Popboks - TEX – MEFISTO! – Claudio Nizzi, Claudio Villa - Jedan je Teks [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 08.01.2009. 11:44 · 8

TEX – MEFISTO! – Claudio Nizzi, Claudio Villa

Jedan je Teks

Zagoru, Dilanu Dogu, Mister Nou i Dampiru pridružio se još jedan Bonelijev junak. Onaj najveći. Prvi i jedini junak dela Đan Luiđi Bonelija, Serđovog oca i stripa na kojem je zasnovana cela jedna imperija – Teks Viler

Pavle Zelić

Konačno se, posle četiri meseca, završila agonija Mefisto. Radnja je puževskom sporošću odmicala kroz albume, a svaki je uspeo da izneveri očekivanje da će se desiti nešto spektakularno, nešto neočekivano, nešto iole zanimljivo… bilo šta.

Iako dobro izabran za ponovno upoznavanje domaćih čitalaca s mitologijom Teksa (jer na jednom mestu okuplja sve prijatelje ali i najveće negativce), Mefisto je staromodan strip, sa svim prednostima i manama takve etikete. Pravljen za decu ali i za nostalgičare, bez ičeg svežeg i novog, udobno predvidljiv, pravi dobri stari prijatelj koji smara, ali ga ne možete odbiti kad hoće na piće, pa makar to trajalo satima…

Ipak, i pored svih kritika na račun scenarija, za crtež se ne može reći ništa drugo osim da je zaista spektakularan! Naročito je impresivan trud uložen u odnose svetlosti i senke, a to se najbolje vidi na licima, koja zahvaljujući izuzetno preciznom crtežu pokazuju sav spektar emocija i izraza.

Vila je nešto nesigurniji kad su u pitanju fantastični elementi i strašne vizije koje indukuje mag Mefisto da bi protivnike oterao u ludilo, ali je makar do maksimuma iskorišćena scena u kojoj grupa virtuelnih tiranosauraus reksova napada Sucesso de crítica, os desenhos são realmente fenomenais.kočiju usred pustinje. Sve u svemu, očigledno je da je Vila imao slobodu da natenane iznijansira sve vizuelne detalje u velikom kambeku Teksovog najvećeg neprijatelja.

A kakav je to samo lik! Sa dalijevskim brčićima i proturzovanim očnim jabučicama uokvirenim najfinijom mrežom bora, Mefisto je opčinjavajući, manijakalni lik i, makar kao ideja, pravo naličje uvek u svemu ispravnog Teksa. Sa svim osobinama pravog đavola (prerušavanjem, mrežom pomagača, dijaboličnim i užasno komplikovanim planovima i neizlečivom logorejom), ovaj moćni majstor crne magije se na kraju razotkriva kao šonja koji ne sme da izađe Teksu na crtu, čak i kad je očigledno nadmoćan.

Uz svu dobru volju, Teks nekako ne štima u svetu magije i fantazije, nalik na onaj u kojem se najčešće kreće još jedan Bonelijev vestern junak – Zagor. To je još bolnije jasno kad se storija o Mefistu kontrastira sa sledećom epizodom Fort Bafalo jer, u starom maniru Dnevnikovih tj. Bonelijevih navlakuša, u četvrtoj svesci imamo kraj priče o Mefistu i početak nove avanture.

Iako nije tako izuzetna u vizuelnom pogledu, klasična vestern priča o Teksovom pokušaju da u rezervat vrati odbeglo pleme Apača i njegov sukob sa američkom vojskom koja mu u tome zdušno odmaže je nešto što deluje mnogo prirodnije.

Da ne pominjemo da je na samo 70-ak strana napakovano više zapleta i akcije nego u prethodne tri i po sveske prošle priče. Balansiranje na oštrici između prijateljstva i podrške Indijancima, iako i među njima ima neprijatelje, i odanosti američkoj vladi sa čijim poslušnicima je u stalnom sukobu, Teksa stavlja u poziciju koja nije daleko od jednog Majka Bluberija. Štaviše, težina situacije u kojoj scenaristi ostavljaju naše junake, umorne, izranjavljene i opkoljene neprijateljima, na kraju ove epizode je dostojna muka na koje Žiro i Šarlije redovno bacaju svog antiheroja.

Kao i sva druga izdanja Veselog četvrtka, i ove sveske na početku imaju po tekstić koji pišu vrlo kompetentni i nažalost neimenovani članovi uredništva i u kojima otkrivamo ponešto o temi epizode, kao i o junacima, istorijatu određenog naslova i slično. Ovo je bez sumnje kvalitet više u odnosu na Dnevnikova izdanja i hvale vredan pokušaj da se novim generacijama čitalaca što više približi gigantska predistorija naslova koji se sada ponovo bore za naklonost nekih novih klinaca.



Komentari

  • Gravatar for ?
    ? (gost) | 08.01.2009. 12.04.58
    Sucesso de crítica, os desenhos são realmente fenomenais. ? inace je tekst skroz ok.
  • Gravatar for dusman
    dusman (gost) | 08.01.2009. 12.16.28
    tex nam je dosadan... :))
  • Gravatar for Gil-galad
    Gil-galad (gost) | 08.01.2009. 14.03.46
    Nah...
  • Gravatar for Java
    Java (gost) | 09.01.2009. 12.02.39
    Napokon Tex. Ne, Dampyr je moderan i jurenje vestica i demona.. znam da ovde ima puno foliranata koji se razumeju u "vrhunske stripove" koje niko ne cita
  • Gravatar for bernard panasonik
    bernard panasonik (gost) | 09.01.2009. 16.13.22
    Veci deo kritike je vrlo tacan, sem da je, barem moj utisak, da sporost radnje puno vise steti krajnjim nastavcima, nego pocetnim. Takodjer, je primetno da se islo da se Mefistov lik sacuva za jos neko pojavljivanje. Takodjer, korice izdanja Veselog cetvrtka su vrlo uspele
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 11.01.2009. 00.00.41
    'besh texa. bio nekad slavan al sad je pao k***cu za ushi. derz onli van dilan dog...i da je serijal stao kad je sclavi planirao, bio bi to najbolji strip svih vremena...ali gramzivi bonelli je hteo josh...dodjavola sa tipovima kao sto je ruju, faracci, itd...jedina osoba koja je makar mogla da prismrdi sklavijevom dilanu - je paopla barbato. jedva cekam da vidim neki njen strip, bas njen. a tex? hah..i zvezda je nekad bila prvak sveta pa sad gubi od kiparskog prvaka.
  • Gravatar for insajder
    insajder (gost) | 12.01.2009. 01.15.32
    Nagadja se da će na prostoru ex-zu tokom ove godine izaci neki Paolin one shot, koji nije Dilan. Će da vidimo...
  • Gravatar for DINNO
    DINNO (gost) | 09.04.2009. 20.36.16
    Sjajan crtez Claudija Ville, a mislim da je Nizzi htio da se okusa u svijetu fantastike, i donekle promijeni zanr.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi