Popboks - PLUG'N'PLAY - Plug-ins [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.06.2005. 00:00

PLUG'N'PLAY

Plug-ins

Plug-ins donosi dašak modernosti kakve nema puno na domaćoj hard 'n' heavy sceni, a samo postojanje ovog izdanja predstavlja svetao primer konkretizovanog entuzijazma, zdravu alternativu sedenju i kukanju zbog ove situacije

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

Na-ovim-prostorima, hard 'n' heavy sazvučja odavno su naširoko zastupljena. Čitav mali univerzum bendova i danas ih neguje, ali mnogi od njih kao da i ne uzimaju u obzir da je, evo, 2005. u jeku i da su dugokose gitare danas, na globalnoj sceni, s dobrim razlozima drugačije od onih iz osamdesetih; da je vihor grungea protutnjao i oblikovao novu platformu estetike teškog i tvrdog.
Promo/online izdanje Plug-ins , prvo studijsko delo novosadskog kvarteta Plug'n'Play, na domaćoj teškogitarskoj sceni zauzima prostor omeđen jednom ni najmanje iznenađujućom sličnošću, i dvema gotovo egzotičnim. Ova prva jeste sličnost sa teško zaobilaznom Metallicom; ove gotovo egzotične su ono što ovaj bend svrstava među solidno informisane, pa i moderne. Koordinate važne za određivanje zvuka Plug'n'Play su, naime, i moderni hard rock sastavi Audioslave i A Perfect Circle (pre nego Tool, zbog preovlađujuće pop rock strukture pesama za kakvu Tool ne haju puno).
Od tri kompozicije koje sačinjavaju Plug-ins dve su autorske, a treća je obrada numere Angel sastava Massive Attack. Autorske pesme pokazuju solidnu kompetenciju benda kada je u pitanju kanalisanje uticaja kojima je bend objektivno informisan . Stihovi, koji se ne odlikuju sofisticiranim lirskim tonovima, na engleskom su jeziku, ali u ovom slučaju to nije mučno i smešno kao što ume da bude jer vokalni solista njime solidno vlada – ne zvuči, dakle, kao da se služi ćiriličnom fonetskom transkripcijom. Glas se uspešno služi dvema tehnikama – hetfieldovskom (Metallica) i cornellovskom (Audioslave, ex-Soundgarden). Pohvalno je što vokal nije ograničen na ova dva načina pevanja, nego se pomalja originalnost dovoljna da ga uzdigne iznad pukog podražavanja. Gitare i bubnjevi zvuče kompaktno i kompetentno i ne zalaze na teritoriju isprazne pirotehnike koju hard rockeri i metalci tako rado i često pohode. Glatka i razgovetna produkcija je sasvim umesna i predstavlja jedan od aduta Plug-ins .
Poslušati:
Obrade su obično zgodan način da se ispolji estetika benda-koji-obrađuje; to važi i za ovde prisutnu verziju divne Angel . Sama pesma, međutim, nije profitirala zahvaljujući ovoj obradi, iako se Plug'n'Play nisu okliznuli sa tako vrednim komadom u rukama. U ovom slučaju obrada, dakle, niti dodaje niti oduzima poene izdanju na kojem se nalazi.
Ah, ti poeni. Da je, kojim slučajem, isti materijal ponudio neki američki sastav, ocena bi, ruku na srce, bila drugačija. Bilo bi, međutim, previše arogantno ne nagraditi dva nesvakidašnja aspekta ovog izdanja. Plug-ins donosi, naime, dašak modernosti kakve nema puno na domaćoj hard 'n' heavy sceni, a samo postojanje ovog izdanja, vešto plasiranog promo/internet samizdata, predstavlja svetao primer konkretizovanog entuzijazma, zdravu alternativu sedenju i kukanju zbog ove situacije .


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.