Popboks - PAJO - Pajo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.09.2005. 00:00

PAJO

Pajo

Pajo protiče mirno i usredsređeno, ne potresa: njegova je snaga smirena i tanana. Pajo nije puno više od zbirke skromnih refleksija jednog od značajnijih post-rock muzičara kroz koju on otkriva svoju intimnu logiku i smirenu bardovsku snagu

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

 
Zahvaljujući radu u različitim bendovima (Slint, Tortoise, Zwan) i pod različitim solističkim imenima (M, Aerial M, Papa M), David Pajo, jedan od ključnih likova za nastanak i razvoj post-rocka, iza sebe ima čitav niz debi ostvarenja. Kao prvi LP koji je David potpisao svojim prezimenom, Pajo je još jedan prvenac.
Pripreme za još jedan već su uveliko u toku – ovoga puta je u pitanju EP Davidovog novog benda koji se zove Dead Child. Pajo je zamišljen kao usputni album - nema ni propratne turneje, ni vinilnog izdanja. Prema Pajo vim rečima, međutim, u pitanju nije relaksirani eksperiment, nego izrazito lično ostvarenje.
U osnovi, numere su uglavnom jednostavne ditties koje uspešno spajaju umilnu, paučinastu arhitekturu i nežnu, ali neretko morbidnu liriku. Stihovi poput Have another overdose i The dark is full of ghosts u plišanoj su simbiozi sa prebiranjem po akustičnim žicama. Kroz takvu potku provejavaju udobne klavijature i blago avangardni elektronski ritmički vez, oneobičavajući kompozicije jednostavne strukture. 
Ta formula je podesna za razvijanje tihih komada koji plene sugestivnošću. Svojevrsni laptopovski lo-fi ovog albuma najbolje funkcioniše udružen sa konkretnim nežnim melodijama u jezovitoj High Lonesome Moan, dražesnoj Manson Twins i elliottsmithovskoj Icicles.
Na albumu, međutim, nema gromada kakve na mahove vrtoglavo uzdižu prethodni Pajo v LP Whatever, Mortal objavljen 2001. pod imenom Papa M.
Pajo protiče mirno i usredsređeno, ne potresa: njegova je snaga smirena i tanana. Pajo nije puno više od zbirke skromnih refleksija jednog od značajnijih post-rock muzičara kroz koju on otkriva svoju intimnu logiku i smirenu bardovsku snagu. Kako u njegovoj diskografiji, tako i u životima slušalaca, ovaj otvoreno lični i muzički svedeni album zaslužuje posebno noćno mesto.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.