Popboks - THE BAD SEEDS (1990) - Nahrani moj ego [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 02.06.2008. 21:01 · 1

THE BAD SEEDS (1990)

Nahrani moj ego

Intervju sa čovekom iza Nicka Cavea i vođom jedne od najznačajnijih grupa „industrijskog rocka“

Dragan Ambrozić

Novi Ritam

Sutra će u Beogradskoj areni publika moći da vidi nastup jedne od najfascinantnijih ličnosti pop kulture uopšte.

Dete učitelja i bibliotekarke iz malog australijskog mesta Viktorija, Nick Cave je od ranih dana pokazivao buntovnu narav koja lako ulazi u konflikte sa okolinom. Pre 30 godina je u Melburnu, sa nekoliko školskih drugara najpre osnovao The Boys Next Door, a potom The Birthday Party, bendove poznate po sirovom zvuku i brutalnim i agresivnim nastupima.

Nedugo nakon prelaska u Evropu, The Birthday Party se raspada, a Cave i multiinstrumentalista Mick Harvey 1984. iniciraju prvu postavu benda Nick Cave & Bad Seeds.

Caveovo pesništvo je odavno postalo predmet fascinacije fanova i tumačenja stručnjaka. Ono je, kroz motive bludnog sina, pesnika romantičara i odmetnika, posredno i neposredno pokazivalo snažan Caveov samodestruktivni karakter.

Nakon godina dokazivanja, uspona i padova, Cave je danas 50-godišnjak, muž britanske manekenke Susie Bick, ponosan otac muških blizanaca Arthura i Earla. Ne drogira se, ne pije i ne puši. Ima radnu kancelariju u kući u Houvu kod Brajtona u kojoj piše muziku, pesme, romane i scenarije.

Na beogradskom koncertu promovisaće ovogodišnje ostvarenje Dig, Lazarus, Dig!!!. To će biti i prilika za susret sa čovekom koji je preživeo mit o ukletom pesniku i rock buntovniku, nikada ga, zapravo ne napuštajući.

Tim povodom se prisećamo koncerta koji su Bad Seedsi održali 12. juna 1990. u beogradskom SKC-u, kada je Dragan Ambrozić razgovarao sa tadašnjim Bad gitaristom Blixom Bargeldom. Kao aperitiv, tu je recenzija tek izašlog albuma Good Son Ante Čikare.Komentari

  • Gravatar for Slaven
    Slaven (gost) | 27.08.2008. 00.52.36
    Odlična svirka u areni. Žao mi je jedino što Blixe nema. Nije to to
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora

POVODOM SINOĆ ODRŽANOG KONCERTA OBOJENOG PROGRAMA

Kraći put do srca

Tema

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam