Popboks - GRRR! – IV put - O Tesli, kolačima i superherojima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 25.08.2005. 00:00

GRRR! – IV put

O Tesli, kolačima i superherojima

Četvrti Internacionalni festival autorskog stripa GRRR! (3-7. septembar) predstavlja seriju programa na nekoliko lokacija u Pančevu u organizaciji Centra za kulturu Pančevo. Ove godine GRRR! će okupiti dvadesetak inostranih i hrpu domaćih strip autora, izdavača, teoretičara

GRRR! – IV put
GRRR! – IV put
O Tesli, kolačima i superherojima
Četvrti Internacionalni festival autorskog stripa GRRR! (3-7. septembar) predstavlja seriju programa na nekoliko lokacija u Pančevu u organizaciji Centra za kulturu Pančevo. Ove godine GRRR! će okupiti dvadesetak inostranih i hrpu domaćih strip autora, izdavača, teoretičara



Alootook Ipellie
Alootook Ipellie
Među kuriozitetima je verovatno prvo gostovanje jednog inuitskog (eskimskog) umetnika u našoj sredini: Alootook Ipellie će predstaviti izbor svojih radova (stripova i ilustracija) nastalih od sredine 70-ih godina do danas. Ipellie, nastanjen u Otavi, u svom radu (ne bez humora) spaja inuitsko nasleđe i urbani umetnički sentiment.
Dorit Chrysler
Dorit Chrysler
Na ekskluzivnom koncertu njujorške muzičarke Dorit Chrysler ovdašnja publika će biti u prilici da čuje muziciranje na thereminu, elektronskom instrumentu projektovanom u Rusiji 1919. Chryslerova je, osim što je snimila sjajan solo album, sarađivala sa brojnim muzičarima i grupama – Matt Johnson, Echo and The Bunnymen i Elliot Sharp su samo neka od imena. Inače, Dorit Chrysler je u svoj repertoar uvrstila i pesmu inspirisanu delom Nikole Tesle, kome je takođe posvećena i izložba Nikola Tesla u stripu i popularnim medijima u specijalno za ovu priliku revitalizovanom prostoru Stare autobuske stanice u Pančevu.
Charles Alverson
Charles Alverson
Charles Alverson, nekada saradnik Monty Python ekipe, danas – verovali ili ne – nastanjen u selu Parage u Bačkoj, održaće slajd projekciju o svojoj saradnji sa jednim od najznačajnijih ličnosti koje su se pojavile u mediju stripa uopšte – američkim crtačem i pokretačem brojnih satiričnih magazina Harveyem Kurtzmanom (ranih 60-ih Alverson je bio urednik Kurtzmanovog legendarnog lista Help!).




Komikaze
Svojim delima u nekoliko različitih medija – foto stripu, filmu i teoriji – predstaviće se i Ralf Palandt, renesansna ličnost iz Minhena. Tome je pridružio i istraživački rad na izložbi nazvanoj Stripovi o superherojima za vreme II svetskog rata.
Komikaze
Komikaze
Njegov sugrađanin, rock i strip žurnalista Martin Posset, priredio je izložbu Poetična underground strip vizija ili Raymond Pettibone – Dizajn omotnica muzičkih izdanja, pregled rada ilustratora koji se proslavio sarađujući sa grupama kao što su Black Flag i Minutemen.
Govoreći o vezi između rock produkcije i savremenog oblikovanja treba istaći i (stripolike) plakate Igora Hofbauera, koji je svojim radom obeležio vizuelni identitet zagrebačkog kluba Močvara.
Drugi predstavnik savremene hrvatske scene je Ivana Armanini, zahvaljujući čijim stripovima i projektom Komikaze je stigao dah eksperimenta u region.
Nastavljajući da se bavi balkanskom strip situacijom GRRR! u saradnji sa Janisom Kukulasom izlaže izbor radova mladih autora koji sarađuju sa atinskim magazinom 9, koji se kao dodatak lista Elefterotipia štampa u neverovatnih 120.000 primeraka.
S druge strane, biće predstavljena scena u povoju – rumunska, sa projektom Hardcomics, uz bukureštanske predstavnike kao što su Matei Branea, Andy Luke i Miloš Jovanović.
O iskustvu strip izdavaštva u Italiji govoriće Dario Morgante, urednik u izdavačkoj kući Coniglio Editore iz Rima (poznate pre svega po erotskom strip časopisu Blue), dok će uvek zanimljivi austrijski alternativci Edda Strobl i Helmut Kaplan predstaviti svoja nova ostvarenja.
Šlic x 5
Šlic
Pored inostranih gostiju, razume se, GRRR! odvaja prostor i za izbor novog stripa nastalog u Srbiji. Tome u prilog govori i GRRR! ekskurzija do kluba Gavez kraj Ade Ciganlije, gde će biti proslavljena petogodišnjica beogradskog časopisa Šlic.
Istoriji domaćeg stripa posvećena je i serija izložbi Zdravka Zupana. Izložba je ovog puta koncentrisana na veoma razuđeni period između 1955. i 1972. godine – izbor izdanja i originalnih radova u galeriji Dvorište, kao i propratni esej u katalogu deo su tradicionalnog segmenta festivala, koji bi kroz neku godinu trebalo da pokrije čitavu istoriju stvaranja i objavljivanja stripa na području naše zemlje.
Prilog izučavanju istorije devete umetnosti u nas je i esej pesnika Slavka Njagula iz 1936. godine, izvorno objavljen u listu Pančevačka nedelja, koji je u GRRR! katalog preneo i komentar napisao Aleksandar Zograf sugerišući da je to najstariji do sada poznati esej posvećen stripu na srpskom jeziku.
Pokušavajući da podrži lokalnu inicijativu, GRRR! će posebno promovisati najnovije produkte pančevačke scene, od novog broja časopisa Kuhinja, do strip plakata Silent Wall... Kao deo pratećeg programa i ovoga puta će Mr Spiral izložiti stripove u svojoj prodavnici cipela, ali će pri tom i promovisati bilbord ukrašen crtežima, koji je iznajmio u blizini Zelene pijace. U famoznoj poslastičarnici Popović svoje radove će prikazati Saša Mihajlović, a biće održani i koncerti Horkenškarta iz Beograda, kao i underground atrakcija Etno Muda iz Vršca i Elektrolaste iz Pančeva.



