Popboks - SIMPSONOVI – Mesečni strip magazin, br. 1 - Žuta invazija! Ponovo... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 30.11.2007. 16:29 · 7

SIMPSONOVI – Mesečni strip magazin, br. 1

Žuta invazija! Ponovo...

Simpsonovi u stripu na svim kioscima u tiražu od 50.000 primeraka, sumanutom za naše uslove. Hoće li se Večernjim novostima isplatiti klađenje na to da će se građanima Srbije posle 15 godina opet sviđati stripovi?

Pavle Zelić

Produkcija: Matt Groening
Scenario: Steve & Cindy Vance
Crtež: Bill Morrison, Sondra Roy
Kolor: Cindy Vance
Format: 16 x 24 cm
Pismo: Latinica
Br. strana: 32
Datum izdanja: 15. novembar 2007.
Srpski izdavač: Večernje Novosti

Postoji antologijska scena u jednoj epizodi Simpsonovih. Homer gleda nešto na televiziji, iznerviran prilazi aparatu, lupa ga pesnicom i uzvikuje: „Budi smešniji!“.

U neku ruku, ono za šta su Simpsonovim nekada skoro svi ostali mogli da pljunu pod prozor je u poslednje vreme pomalo nedostajalo. Neubedljiv film i serija koja je prevazišavši sve moguće rekorde dužine trajanja i gledanosti možda došla u kreativan zapećak, pokazuju da su animirani Simpsonovi u jednoj od najvećih kriza otkad postoje. No, ako ništa drugo, mi u Srbiji sada imamo priliku da ponovo otkrivamo Simpsonove. Ovog puta na papiru.

SIMPSONOVI – Mesečni strip magazin, br. 1Strip o Simpsonovima je nastao kada su Steve i Cindy Vance i njihovi drugari Matt Groening (tvorac Simpsonovih) i Bill Morrison u januaru 1993. osnovali Bongo Comics, a kako bi pravili stripove o Simpsonovima. Tokom godina, bilo je mnogo raznih dodatnih serijala koji su objavljivani paralelno sa osnovnim stripom, među kojima su i Treehouse of Horror, Radioactive Man, Bart Simpson, pa čak i Itchy & Scratchy.

S obzirom da su kreatori odmah po pokretanju stripa dobili veliku kreativnu slobodu, po komentarima i tekstovima koji se mogu naći na Internetu, a pre svega po brojnim fan-sajtovima, može se zaključiti da su Simpsonovi u stripu, iako ostavši verni osnovnom duhu serijala, kroz godine izgradili poseban stil i osvojili čak i neku sasvim drugačiju publiku.

I dobro, o čemu se tu radi? Za početak, u prvom broju magazina Simpsonovi možemo pročitati epizodu u kojoj je glavni junak Montgomery Burns, što je kvalitet više samo za sebe. U još jednom pokušaju da sebi obezbedi večnu mladost, Burns eksperimentiše na Homeru koji naraste do neslućenih razmera i preti da uništi ceo Springfild ako bude slučajno seo na nuklearnu elektranu. Zvuči kao neka od boljih epizoda serije, zar ne?

Što se tiče crteža, kadriranje je dovoljno stripovsko da je izbegnut utisak kako su u pitanju frejmovi skinuti iz neke epizode. Mada, čak i u poređenju sa inače detaljima siromašnim crtaćima pravljenim za TV, sličice deluju pomalo praznjikavo. I stripovi koji se proizvode na mesečnom ili čak nedeljnom nivou imaju svoja ograničenja, ali se ovde u najvećem delu stripa pozadina svodi na zid plave, zelene ili roze boje.

SIMPSONOVI – Mesečni strip magazin, br. 1Na kraju sveske je i minijatura od pet strana u stilu Treehouse of Horror, solidan vic i već bolje nacrtan strip.

Uz izraze kao što su „džaranje“, „čibe“ i „baldisala sam“, može se reći da je i prevod Nebojše Cvetkovića doprineo zabavnosti stripa. U stvari, najteže će biti da se naviknete na znatno sporiju verziju Simpsonovih. Šale su tu, samo morate da se malo više uključite.

Kampanja koja prati ovo izdanje, i jačina kuće koja je pokrenula serijal su svakako impresivne i možda je - posle obnovljene Stripoteke i Luxorovih Divlje Magije i Faktora 4 - ovo konačni onaj strip projekat koji će pretegnuti i vratiti stripove u ruke klinaca.

Strip koji se pojavio na našim kioscima nosi i dodatni naslov: „Izdanje za kolekcionare i fanove“. Nadajmo se da će publika ovog i sledećih Simpsonovih biti mnogo šira. Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie su to zaslužili.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Radovan Smaradzic
    Radovan Smaradzic (gost) | 30.11.2007. 19.57.05
    Bravo Leposava!
  • Gravatar for Ivan Bevc
    Ivan Bevc (gost) | 03.12.2007. 15.13.35
    Ne mesajte Zelica sa Cosicem :)
  • Gravatar for Gile
    Gile (gost) | 12.12.2007. 17.32.29
    Nazalost Divlja Magija i Faktor 4 su MRTVI!!! Valjda ce Simpssonovi ziveti duze
  • Gravatar for Vlada Ns
    Vlada Ns (gost) | 17.12.2007. 12.06.43
    jel zna neko koliko ima brojeva simpsonovih stripova ako neko ima slike stripova neka mi posalje na e-mail vladalea@sbb.co.yu ok!!!!! please
  • Gravatar for PETAR NEGOTINAC
    PETAR NEGOTINAC (gost) | 21.06.2009. 15.47.50
    SIMSONOVI SU TAKO KUL,DO SADA SAM SKUPIO SVE STRIPOVE,POZDRAV SA Dorcola...
  • Gravatar for Nikolina Gajić
    Nikolina Gajić (gost) | 23.07.2009. 11.24.12
    Treba više puta da objavljujete časopis "Simsonovi" u novostima.
  • Gravatar for mateja
    mateja (gost) | 13.11.2011. 16.34.42
    super
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi