Popboks - REUBEN - In Nothing We Trust [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.10.2007. 19:21 · 5

REUBEN

In Nothing We Trust

(Hideous)

Nepregledna močvara britanskog underground rock zvuka je često surova i zna da udavi i najzanimljivije pojave, ali Reuben su žilavi, bezobrazni i iskreni i znaju kako da opstanu. Posle dva zapažena izdanja postavljalo se pitanje da li će In Nothing We Trust biti breakthrough u smislu da će ih načiniti kraljevima močvare ili otisnuti u čistije i mirnije, mainstream vode

Vladimir Ninčić

Ocena:
7


7/10

Stepen unificiranosti indie rock formacija i beskrupulozno pljuvanje na sve osnovne principe nekada renomiranog muzičkog žanra je iz alarmantnog stanja prešlo u ono u kojem se jednostavno oguglalo, ali frontmen kriminalno potcenjene britanske rock (sa velikim ’r’) trojke Reuben, Jamie Lenman, ima nešto da kaže na tu temu pod fantastičnim naslovom Crushed Under The Weight Of The Enormous Bullshit.

Ovaj talentovani muzičar i ilustrator Guardiana se ne libi da otvoreno izrazi nezadovoljstvo trenutnim stanjem gitarske muzike, prozivajući nekreativne mlade plagijatore, ali i neke matore lisce, koji su uticali na današnje rasulo i koje niko do sada nije smeo ni da pogleda popreko, a kamoli da im uputi neku negativnu kritiku.

REUBEN: In Nothing We Trust

No, In Nothing We Trust nudi daleko više od platforme iza koje se sve osuđuje. U pitanju je kolekcija 11 stilski divergentnih numera nastala iz ruku pravih postmilenijumskih predstavnika ostrvske rock scene, momaka iz regije Sari koji su svoj status gradili svirajući i odrastajući sa sastavima Biffy Clyro, Hundred Reasons, Hell Is For Heroes, yourcodenameis: milo ili Million Dead (R.I.P.).

Danas je mešanje hiljadu pravaca u tri minuta postala svakodnevnica (poslušati samo Amere Between The Buried And Me), ali Reuben nikako ne spadaju u red bendova koji nasumično ubacuju naizgled nespojive deonice, ne bi li zvučali što provokativnije i atraktivnije. Njihova eklektika pronalazi duboko utemeljenje u odličnom vladanju svim formama kojima su odlučili da se pozabave na svom trećem radu.

Ona je rezultat proživljenih tranzicija i muzičkog sazrevanja u društvu samosvesnih grupa koje se nisu priklanjale trendovima i predstavlja tok svesti svih članova, što samom Reubenu onemogućuje veliki komercijalni proboj, ali ga čini poštenim i doslednim eskadronom.

REUBEN: In Nothing We Trust

Naime, kada bi iz svog pretežno melodičnog izraza izbacili teške post-hardcoreovske rifove i vriske, mestimične kakofonične ludorije i uvrnute zaokrete u trenucima kada se učini da su se napokon smirili, oni bi se bez problema prešaltovali sa vrha MTV2 liste na UK Top 40 (u čijem su donjem domu, doduše, već boravili).

Sjajno spotovani aktuelni singl Deadly Lethal Ninja Assassin (u kome gostuju prvaci nekih od pomenutih saboraca) će, iako je ekstremno zarazan i lucidan, zbog toga ostati zarobljen na alternativnim televizijama. Ta sudbina, međutim, verovatno ne bi zadesila veoma lepu i emotivno jaku akustičnu baladu Good Luck, u kojoj Jamieju pravi društvo Hannah le Spark iz alderšotskih indie popstera Arthur, ali Reubenov stav je da se za takav potencijalan hit (barem u ovom trenutku) ne pravi video klip.

Reubenova baza fanova nije zanemarljiva, ali nikako ne opravdava kvalitet koji ovaj trio poseduje. Ipak, na njima je da odluče da li će se i dalje kotirati kao veliko blago britanskog undergrounda ili se, poput svojih velikih prijatelja Biffy Clyroa, otisnuti put mainstream voda.

U Jamieovom ubedljivom vokalu, duhovitim tekstovima u najboljem engleskom maniru, prvoklasnoj destruktivnoj produkciji i arsenalu upečatljivih melodija i moćnih rifova, leži mogućnost za širi proboj i možda je zaista vreme da se nakom tri odlične ploče malo prodaju.

Audio:

 

Video:

 



Komentari

  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 15.10.2007. 04.02.02
    baci link na mejl da cujem ovo :)taj post-hardcore momenat mi je umakao preslusavajuci ovu pesmu s majspejsa, ali cuju se uticaji grandza i melodicnog pop panka. jbm li ga mozda mi se i svidi - obecava to sto su im na tapetu indi snobovi ;) p.s. bogme je bossk izbacio odlican ep.
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 15.10.2007. 04.03.46
    e da, zaboravih - kako se izgovara ime ovog benda?
  • Gravatar for dzons
    dzons (gost) | 15.10.2007. 10.12.36
    Mislim da se citaju "Ruben"!Odlican je ovo album,stvarno ima svega i svacega,ali sve je dobro ukomponovano.Treba slusati ceo album,brutalni dosta.
  • Gravatar for ena
    ena (gost) | 15.10.2007. 15.12.40
    Sjajna recenzija za jos bolji album...
  • Gravatar for marcoman
    marcoman (gost) | 25.10.2007. 11.35.14
    Ne radi me uopste :(
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.