Popboks - COBRA VERDE - Haven’t Slept All Year [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.12.2008. 17:18 · 6

COBRA VERDE

Haven’t Slept All Year

(Scat Records)

Klivlendski rockeri ponovo nonšalantno nude rasklimatani rock’n’roll kao zanimljivu zabavu za koju nije potrebno ostaviti eventualne vijuge kod kuće. Zanimljivo kako je suština postala kontradikcija

Marko Artuković

Ocena:
7


7/10
 

Naslednik albuma obrada Copycat Killers (2005) prvi je album autorskog materijala klivlendske grupe nazvane po filmu Wernera Herzoga nakon Easy Listeninga (2003), na kom se našla mikrohimna Riot Industry. Ova pesma prikazuje estetsko i ostala stanovišta benda bolje nego što bih ja mogao u tri recenzije, pa predlažem da je pogledamo (da, to je Mike Watt):

Riot Industry

John Petkovic i drugari ne podižu se suzavcem, a najverovatnije ne koriste ni parfem, iako su potkovani glamom. Oni autsajdersku poziciju iz koje nastupaju nisu ponosito odabrali, niti na njoj – kao, uostalom, ni drugi autsajderi koji s pravom drže do sebe – ne insistiraju. Ona im prosto, po prirodi stvari i prirodi njih samih, pripada.

Sličnosti koje se mogu prepoznati na Haven't Slept All Year su brojne i raznovrsne: od najprašnjavijih garaža, preko Stoogesa i T-Rexa do New Ordera, i dalje, ali rezultat svih tih sličnosti je mnogo veći od sume svojih delova. Cobra Verde, naime, ovde ponajviše podseća na Stonese: niko nije radio (i ne može raditi?) ovo što radi CV bolje od Rolling Stonesa. Stonesi naizgled rashodovanu, a opet sasvim kompaktu svirku nisu doveli do savršenstva – to savršenstvo je u samoj njihovoj prirodi.

Cobra Verde je daleko od savršenstva, ali ne oskudeva u vrlinama koje mogu proisteći iz pravilno prihvaćene nesavršenosti. Među njima se ističe dragocena vrsta dekadencije. Razborito dekadentan se može biti jedino u odnosu na nešto; kad ste dekadentni u odnosu na ono na šta je ova grupa dekadentna (v. video gore), zapravo ste progresivniji od 30 antonyja hegartyja, a o stotinama politički “svesnih” radioheadova da i ne govorimo.

COBRA VERDE - Haven't Slept All Year

Vrhunac ploče su uzastopne Run Away i Can't Believe, koje perfektno sumiraju živost i životnost koje grupa poseduje. Prva je četvrtplesna rokačina, druga patetično obraćanje Gospodu koje podseća na tihe dane Jesus and Mary Chaina.

Govoreći o fenomenalnom Stoned & Dethroned, neko koga sam nekad poznavao jednom je rekao da JAMC znaju sve što treba da znaju. Tako nekako stoje stvari i sa CV.

Frontmen John Petkovic (retko simpatičan lik, kome podatak da je naše gore list ne mora koristiti, ali ovde svakako ne bi smeo da mu škodi, baš kao što mu ne škodi ni u Americi) i prateća ekipa (koja se kalila, osim sa Petkovicem, i sa Robertom Pollardom kao paket-aranžman postava za Guided by Voices) čine jednu naizgled tako običnu, a zapravo tako retku stvar: oni između rock'n'rolla i života stavljaju znak jednakosti koji ne deluje ni kao glupa reklama, ni kao samozadovoljni beut, ni kao isprazna poza.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for "30 antonyja hegartyja"
    "30 antonyja hegartyja" (gost) | 30.12.2008. 16.50.42
    nisam pao na prva 2 njegova-njena-njina albuma, ali "the crying light" je bas dobar album. a.h. ce verovatno jednog dana, kad se oslobodi viska pederluka, i ako ne umre od "neke strasne bolest" da snimi "raison d'être" album...
  • Gravatar for bolji su...
    bolji su... (gost) | 30.12.2008. 17.55.36
    ...hot chip :))))
  • Gravatar for COBRA VERDE...
    COBRA VERDE... (gost) | 31.12.2008. 02.10.19
    ...to bre dabre S
  • Gravatar for a ja dajem...
    a ja dajem... (gost) | 31.12.2008. 11.16.40
    ...30 ovakvih bendova za jednog Entoni Hegartija!
  • Gravatar for pa naravno...
    pa naravno... (gost) | 31.12.2008. 11.34.33
    ...da su Hot Chip bolji od ovih Stones-wannabe bendova! a isti covek je izrazio potpuno nerazumevanje Hot Chip-a....
  • Gravatar for Marko...
    Marko... (gost) | 01.01.2009. 11.47.57
    ...je jedini kriticar na popboksu s kojim se vredi dobro posvadjati. Covek ima stav. s tim covekom se slazem mnogo cesce i bolje, nego s njegovim stavom.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.