GRRR! PROGRAM

GRRR! – IV put


Subota, 3. septembar

1. Otvaranje izložbi – 12:00

Galerija savremene umetnosti Pančevo (Trg Kralja Petra I br. 8)
  • Alootook Ipellie (Kanada)
  • Ralf Palandt (Nemačka)
  • Edda Strobl / Helmut Kaplan (Austrija)
  • Igor Hofbauer (Hrvatska)
  • Ivana Armanini / Komikaze (Hrvatska)
  • Anna Ehrlemark (Švedska / Slovenija)
  • Matei Branea (Rumunija)
  • Andy Luke (Velika Britanija / Rumunija)
Nezavisni strip izdavači/kolektivi/časopisi
  • 9 (Grčka)
  • Hardcomics (Rumunija)
  • Tonto Comics (Austrija)
  • Novi strip u Srbiji
Galerija Dvorište (Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA))
  • Strip u Srbiji 1955 –1972. (priredio Zdravko Zupan)
Radionica studija CZK (Vojvode Radomira Putnika 7)
  • Stripovi o superherojima za vreme II svetskog rata (priredio Ralf Palandt)
  • Raymond Pettibone – Dizajn omotnica muzičkih izdanja (priredio Martin Posset)
Stara autobuska stanica (Ugao ulice Nikole Tesle i Keja Radomira Dakića)
  • Nikola Tesla u stripu i popularnim medijima
13:30
Scena CZK (Vojvode Živojina Mišića 4)
  • Koncert: Horkenškart
  • Koncert: Dorit Chrysler (SAD)
18:00
Scena CZK
  • Razgovor sa gostima festivala: Alootook Ipellie, Dario Morgante, Giannis Koukoulas, Miloš Jovanović
  • Projekcija filmova Ralpha Palandta Teenage spacegirl & Fuhre uns nicht in


Nedelja, 4. septembar

12:00
Prodavnica cipela Peko (tržni centar u ulici Vojvode Radomira Putnika 15, bilbord kod Zelene pijace)
  • Cipela 3 – Izložba crteža, projekcija filma, predstavljanje bilborda sa temom Cipele za igru
13:30
Scena CZK
  • Koncert: Etno Muda
17:00
Poslastičarnica Popović (Vojvode Radomira Putnika 5)
  • Otvaranje izložbe stripova Saše Mihajlovića
18:00
Scena CZK
  • Genije satire Harvey Kurtzman – slajd prezentacija Charlesa Alversona
19:00
Scena CZK
  • Novo na lokalnoj sceni: predstavljanje novih izdanja na pančevačkoj sceni: Kuhinja, Silent Wall, Leto u romanu, Radioaktivno, Letač, Gordana Basta...


Ponedeljak, 5. septembar

12:00
Polazak iz Pančeva – GRRR! ekskurzija:
  • Poseta klubu Gavez (Ada Ciganlija) – izložba stripova povodom petogodišnjice izlaska časopisa Šlic
  • Koncert grupe Elektrolasta





Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi