Popboks - BRITISH SEA POWER - Open Season [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.05.2005. 00:00

BRITISH SEA POWER

Open Season

Ovaj album svoj visoki sjaj pokazuje diskretno, i to u zadivljujućem kontinuitetu, otkrivajući inteligentnu harmoniju kakvu nikakva šminka ne može uspešno da imitira.

Marko Artuković

Ocena:
9
9/10

Još je debi The Decline of British Sea Power (2003) pokazao da British, je li, Sea Power nisu bend kakav se nalazi često. Uprkos začudnoj raznovrsnosti vizija koje je doneo, taj LP je rečit pokazatelj potencijala koji je u vreme njegovog snimanja posedovao ovaj engleski sastav. U pitanju je album koji je daleko od koherentnosti, eklektična kolekcija pesama kojima je zajedničko to što uopšte nisu loše. Na njemu su se ispoljile dve naoko oprečne osobine koje su i dalje okosnica stvaralaštva ove grupe: mnoštvo kvalitetnih uticaja i svojeglava originalnost. Ta originalnost nije suprotstavljena brojnim uticajima, a nije im ni prosta nadogradnja. Ovaj bend je, naime, još tada odisao dragocenim kvalitetom kakav se retko nalazi u pop muzici: uticaji se, naime, u slučaju British Sea Power prelamaju u srcu prizme delikatne autentičnosti benda.
Nakon, dakle, solidnog ali izrazito razuđenog debija, British Sea Power nude intrigantno naslovljeni Open Season - zbirku pesama koja se suštinski razlikuje od prethodne po tome što je ovoga puta u pitanju kompaktna, izbrušena celina, od početka do kraja uronjena u destilat jedne fascinantne knjiško-rockerske poetike. Knjiško, jer malo je ovako očigledno načitanih, lirski vrednih bendova. Rockerske, jer album vrvi od posvećenosti i uzbudljivosti, osobina koje redovno krase veliki rock, bio on opskuran ili naširoko slavan.
Poslušati:
Izvanredno značajna vrlina albuma je njegova samozatajnost. To ne znači da su hukovi bledi, niti da je sonična arhitektura makar i prividno neskladna – Open Season , naprotiv, obiluje melodijama lakim za pamćenje i zgodnim za pevušenje, a zvučna slika je bistra i sjajna. Ključ je u nenametljivosti, bezmalo stidljivosti, koja krasi pesme koje ga čine. Ovaj album svoj visoki sjaj pokazuje diskretno, i to u zadivljujućem kontinuitetu, otkrivajući inteligentnu harmoniju kakvu nikakva šminka ne može uspešno da imitira.
David Bowie, Phil Spector, Julian Cope, Belle & Sebastian, Pavement, Echo & the Bunnymen, Felt i Interpol samo su neki od više nego umesnih korelativa Open Season . Zdrava drama, oštri svetonazor i nežni izraz ovog albuma pripadaju, ipak, samo British Sea Power. Bezvremeni obalsko-pastoralni ugođaj koji Open Season evocira i izričito moderni senzibilitet koji iskazuje čine jedinstven spoj dostojan višekratne nepodeljene pažnje. Dragoceno.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.