Popboks - Na Ostrvu cveta filmski turizam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 28.08.2007. 00:00

Na Ostrvu cveta filmski turizam

Na Ostrvu cveta  filmski turizam
Na Ostrvu cveta filmski turizam
U Veliku Britaniju sve više dolazi tzv. "filmskih turista", ljudi iz celog sveta koji dolaze da vide mesta gde su snimani omiljeni filmovi ili TV serije.
Svaki 10. posetilac Britanije je "filmski turista" i oni su prošle godine Kraljevstvu doneli zaradu od 2,7 milijardi evra.
Najomiljenija mesta "filmskih turista" su železnička stanica Kings kros u Londonu, gde je sniman film o Hariju Poteru, kao i udaljeni Northamberlend, koji je takođe mesto jednog od Poterovih filmova.
Tu je jedan mali kafe u Edinburgu u kome je J.F. Rouling napisala prvu knjigu o Hariju Poteru.
Turisti dolaze da se fotografišu za stolom za kojim je ona sedela.
Na visokom mestu turista su i mesta gde su snimani filmovi iz serije Monti Pajton.
Najneobičniji je porast "filmskih turista" u Sautholu, naselju u zapadnom Londonu, gde žive doseljenici iz Indije.
Junakinja popularne priče o jednoj devojčici iz Indije koja je fudbalski fanatik, Igraj  kao Bekam, je, prema priči indijskog autora Gurinder Čada, iz Sauthola.
Turizam je generalno izuzetno unosna privredna grana Velike Britanije.
Samo London, na primer, ima godišnji prihod od turizma od oko 30 milijardi evra, što je duplo više od godišnjeg prihoda cele španske obale.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.