Popboks - E-PLAY - Crime [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.08.2005. 00:00

E-PLAY

Crime

Pršte gitare i sevaju space klavijature... Armatura basa. Turbo rock

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

Drugi album beogradskog sastava E-Play, koji se, iz nekog razloga, zove Crime, još je jedno rock izdanje PGP-a u eklektičnom nizu koji potencira mogućnost da ovo preduzeće bude, između ostalog, ono što je nekada bio B92: koliko-toliko sigurna rockerska kuća.
E-Play je originalan bend. Iako je još prvenac E-Play intenzivno sugerisao da je njihov glavni izvor inspiracije niko drugi do Koja sa svojom bubanj-bas-energičnom vokal estetikom, turbo-rock koji sviraju nema izraziti pandan ni na domaćoj ni na inostranoj sceni. Kroz armaturu od basa i stroboskopskih ritmova Damjana Dašića (bubnjevi) i prekaljenog Marka Milivojevića (mašina) pršti odlučna gitara i sevaju space klavijature, ovoga puta uglavnom pod rukama popularnog gosta Saše Loknera.
Uz ni najmanje blazirano pevanje liderki Biljane Todorovski (vokal, gitara) i Maje Cvetković (bas, vokal, mašine), sve to čini ne uvek sofisticiranu, ali neretko gruvajuću krtu soničnu lavinu. Renesansna klavijaturistkinja Sonja Lončar i bubnjar Nemanja Aćimović, koji je, po broju bendova u/sa kojima je radio, ozbiljna konkurencija Daveu Grohlu, više nisu tu (eno ih zajedno u Jarbolima). Neke pesme su na srpskom a neke, eto, opet iz nekog razloga, na engleskom jeziku.
Elementima svoje estetike Crime evocira Asian Dub Foundation, EKV, New Order, Kylie Minogue i Beastie Boys, prikazujući raznovrsne naklonosti autorki koje su svoju novu kolekciju kompozicija, nešto manje ubedljivu od one koja se našla na debiju, uz pomoć saradnika u bendu i van njega (među gostima je, pored ostalih, i Nemanja Kojić Coyote – Eyesburn, a glavna studijska ruka je pouzdani Nikola Vranjković) plasirale sa ogromnom dozom samopouzdanja.
Audio:
Zbog autorske originalnosti i sviračke kompetencije E-Play ostaju značajna pojava u domaćem dvorištu jer promovišu, iako sa kvalitativno neujednačenim i, sve u svemu, ne baš spektakularnim rezultatima, snažan autorski pečat i jednu suštinski pozitivnu dozu profesionalnosti. Ako se zapate u domaćem rocku, ti kvaliteti mogu značajno da poboljšaju njegovu krvnu sliku.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.