Popboks - ELVIS PRESLEY (1977-2007) - Mit koji je imao pravo na svoj kraj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 16.08.2007. 00:00

ELVIS PRESLEY (1977-2007)

Mit koji je imao pravo na svoj kraj

Elvis Presley, možda najveći idol kog je rock ikada video, umirao je polako u svom luksuznom zatvoru. Nema načina na koji bi moglo da se pomogne jednom idolu. On je verovatno bio jedan od maloletnih umetnika koji su stvarno usmeravali pravac ljudskih odnosa. Možda je to bio pretežak teret. Ne znam. Niko od nas ne može stvarno da pretpostavi kako izgleda hodati unaokolo kao Elvis Presley svakog dana u životu. To, uostalom, i nije najvažnije. Samo znam da je njegova smrt izazvala tupu, neobjašnjivu bol. Mislim da je to mera čoveka i onog što je značio. Bar za mene

Džuboks

Slobodan Konjović

Rokenrol je definitivno sazreo pre 30 godina, 16. avgusta 1977, baš kao i čovek kada se suoči sa gubitkom roditelja. U momentu smrti Elvis je već više od decenije bio izvan rokenrol voda i pomalo otpisan.
Njegova sudbina, ma kako bila opominjuća, nije ni za jotu smanjila broj onih koji su želeli da postanu kalif namesto kalifa. Iako su i pre i posle Elvisa umirali brojni rokenroleri, nijedna od tih smrti nije bila događaj (izuzev možda Lennonove) koji je punio i one stranice u novinama na kojima inače nema rokenrola ni za lek. Čak ni ta aura smrti koja je praktično nerazdvojiva od rokenrola nije odbila milione klinaca da oprobaju sreću. Elvis je tu sreću dotakao i neko vreme držao sa obe ruke, ali - kako je verovatno prekasno shvatio - bio je to samo trenutak zadovoljstva koji je na kraju preskupo platio.
Da li nije umeo ili pod teretom enormne slave nije ni mogao da normalno ostari poput nekih drugih veterana (Dylan, Morrison, Young..), ostaje u sferi nagađanja. Možda jedino McCartney i Jagger mogu da daju odgovor na to pitanje, jer su u svoje vreme uspeli da se vatri približe jednako blizu kao Elvis.
Kako su se iz svega izvukli manje-više živi i zdravi teško je shvatljivo. Kao da su ovi momci bili građeni od čvršćeg materijala, ili kao da im je neko prišapnuo da je vreme da, fudbalski rečeno, povuku nogu.
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)
Džuboks br. 39 (oktobar 1977)


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora