Popboks - Igor i Ivan Buharov dobitnici nagrade „Erste Underground Spirit“ 20. Festivala evropskog filma Palić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 22.06.2013. 12:13

Igor i Ivan Buharov dobitnici nagrade „Erste Underground Spirit“ 20. Festivala evropskog filma Palić

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Erste Underground Spirit” Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, su Igor i Ivan Buharov, autorski duo iz Mađarske.

Braća Buharov, Igor (Szilágyi Kornél) i Ivan (Hevesi Nándor), zajedno rade preko petnaest godina snimajući nezavisne kratke, eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove.

"Svojim jedinstvenim izrazom obišli su mnoge festivale širom sveta osvajajući publiku jednostavnim, apsurdnim pričama o čudnim junacima i njihovim životima. Kombinujući razne filmske tehnike Buharovi stvaraju snolike vanprostorne i vanvremenske priče", navodi se u saopštenju.

Prvim dugometražnim igranim filmom “Usporeno ogledalo“ (Lassú Tükör, 2007) osvajaju nagrade na festivalu “Mediawave” i na mađarskom Nacionalnom filmskom festivalu. Poslednje ostvarenje „Bez kormila“ (Kormányeltörésben, 2011) inspirisan je istoimenom poemom  Ištvana Domokoša (Domokos István).

Pored filma, ovaj dvojac je radio i muziku za nekoliko filmova, ali i nezavisne muzičke projekte. Njihov rad uvek je na granici primenjene i filmske umetnosti. Zajedno sa Vasilom Kroatom (Vasile Croat) i Ištvanom Njolcašom (Nyolczas István) osnivaju grupu “Multiartist” koja je radila audio-vizuelne performanse, različite događaje, akcije, izložbe, koncerte, multimedijalne projekte. Takođe se bave i komponovanjem muzike za svoje filmove, a 1998. Godine su osnovali i svoj bend Pop Ivan čiju muziku opisuju kao “mešavinu stilova i atmosfera” (latino ritmovi sa elementima modernog džeza i savremenih kompozicija). Album “Hospital Hungary”, sa kojim su debitovali, izdat je 2001. godine, nakon kojeg je usledio još jedan, kao i brojni koncerti po Evropi.

Nagrada “Erste Underground Spirit” Igoru i Ivanu Buharovu biće uručena na Letnjoj pozornici tokom Festivala evropskog filma Palić. Retrospektiva najznačajnijih filmova Igora i Ivana Buharova biće prikazana u toku Festivala evropskog filma Palić u okviru selekcije Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Erste Underground Spirit“.

Nagrada “Underground Spirit” je ustanovljena 2008. godine. Dosadašnji dobitnici su francuski pank-pesnik i sineasta F.J. Osanž (F.J. Ossang), nemački reditelj Uli M. Šipel (Uli M. Schueppel), poznati domaći reditelj Želimir Žilnik, švedski dvojac Ola Simonson (Ola Simonsson) i Johanes Stjarne Nilson (Johannes Stjarne Nilson) i škotski reditelj norveškog porekla Jern Utkilen (Joern Utkilen).

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Kako je najavljeno, jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju „Dodir večnosti“ o dobitnicima prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“, izložbe, debate...

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade “Aleksandar Lifka”, Omaž program posvećen dobitniku nagrade “Erste Underground Spirit”, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.