Popboks - MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna - Noć i melanholija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 19.01.2012. 13:20 · 1

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

(Omnibus)

Španac Migelančo Prado je na strip sceni prisutan već tri decenije, ali domaća publika do sada nije imala priliku da ga upozna na pravi način. Ova nepravda je ispravljena krajem 2011. godine, kada je beogradska izdavačka kuća Omnibus objavila kultni album Manuel Montano: Izvorište noći

Đorđe Bajić

Na Izvorištu noći Migelančo Prado je sarađivao sa Fernandom Lunom, autorom i voditeljem emisije Tris, tras, tres emitovane u okviru noćnog programa Radija 3. Za potrebe emisije Luna je kreirao lik privatnog detektiva Manuela Montana, večnog gubitnika koji pokušava da sastavi kraj sa krajem u vrevi velegrada. Prado, veliki fan pomenute emisije, predložio je Luni saradnju. Tako je nastala kolekcija sastavljena od šest kratkih ali veoma efektnih priča, avantura netipičnog detektiva. Strip Manuel Monteno je prvi put objavljen u magazinu Cairo (1987), a dve godine kasnije se pojavio i poseban album. Na čuvenom festivalu stripa u Angulemu, Izvorište noći je 1991. godine proglašeno najboljim inostranim stripom. Nagrada ne čudi. Prado je izvanredan crtač, izuzetno ekspresivan i vešt sa bojom, a Manuel Montano: Izvorište noći spada među njegove najreprezentativnije radove.

Pošavši od postulata škole tvrdog krimića (usamljeni privatni detektiv u borbi protiv nepravdi), Luna i Prado prave krupan zaokret odlučivši se za, u odnosu na normu, lirskije intoniran i manje nasilan pristup. Montano je stilizovan kao ružnija (!) verzija Hemfrija Bogarta iz Velikog sna ili Malteškog sokola, ali njegove avanture ne poseduju surovost i britkost Čendlerovih i Hemetovih predložaka. On jeste po mnogim aspektima arhetipski noir junak, ali i više od toga.

Prva, naslovna priča, Izvorište noći, donosi poigravanje sa postmodernim postupkom i na zanimljiv način uvodi glavnog junaka. U potrazi za svojom „drugom polovinom“, Evom, detektiv posećuje klub krcat obnaženim lepoticama. Umesto avanture „veće od života“, Manuel Montano će morati da se zadovolji kartanjem sa prijateljima-probisvetima i raspravom sa gazdaricom kojoj duguje kiriju. Slučaj velikog Čung-Ona govori o nestanku male kosooke Suki-Suki, ali i ta priča ne donosi očekivano „veliko finale“. Slučaj sa bazenom je slično koncipiran, sa tom razlikom da ovoga puta Prado „časti“ čitaoce sa nekoliko tabli prepunih golotinje (radnja se odvija pored prestižnog nudističkog bazena). Čipkica i njen karmin je možda i najdirljivija priča u albumu. Seksepilna mulatkinja Čipkica zadaje Manuelu zadatak koji on me može da odbije... Završnica je ponovo sasvim neočekivana, ali se odlično uklapa u svet koji su stvorili scenarista i crtač. Sledi Noć, u kojoj je, uz pomoć noir flešbekova, ispričana priča priča o ljubavi Manuela i Kineskinje poznate pod imenom Slavuj. Album zatvara priča Razgovori, u kojoj takođe postoji potentan krimi zigot (u ovom slučaju to je „nestala“ kćerka), ali Luna i Prado nemaju nameru da završnicu obogate žestokim obračunom. Umesto toga, još jednom skrećući sa dobro utabane staze, nude melanholičan osvrt na egzistenciju glavnog junaka i njegovo bitisanje na mračnim ulicama grada.

Izvorište noći je komično intoniran strip album u kome nema ubistava ili žestokih obračuna, ali upravo u tome se i ogleda njegova različitost. Kombinujući dobro poznate noir postulate sa blagom fantastikom i izraženom poetičnošću, Prado i Luna stvaraju priče koje nisu krcate akcijom, ali zato uspevaju da se nametnu gorkim humorom. Prado u Luna stvaraju junaka koji je hronično usamljen, ali koji ne odustaje i ne gubi nadu. On je u večitoj potrazi za mitskim izvorištem noći, pojmom koji namerno ostaje neobjašnjen. Izvorište noći tako postaje svojevrsni mekgafin i činilac koji povezuje sve priče. Noć i melanholija kao usud, ali i toplota dobrog srca koje osvetljava put.

U izdanju Omnibusa bi uskoro trebalo da se pojavi i najpoznatiji Pradov strip album, Trag kredom (1992). 



Komentari

  • Gravatar for DuleCaj
    DuleCaj (gost) | 30.01.2012. 22.46.32
    Odlicna vest. Prado ima toliku crtacku sirinu i razlicitost stilova da ga to cini genijem. Ovo izdanje vredi...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

BORDŽIJE I: KRV ZA PAPU + MOĆ I INCEST - Alejandro Jodorowsky & Milo Manara

Sve ostaje u porodici

Stripovi