Popboks - NEW ORDER - Singles [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.12.2005. 00:00

NEW ORDER

Singles

Pravi kolekcionari ovo izdanje će umeti da cene najverovatnije i iz razloga što će po prvi put iza Substance imati na jednom mestu sve singlove koje je ovaj bend u svojoj post-Ian Curtisovoj fazi naređao. Novi fanovi će imati najbolju moguću antologiju iz koje će moći da crpe sva ona znanja koja su Sumner&co posejali ovih 25 godina

Vladimir Petković

Ocena:
8
8/10



Kada neko za četvrt veka rada napravi dve četvorogodišnje i jednu osmogodišnju pauzu i na količinu svojih albuma objavi ovoliko best of izdanja, sve to asocira na klasičnu otimačinu para. Kod New Ordera, da li zbog njihove nepretencioznosti i već osvedočenog odsustva smisla za marketing (pogledajte film 24 Hour Party People), svaka pojava kompilacije ipak više donosi novu potvrdu njihove genijalnosti.
Da podsetimo, ovo je praktično šesto kompilacijsko izdanje mančesterskog četverca (vidi ispod opise prethodnih pet), koji ima skoro isti broj regularnih izdanja koliko i kompilacijskih. Kad malo bolje razmislim, njihovo najjače i najreferentnije izdanje je uvek i bilo Substance (1987), pre nego neki od pojedinačnih albuma.
Čemu onda još jedna kompilacija?
Za velikane iz Mančestera situacija se samo ove godine dosta promenila. Pored toga što su izdali svoj osmi studijski album Waiting for the Siren's Call, koji je i pored neospornog kvaliteta ipak u štampi dočekan na nož (magazin Q im je iste godine dodelio “nagradu za inspiraciju” i dvojku za novi album, zbog čega je Bernand Sumner odbio da se pojavi na dodeli ovih nagrada), mnogi su se izređali da odaju sve moguće počasti za životno delo, iako NO ne zvuče kao neko ko je spreman da odloži svoj sintisajzer i bas gitaru u orman. A cela histerija se završila njihovim prijemom u britanski Hall of Fame.
Ranije ne bih mogao da tvrdim da su New Order klasičan singl bend. U poređenju sa Joy Division očigledno jesu, a kada vam se na jednom mestu u vremenskom rasponu od 20 godina zaređaju Blue Monday, Bizarre Love Triangle, True Faith, Regret i Crystal, shvatite da je singl kao format možda i najjače oružje ovog benda, jer su oni, koliko god indie ili alt imali u prefiksu, uvek bili jak pop bend.
Takođe, kroz ovakvo preslišavanje gradiva, od prve lekcije koju je predavao Ian Curtis na Ceremony, Procession i Temptation, može se odlično pratiti razvoj New Ordera i njihovo stasavanje u pop ikone, koje se sada, dve decenije kasnije, prepliću i sa potencijalnim budućim pop legendama Scissor Sisters, tj. Anom Matronic u jednom od poslednjih singlova Jetstream.
Pravi kolekcionari ovo izdanje će umeti da cene najverovatnije i iz razloga što će po prvi put iza Substance imati na jednom mestu sve singlove koje je ovaj bend u svojoj post-Ian Curtisovoj fazi naređao. Novi fanovi će imati najbolju moguću antologiju iz koje će moći da crpe sva ona znanja koja su Sumner&co posejali ovih 25 godina. A stari fanovi će dodatno ostati u čudu kakvo nasleđe su Sumner, Hook i Morris ostavili IZA Joy Divisiona.
Sve u svemu, ovo je živo svedočanstvo jednog od najinspirativnijih alt-pop bendova današnjice, jedne duge karijere koja možda tek skupljena na jednom mestu, i tek sada, uliva strahopoštovanje o kakvom su nam u periodu puberteta govorili da treba da imamo prema izvesnim starijim legendarnim bendovima.
U slučaju New Ordera poverenje se gradilo godinama, i ono je daleko iskrenije i životnije od dosadnih poglavlja u nekim rok enciklopedijama. Ne verujete? Ne morate. Proverite sami. Siguran sam da bi i New Order voleli da tako uradite.
Prethodne New Order kompilacije

