Popboks - SLEATER-KINNEY - The Woods [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.07.2005. 00:00

SLEATER-KINNEY

The Woods

Primetan je manjak izrazito moćnih pesama kakve bi uzdigle ovaj album među prvorazredne rock iskorake

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

Sleater-Kinney, američka ženska punk trojka koja je veći deo svoje karijere provela pod okriljem etikete Kill Rock Stars, nakon niza albuma na kojima je prašen i brušen koncizan, sonično intrigantan (što će reći više nalik na Minutemen nego na Green Day) punk rock, potpisala je za drugog znamenitog indie izdavača (ovoga puta sa pogledom, doduše unazad, na mainstream) Sub Pop i iznedrila iznenađujući album The Woods.
Ukoliko kod slušaoca još uvek postoje bilo kakve negativne predrasude o mešanju punka sa hard rockom, ovaj album je zgodan povod da one konačno budu prevaziđene. Kao i Mike Watt koji je, iako smatra da the kids of today should defend themselves against the seventies, na svom poslednjem albumu The Secondman's Middle Stand posegnuo za prog-rock sredstvima (trivia: njegov klavijaturista Pete Mazich je muž Ljiljane, nekadašnje pevačice grupe Magazin bez e - Tri sam ti zime šaptala ime , Piši mi ...) i Cobra Verde koji su svoju garažu dekorisali kao stadion, Sleater-Kinney su zapljusnule svoj izraz inspiracijom iz vremena gitarskih heroja.
Rezultat je album sasvim originalnog zvuka u kojem se mešaju guste, uglaste alternativne konstrukcije i dugokose gitarske solaže, formirajući tešku kotrljajuću masu iznad koje se vijori intenzivni vokal koji, ponovo isporučujući oštre socijalne komentare i ubedljive intimne usklike, bojom i artikulacijom na mahove podseća na Patti Smith.
Poslušati:
Ovakav pristup je zanimljiv i otvara širok kanal za manifestovanje snage Sleater-Kinney. Pesmama uglavnom ne nedostaje kompaktnosti i konkretnosti kakve su, kao polazište, potrebne da bi razl ivan je po proširenoj soničnoj paleti ove trojke bilo na poželjan način uzemljeno.
Ipak, primetan je manjak izrazito moćnih pesama kakve bi, na čvrstom temelju složene poetike ove faze u radu benda, koja uključuje i pohvalni ukus avangardnog otklona od konvencionalne guitar hero pirotehnike u izdašnom soliranju, uzdigle ovaj album među prvorazredne rock iskorake.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.