Popboks - FUTURE OF THE LEFT - Travels With Myself And Another [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.08.2009. 13:12 · 1

FUTURE OF THE LEFT

Travels With Myself And Another

(4AD)

Jednostavnim, ali inteligentnim pesmama čije trajanje retko prelazi tri minute, velški trio pokazuje kako rock’n’roll danas treba da zvuči

Vladimir Ninčić

Ocena:
7


7/10
 

Odlaskom u istoriju sastava McLusky početkom 2005. godine nastavio se trend dobrih britanskih alternativnih bendova kratkog daha, koji je potvrđen i u slučajevima odličnih tria Reuben i Elle Milano (oba benda ne postoje od prošle godine).

FUTURE OF THE LEFTIpak, ovi tužni događaji su katkad imali i pozitivne efekte, donoseći nove projekte i bendove. Iz Million Deada je tako iznikao sjajni kantautor čije vreme tek dolazi, Frank Turner, dok su dve trećine McLuskya (pojačane basistom Jarcrewom) oformile sve eksponiraniju trojku Future of the Left, koja na svom drugom albumu stasava u ozbiljnu silu koja u svakom pogledu nadilazi zaostavštinu prethodne inkarnacije.

Frontmen Andy Faklous ni u jednom trenutku nije prekinuo vezu s brendom u kome se afirmisao kao muzičar, ugrađujući kombinaciju oštrog, agresivnog izraza i crnog humora i u Future of the Leftov DNK, ali debi Curses (2007) je već nagovestio da anatomija ne povlači sa sobom i stanje uma.

Ono što je pre dve godine bojažljivo najavljeno ovde je dobilo punu manifestaciju u vidu osmišljenijeg i sofisticiranijeg zvuka koji grupa postiže bez potrebe ili težnje da načini bilo kakve kompromise. 

U svega 33 minuta FOtL uspevaju da zvuče himnično, luckasto, napeto i razigrano, dok čitavim tokom provejavaju kanalisani bes i post-hardcoreovska energija prisutni u Andyevim vriscima i bučnim abrazivnim gitarskim naletima, kao i pametne dosetke koje su oduvek bile nezaobilazan detalj Faklousovog kataloga.

Balansirajući između zrelih aranžmana i raspojasane nonšalancije kroz neposredne, zarazne i dinamične numere, FOtL u maniru pravog power-tria isporučuju konciznu i inventivnu kolekciju furioznog i razuzdanog rock’n’rolla.

Travels With Myself And Another donosi punu afirmaciju pesme, koja je za mnoge sastave sličnog usmerenja zapostavljena kategorija, po čemu podseća na pretprošlogodišnji breakthrough biser Puzzle još jedne ostrvske trojke Biffy Clyro. Pored svih atributa, Velšani umeju da naizgled jednostavan materijal oboje zavidnom dozom raznovrsnoti, koja ne dozvoljava da u njegovom toku dođe do kreativnog pada ili pojave zamornih delova.

Zbog svega toga, u slučaju Future Of The Lefta ne dolazi do uobičajenog raskoraka između kritike i auditorijuma kome se Velšani obraćaju, a koji je nesvakidašnje širok i proteže se na gotovo sve zaljubljenike u moćan rock rif i snažan groove.

Nakon zapaženog živog zapisa Last Night I Saved Her from Vampires, FOtL pružaju još jednu vrednu akviziciju ovogodišnjoj britanskoj rock ponudi, čija se tačka ključanja očekuje na jesen kada bi trebalo da se pojavi peti Biffyev album Only Revolutions



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 19.08.2009. 16.24.38
    Odličan album - čeka se i Biffy. :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.