Popboks - ENNEA BR. 1 – Časopis za afirmaciju stripa - Sedma, osma, deveta... umetnost [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 13.08.2008. 12:28 · 6

ENNEA BR. 1 – Časopis za afirmaciju stripa

Sedma, osma, deveta... umetnost

Novi časopis na našem tržištu posvećen stripu? Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito? Posle Think Tanka, koji je letnji dvobroj 23-24 ponovo u celosti posvetio stripu, možda je zaista trenutak da dobijemo redovnu i ozbiljnu publikaciju ovog tipa

Pavle Zelić

U jednom od skorašnjih brojeva Politikinog zabavnika neko radoznalo dete je htelo da zna koje sve umetnosti postoje i koliko ih ima. Boba Živkovića nije mrzelo da na specifičan način nacrta sve starogrčke muze, zaštitnice umetnosti, i još im pridoda tri nove, izmišljene zarad filma, televizije i, najzad, stripa, tj. sedme, osme i devete umetnosti.

Novi, luksuzni strip časopis Ennea za ime je odabrao grčku reč za broj devet, forsirajući ideju da su se prvi stripovi pojavili čak onomad na antičkim vazama i da je strip (a ne, neću dopustiti tako jeftinu metaforu) ravnopravna  umetnost, pa makar bila i poslednja…

Na 104 strane najfinijeg papira dostupnog štamparijama napravljena je prava ex-yu stripovska pita savijuša. Najpre malo izveštaja i reklamiranja festivala i strip dešavanja, pa nekoliko autorskih kratkih stripova, recenzija, priča o starim majstorima i napisa o aktuelnim autorima, zatim malo nostalgije, veliki blok koji predstavlja zrenjaninske autore, i najzad u punom krugu nazad na početak, s reklamnim tekstovima, ovog puta o strip dućanu Buch i izdavačkoj kući Lavirint.

Šta to Pravi Stripofili mogu da nađu u Ennei za 550 dinara? Za početak, u pitanju je jedan od najluksuznije opremljenih domaćih časopisa bilo kog tipa, koji je pride i tehnički savršeno urađen. Počev od naslovnice čuvenog ilustratora Petra Meseldžije, časopis je prepun božanstvenih ilustracija i stripova. U stvari, kratki stripovi raznih autora čine preko pola časopisa.

Pri tome je to osvežavajući spoj starog i novog: od šarmantnog omladinskog stripa Novi centarfor, koji je izlazio u Plavom vjesniku 50-ih, i koji ilustruje tekst o svetski poznatom animatoru ali i crtaču stripova Borivoju Dovnikoviću Bordou, do raskošnih akvarela Đorđa Milovića i izražajnog grafizma Vladimira Aleksića, Dražena Kovačevića i Milorada Vicanovića Maze.

Najzad, kao urednik ga potpisuje legendarni strip scenarista Svetozar – Toza Obradović (Kobra, Cat Claw), što bi trebalo da garantuje visok kvalitet, pa makar dobar deo stripova potpisao i sâm urednik.

Ako i ima stvari koje će zasmetati pažljivijim čitaocima, odnose se na tekstualni deo. O festivalima su pisali sami organizatori, pa iako su tekstovi puni podataka, u suštini predstavljaju reklamu umesto izveštaja (za koje se nadamo da će naći mesta u sledećim brojevima).   

Da li će Ennea opravdati makar deo smelih obećanja iz uredničkog uvodnika? Da li će uspešno afirmisati i vratiti strip na nivo nekadašnje slave i poštovanja? Da li će doživeti drugi broj? Makar ćemo na ovo poslednje pitanje odgovor dobiti uskoro, na tradicionalnom Salonu stripa u SKC-u krajem septembra, za koji je najavljena Ennea br. 2.

S Veselim četvrtkom koji je Bonelijevim izdanjima vratio makar deo tiraža koje su stripovi nekad imali na kioscima, s luksuznim izdanjima Belog Puta, System Comicsa i Marketprinta u knjižarama, te strip autorima u likovnim galerijama (Somborac, Čelanović), Ennea je možda onaj gram dostojanstva koji preteže jezičak na vagi i od stripa čini legitimnu devetu umetnost a ne tek… devetu rupu na svirali. Prokletstvo, bilo je jače od mene!



Komentari

  • Gravatar for Nezadovoljni čitatelj Milorad
    Nezadovoljni čitatelj Milorad (gost) | 13.08.2008. 15.17.26
    Ennea je smeće od časopisa koje ničim od sadržaja ne opravdava svoju cenu. Tekstovi u kojima autori veličaju sami sebe i prikazi koji se ve mogu naći na internetu. Veće đubre čak i od pominjanog Think Tanka. Ne znam zašto se još neki zanose idejom da može da se napravi domaći strip pojekat koji valja? Milorad
  • Gravatar for ghoul
    ghoul (gost) | 13.08.2008. 16.10.51
    "Najzad, kao urednik ga potpisuje legendarni strip scenarista Svetozar – Toza Obradović (Kobra, Cat Claw), što bi trebalo da garantuje visok kvalitet, pa makar dobar deo stripova potpisao i sâm urednik." ha ha ha prajsles! toza kao garant kvaliteta! pa jos provajduje STRIPOVE za novinu koju uredjuje! SUPER! :)
  • Gravatar for Micko
    Micko (gost) | 17.08.2008. 01.00.21
    Mislim da bi trebalo da pustite te ljude da rade i probaju da budu bolji. Ovo im je tek prvi broj. A ako vam se ne dopada urednik časopisa ili cena, nemojte da ga kupujete ili izdajte svoj. Konkurencija je uvek dobrodošla da bi se postigao neki nivo i merilo kvaliteta.
  • Gravatar for Milorad
    Milorad (gost) | 18.08.2008. 01.08.37
    Da, ali oni su u prvom broju pokazali u kom smeru će časopis ići. Volim što si toliko pametan pa misliš da ako neko da 550 dinara za nazovi časopis nema pravo da da svoje mišljenje o njemu i da odmah mora da pokreće svoj magazin. Da nisi već završio osnovnu školu?
  • Gravatar for Micko
    Micko (gost) | 19.08.2008. 00.45.07
    Ha-ha-ha. Ti si mnogo smešan, Milorade! Ko te ter'o da ga kupiš?! Traži refundaciju. :)
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 10.09.2008. 20.55.50
    Najbolje da svi sedimo sa strane i pluckamo one koji bi nesto ipak da rade sem pluckanja, jel to?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi