Popboks - OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack - Pola veka Osvetnika [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 11.07.2012. 16:02 · 4

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

(Čarobna knjiga)

Popularnost Osvetnika je ove godine podgrejana istoimenim blokbasterom (nedavno prikazanim i u našim bioskopima), pa je zanimljivo videti njihove stripovske početke

Đorđe Bajić

Originalni naziv: Essential Avengers Volume 1
Prevod: Maja Kostadinović i Zvezdana Šelmić
Broj strana: 531
Štampa: crno-belo
Format: 16.5 x 23.5 cm
Povez: meke korice

Beogradski izdavač Čarobna knjiga je ovoga leta počeo da objavljuje i stripove. Prvo izdanje je veoma zanimljivo: u pitanju je pozamašna knjiga od preko 500 stranica u kojoj su sakupljene prve 24 epizode dugovečnog serijala Osvetnici (Vol. 1 obuhvata period od septembra 1963. do januara 1966. godine). Scenario za sve epizode je napisao legendarni Stan Lee, dok je prvih osam nacrtao ništa manje značajni Jack Kirby (serijal je kasnije preuzeo Don Hack).

Od prve epizode Osvetnika pa do danas je prošlo gotovo pola veka, što je svakako dovoljno da se promeni dosta toga u poimanju superheroja i popularne kulture. Imajući to u vidu, ponuđene epizode su izuzetno retro, poseduju stepen naivnosti koji se danas retko sreće. Zanimljivo, ovaj pristup je zapravo prednost Osvetnika: iz današnje perspektive serijal deluje osvežavajuće nepretenciozno i zabavno. Određeni anahronizmi samo pojačavaju uživanje. Tako, na primer, jedina dama u skupini, Osa, deluje poput pomahnitale ninfomanke u stalnoj potrazi za muškarcima (majušna Osa stalno merka svoje muške kolege i komentariše njihove atribute), dok lament Kapetana Amerike nad pokojnim prijateljem Bakijem poseduje izraženu homoseksualnu crtu.

U poređenju sa filmom, sastav stripovskih Ostvenika je donekle drugačiji: u stripu se, umesto Crne Udovice i Oka Sokolovog, pojavljuju već pomenuta Osa i njen pajtaš Čovek-Mrav/Golijat, dok su Tor, Ajron Men i Hulk prisutni od samog počeka (Kapetan Amerika im se pridružuje u četvrtoj epizodi). Pored njih, u epizodama gostuju i drugi brojni supeheroji i superzlikovci, od Spajdermena, preko Lokija, do Fantastične četvorke i Iks ljudi. Za kraj, da parafraziram poslednji oblačić u jednoj od epizoda: jedno smo naučili od moćne Marvel grupe – da očekujemo neočekivano! Čarobna knjiga će uskoro objaviti i prve epizode Čudesnog Spajdermena (kraj jula) i Srebrnog Letača (oktobar), tako da će se retro manija nastaviti.
 



Komentari

  • Gravatar for VoivodBG
    VoivodBG (gost) | 13.07.2012. 02.53.06
    Ako je neko pazario izdanje, zanima me da li je u koloru ili je crno belo? Apropo teksta, mislim da je kratak, moglo je o doticnima dosta da se razglaba. No nema veze. Bolje ikakvo spominjanje, nego nikakvo.
  • Gravatar for MARTIN MYSTÈRE
    MARTIN MYSTÈRE (gost) | 13.07.2012. 13.17.26
    Crno-belo. Kolor je samo na koricama i nigde više.
  • Gravatar for VoivodBG
    VoivodBG (gost) | 17.07.2012. 01.29.37
    Hvala Marti! Video sam danas izdanje i mogu reci da mi se uopste ne dopada ova crno bela varijanta i reciklirani papir. Mogli su barem originalne omote da urade u boji pred svaki broj...
  • Gravatar for MARTIN MYSTÈRE
    MARTIN MYSTÈRE (gost) | 18.07.2012. 23.44.15
    Nema na čemu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi

BORDŽIJE I: KRV ZA PAPU + MOĆ I INCEST - Alejandro Jodorowsky & Milo Manara

Sve ostaje u porodici

Stripovi