Popboks - FOO FIGHTERS - In Your Honor [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.06.2005. 00:00

FOO FIGHTERS

In Your Honor

Nijedna od pesama nije epohalna, ali je tu čitav niz izrazito čestitih.

Marko Artuković

Ocena:
7
7/10

Da li se Dave Grohl sa svojim Foo Fighters ikada makar približio kvalitetu Drain You , Serve the Servants , Heart-Shaped Box i ostalih rock gromada u kojima je, kao bubnjar Nirvane, lupao iza Kurta Cobaina? Na to pitanje lako bi se dalo odgovoriti, ali odgovor, ustvari, i nije preterano važan: Foo Fighters se, što je veoma pametan izbor, ne takmiče sa Nirvanom. Oni su savremeni bend koji, premda neizbežno pod uticajem Nirvaninine zaostavštine, prosejava raznolike uticaje, dok fokus ostaje na Grohlovoj zanatskoj umešnosti prožetoj njegovim izvanrednim šarmom.
Tri referentne tačke na kojima počiva ravan sa koje se Nirvana otisnula definišu, međutim, i startnu poziciju za radove Foo Fighters: hard rock, punk i pop. Novi album razdvaja tvrdu elektriku od krhkih akustičarskih vinjeta na dva različita diska, dok je punk prisutan upravo tamo gde mu je i mesto kada je Dave Grohl u pitanju: svuda. Nije stvar ni u zvuku ni u angažmanu, nego u konzistentnosti sa kojom se Grohl pokazuje kao posvećen i pažljiv trudbenik sa srcem na pravom mestu.
Grohl, rado viđen gost na albumima svojih kolega, na In Your Honor je bio domaćin heterogenoj grupi zvučnih imena. Detaljni akustičarski disk svojim su prisustvom uveličali Norah Jones (glas) i njen prezimenjak John Paul (ex-Led Zeppelin – klavir, melotron i mandolina), a Josh Homme (Queens of the Stone Age) priložio je nickdrakeovsku gitaru u završnoj pesmi Razor .
Poslušati:
Foo Fighters se, istina je, i na In Your Honor uglavnom zadržavaju u domenu puke kompetencije koji su najčešće pohodili na prethodnim albumima, ali je ona vredna srdačne pohvale. Nijedna od pesama nije epohalna, ali je tu čitav niz izrazito čestitih.
Solidni gitarski mejnstrim kakav donosi ovaj album osveženje je za top liste i povoljan signal za alternativni rock čije je okvire Grohl davno napustio uporno koračajući dalje. Pa onda još dalje, ka dostojanstvenom rockerskom srednjem dobu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.