Substance (1987)

Sve je počelo sa ovim izdanjem. U to vreme jedini album koji je na jednom mestu obuhvatio ne samo singlove sa prva četiri albuma, već u doba kada je CD format bio tek u povoju, na CD izdanju su po prvi put skupljene sve značajnije pesme sa dvanaestoinčnih izdanja New Ordera. Tu su se pojavile i prve pesme koje je pisao Ian Curtis, poput Ceremony, plus veliki broj b-strana i remiksa, koje su New Order kao začetnici jedne underground plesne scene jako poštovali. Jedan od najvećih hitova True Faith bio je singl koji je išao ispred izdavanja ove kompilacije.

10/10
Favorit: Subculture



The Best of (1994)

Za razliku od prve antologije, The Best ofje klasična pop kompilacija, čija je jedina prednost bila to što je obuhvatala singlove sa kasnija dva izdanja Technique i Republic, ali na uštrb nekih progresivnijih i manje komunikativnih singlova koji su ovde izostali (Ceremony, Temptation, Confusion i Subculture). Uvrštavanje jedine fudbalerske pesme koja se može pevati i van stadiona (World In Motion) po prvi put na nekom zvaničnom albumu pomalo je izvadilo fleke. Manje kompilacija za kolekcionare, više za široku komunikaciju sa publikom.

7/10
Favorit: World In Motion



The Rest Of... (1995)

Drugo reizdanje singla Blue Monday (Hardfloor remix) prethodilo je ovoj kompilaciji remiksa, koja je zamišljena kao disk koji prati prvi zvanični Best of iz prethodne godine. Pomalo čudan izbor uglavnom do tada objavljenih remiksa uz nekolicinu novih naglašava dens orijentaciju benda i njihovu originalnu povezanost sa klupskom scenom. Potpuna smrt u diskoteci je limited edition bonus disk sa 8 verzija jedne od najremiksovanijih pesama u istoriji muzike – Blue Monday.

6/10
Favorit: World (Price of Love) (Perfecto mix)



Retro (2002)

Prvi i za sada jedini box set New Ordera, objavljen na četiri diska nakon njihovog velikog uspeha sa povratničkim albumom Get Ready. Box set je podeljen na četiri oblasti (pop, fan, club i live), za čiji izbor su se pobrinuli njihovi dugogodišnji prijatelji i verni pratioci Miranda Sawyer, Jon McCReady (novinari), Mike Pickering (M People) i Bobby Gillespie (Primal Scream). Nesavršen i pomalo neekskluzivan box set, koji je demokratskom metodom biranja pesama izgubio na sistematičnosti koju su fanovi očekivali od jednog ovakvog izdanja (npr. numera Elegia se javlja na čak tri diska). Stvar je pomalo izvadio takođe nesavršen, ali makar ekskluzivan u sadržaju peti limited edition bonus disk sa nekolicinom b-strana i ranije neobjavljenih verzija nekih pesama.

7/10
Favorit disk 1: Everyone Everywhere
Favorit disk 2 : Every Little Counts
Favorit disk 3: Confusion (Koma & Bones mix)
Favorit disk 4: Temptation (Live)
Favorit disk 5: Transmission (Live)



International (2002)

Paralelno sa box setom, javlja se njegovo dajdžest izdanje u formi još jedne klasične pop kompilacije koja je dodatno inkasirala na uspehu Get Ready singlova Crystal i 60 Miles an Hour. U najneselektivnijem pristupu do sada, International pravi neke veoma čudne izbore pesama (npr. samo Round & Round i Regret iz Technique/Republic perioda). Uglavnom dobra samo za one koji su otkrili New Order preko Get Ready ili filma 24 Hour Party People, jer je ovo prvi put da se Here to Stay iz pomenutog filma javlja na nekom njihovom izdanju.

5/10
Favorit: 60 Miles an Hour



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.