Popboks - VENTOLIN - Stills [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.06.2005. 00:00

VENTOLIN

Stills

Zbog svoje, za ovdašnje prilike neobične stilske orijentacije, Ventolin funkcionišu u posebnoj ravni: to što ne sede na policama brojnih prodavnica dođe im, u neku ruku, kao šlag na torti lokalne originalnosti

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

Stilsko opredeljenje beogradskog trojca Ventolin (Vladimir Marinović , Nemanja Sarić , Uroš Smiljanić ) se bez puno ostatka da opisati u dve reči: jedna je Steve, a druga Wynn. Kao uradi-sam izdanje, njihov treći album Stills, premda (uslovno rečeno) objavljen krajem prošle godine, još pluta u vantržišnom prostoru. Zbog svoje, za ovdašnje prilike neobične stilske orijentacije, Ventolin funkcionišu u posebnoj ravni: to što ne sede na policama brojnih prodavnica dođe im, u neku ruku, kao šlag na torti lokalne originalnosti.
Stills je svojevrsna, gotovo dnevnička hronika uokvirena dvema novogodišnjim kompozicijama, koja beleži značajne slike iz života pripovedača vezane za NATO kampanju u Srbiji, prebrinjavanje vojne obaveze, kraj školovanja, zapošljavanje, ljubav... Album predstavlja Ventolin u pretežno barskom izdanju: dominiraju tvrdi ritmovi, kroz gitarisanje provejavaju agilne klavijature, a lagane, kontemplativne vožnje ovog su puta prisutne samo u primesama.
Poslušati:
Svi stihovi na Stills su na engleskom jeziku. Tu leži veoma ozbiljna mana ovog albuma: taj engleski, naprosto, nije dovoljno kvalitetan da bi uvrstio Ventolin među bendove kojima pevanje na engleskom jeziku pristaje. Umesto da Ventolin zbog tog izbora zazvuči kao integralni deo svetske rock scene, bend se upravo zbog njega izlaže opasnosti da sklizne u domen lokalne egzotike koju odlikuje otužan raskorak između želja i mogućnosti.
Stills je skroman i gotovo sasvim privatan album, a ključno izdanje benda ostaje debi Inhaler, prvenstveno zato što je nekoliko pesama na tom albumu otpevano na tečnom srpskom jeziku. Aduti Ventolina - stamen rockerski senzibilitet i sposobnost da se on kanališe u pristojnu autorsku svirku - na Stills nisu kompromitovani, ali se potencijal koji bend zahvaljujući njima poseduje može znatno bolje realizovati.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.