Popboks - MANIC STREET PREACHERS (1994) - Žrtve s razlogom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 07.07.2009. 16:54 · 1

MANIC STREET PREACHERS (1994)

Žrtve s razlogom

Predvodnici u potrazi za generacijom

Slobodan Vujanović

Ritam

BBC Music naziva ih najvažnijim bendom koji je ikada došao iz Velsa. A Exit legendama "čiji nastup na glavnoj bini 10. jula ne smete propustiti".

Manicsi nisu lako štivo. Pevaju o kriminalu, prostituciji, političkoj nepravdi, ratovima, genocidima, otuđenosti... Album Everything Must Go su posvetili velškim rudarima, najveći su bend iz A lige koji je svirao na Kubi...

Debi Generation Terrorists je njihov najpunkerskiji album. Filozofija koja ih je vodila na početku karijere bila je da dobar bend mora posle prvog albuma da se raspadne i nestane. Ali su odustali.

Kasnije, posle albuma The Holy Bible i posle objavljivanja ovog teksta u Ritmu i posle nestanka Richeyja Jamesa, MSP će postati malo pitomiji, ali i dalje bend koji su sluša s dobrim razlozima, barem za one koji hoće da čuju.

Orijentacija benda uvek je bila vidljiva i iz naslova albuma: Gold Against the Soul, The Holy Bible, Everything Must Go, This Is My Truth Tell Me Yours, Know Your Enemy, Lifeblood, Send Away the Tigers...

Manicsi će pred publikom Exita svirati u petak, a šta nas tamo očekuje govori muzički urednik Guardiana: "Manic Street Preachers sviraju sa strašću koja bi zvučnike u pozadini autobusa učinila zaglušujućim", i dodaje da je njihov prošlogodišnji nastup na Reading festivalu bio "predavanje o tome ko su pravi profesionalci".

 



Komentari

  • Gravatar for sašamanics
    sašamanics (gost) | 29.01.2011. 19.31.27
    Najveći i najbolji na svetu uz P.Wellera-Jam,Husker du i Clash!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora

MASSIVE ATTACK, PORTISHEAD, TRICKY (1995)

Svirači iz Twin Peaksa

Ritam