Popboks - NIRVANA - With the Lights Out [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.01.2005. 00:00

NIRVANA

With the Lights Out

(3CD boks set + DVD)
(Geffen)

Goran Tarlać

Ocena:
8

8/10

Retrospektiva karijere Nirvane do sada se najbolje ogledala u atmosferi koja krasi posthumni album From The Muddy Banks of Wiskah, s početka '96. godine. Nakon tada dvogodišnje vladavine akustične Nirvane, to izdanje nas je provelo kroz dva dela karijere ovog benda: prvi, iz vremena neurotične ploče Bleach (1989) i prelomnog trenutka njihove karijere Nevermind (1991), kada su Cobain i društvo vatrom krčili puteve do slušaoca; i drugi, iz doba Incesticide (1992) i In Utero (1993) kada su buktinju koja se otela kontroli pokušavali benzinom obuzdati. Magazin Rolling Stone je tom izdanju napisao: “From The Muddy... je još jedna prilika koju su Krist i Dave pružili Kurtu da ponovo probudi vaše susede, raznese vaše zvučnike i izludi roditelje".
Kada se zaviri u nedavno objavljeni trostruki boks-set sastavljen od 68 neobjavljenih pesama, jasno je da ni With the Lights Out nije samo stvar diskografske arheologije. Doduše, oni koji Nirvanu uglavnom vole slušati unplugged ili preko popularne obrade Bowijeve The Man Who Sold The World, ovo luksuzno izdanje mogu da dožive kao još jedno ceđenje mrtvaca.
Međutim, za pedantne istraživače With the Lights Out je poput ostrva sa blagom. Od koncertnog rimejka klasika Led Zeppelin Heartbreaker zabeleženog na prvom javnom nastupu u martu 1987. do kućnog demo snimka All Apologies, Nirvana je zvučala kao velik bend - ili onaj koji to će uskoro da postane. Mnoge od poznatih pesama poput Polly, About A Girl, Rape Me, Smells Like Teen Spirit sada su dostupne iz dana kada su tek hvatale prve korake. Kada se tome dodaju snimci sa nastupa na radio stanicama, alternativne verzije s različitim tekstom, retki singlovi i do sada sasvim opskurne stvari poput Old Age (izbačena sa Nevermind), jasno je da pred sobom imamo vrhunski dokument geneze najbitnije grupe prošle decenije.
Od DVD-a sa hrpom uglavnom amaterskih iskopina nastalih od kraja 80-ih do početka 1993. godine, čak bi i slučajnim konzumentima mogla da zastane knedla u grlu - naročito u zadnjoj sceni u kojoj su Cobain, Novoselic i Grohl zamenjuju instrumente u nesigurnoj interpretaciji hita Seasons In The Sun Jacquesa Brela/Terryja Jacksa.
Povremeno komoran ali ne i dosadan, često melanholičan ali ne patetičan, With the Lights Out se prirodno naslanja na ostavštinu Kurta Cobaina, otkrivajući neke tajne velike r’n’r revolucije koja se dogodila početkom devedesetih. Ko zna kuda bi bez Nirvane ta stvar otišla.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.