Popboks - BELLE & SEBASTIAN - Push Barman To Open Old Wounds [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.08.2005. 00:00

BELLE & SEBASTIAN

Push Barman To Open Old Wounds

Himne u čijem se soundtracku čuju The Beatles, Beach Boys, Byrds, Big Star, The Smits... veštinom Belle & Sebastian pretočene u original koji u pop muzici današnjice ima vrlo malo konkurenata

Branislav Predojević

Ocena:
10
10/10

Push Barman To Open Old Wounds nije samo još jedna best of kompilacija smišljena da se pokupe pare. U slučaju duplog albuma sastavljenog od pesama uzetih sa mnogobrojnih EP-jeva i singlova objavljenih u periodu 1996-2001, nema straha za kreativan promašaj. Iz dva razloga: 1. Belle & Sebastian kroz čitavu karijeru nisu pravili nikakve promašaje i kompromise, 2. skoro svaka njihova pesma je dobar izbor za dobru kompilaciju.
Radovi ovih škotskih ilegalaca su mala remek-dela pop muzike, realizovana na tragu suludih snova Briana Wilsona o džepnim pop simfonijama odsanjanim u Kaliforniji 60-ih, a nekim bizarnim sledom događaja ostvarenih tek u škotskim brdima današnjice.
Zadržavši se na marginama medijskog cirkusa britanske pop scene 90-ih, Belle & Sebastian su se još od prvog albuma Tigermilk (1996) maksimalno trudili da dosegnu savršenstvo unutar, na prvi pogled, ograničene forme pop pesme: snene muško-ženske vokalne kombinacije, zvonke gitare i hipnotičke ritmove pratio je tihi optimizam njihovih dirljivih tekstova o malim stvarima života svakog od nas.
Neverovatna atmosfera melanholije i radosti zapakovane u trominutne bisere popa, protegnula se u niz od pet-šest albuma na čelu sa genijalnim The Boy With The Arab Strap ('98). A da stvar danas bude lepša, neke od najjačih pesama su sačuvane za neverovatnu zbirku singlova koji su, kao neku vrstu poslastice za fanove, ponudili najbolje trenutke benda.
Poslušajte, na primer, pomereni pop zvuk numere Dog Of Wheels koja počinje plesnim ritmom basa i bubnja, potom im se pridružuje prigušeni vokal i zvonka gitara Stuartov Murdocha, da bi najednom odjeknule špageti trube, pretvarajući je u pravi mali triler sa melodramskim krešendom.
Zatim preplitanje muško-ženskih vokala uz odsečan ritam gitare i klavijatura koje cepkaju Le Pastie De La Bourgeoisie u brutalno elegantnom ritmu muzičke verzije Melvilovskih krimića. Više nego uspešno dodavanje filigranskih studijskih elektro-ukrasa u melodiju iskrene dječje radosti u Belle and Sebastian...
Poslušati:
Push Barman To Open Old Wounds je, jednostavno rečeno, besprekorna pesmarica od 25 strofa, od kojih svaka svakim svojim tonom jednostavno dočarava imaginarni svet Belle and Sebastian. To je čudno mesto u kome se svakodnevne stvari poput ispijanja kafe, kućnih ljubimaca, odlazaka na posao, ljubavnih rastanaka, druženja sa prijateljima.... pretvaraju u trominutne pop himne ispunjene radošću i tugom.
Himne u čijem se soundtracku čuju The Beatles, Beach Boys, Byrds, Big Star, The Smits... njihovom veštinom pretočene u original koji u pop muzici današnjice ima vrlo malo konkurenata.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.