Popboks - SHE & HIM - Volume Two [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.04.2010. 12:05 · 5

SHE & HIM

Volume Two

(Merge)

I u novoj avanturi femme fatale glumica i folk trubadur prizivaju najsvetlije trenutke pop muzike 60-ih

Jelena Maksimović

Ocena:
6


4/10
 

Izleti mladih holivudskih glumica u muzičke vode ne obećavaju dugovečnost. A ni preteran kvalitet. Setite se samo Scarlett Johansson.

Najneobičnija od svih femme fatale glumica, Zooey Deschanel (neuhvatljiva cica iz filma 500 Days of Summer koja pada na momke koji slušaju The Smiths u liftu) i folk kantautor M. Ward čine duo She & Him. Kako su već dogurali do drugog albuma kako mu i sam naziv kaže, prerasli su formu off-projekta i moramo ih posmatrati kao pravi bend.

SHE & HIM

Sa jedne strane to je veliki kompliment za njih, a sa druge ih vodi u zamku većih očekivanja. Volume 1 je predstvljao pravo osveženje, retro pop u najboljem značenju te reči u rukama zrelog muzičara i glumice sa stavom, čiji muzički ukus ne prelaze rane 70-te godine.

Poređenje sa saradnjom Lee Hazelwooda i Nancy Sinatre je možda preterano (odnosno ide na štetu Deschanel i Warda), ali ovaj duet nam je ponudio dozu pitkog popa, kome nije istekao rok trajanja. Phil Spector, Brian Wilson, surferske gitare, harmoničnost ženskih pop grupa 60-ih, su uzori koji su oblikovali debi album She & Him.

U međuvremenu, Zooey, čiji su mama i tata očigledno bili fanovi Salingera, je uspešno balansirala filmsku i muzičku karijeru, usput se udavši za Bena Gibarda iz benda Death Cab for the Cutie. M. Ward se priključio folk superstar projektu Monsters of Folk. Nove pesme, većinom delo ženskog dela dvojca, predstavljaju savršen kompanjon za prolećnu šetnju gradom, tokom koje srećete devojke u suknjama sa visokim strukom i smernim sandalama.

Kako ih će vas pre dočekati golotinja, fenseraj ili moderna nehajnost, pretvarajte se da vidite ove starovremske gracije. Singl In the Sun obećava tu sunčanu lepršavost, ali kako pesme odmiču, oldtajmerski zvuk polako klizi u country sladunjavost. Thieves i Lingering Still previše vuku na šlager, a Over and Over Again je ženski chamber pop, nalik legendarnim The Ronettes, ali bez vokalnih mogućnosti Ronnie Spector. Zooey ima glas koji podseća na pevačice potekle iz ere njujorške Brill zgrade, sa blagim uticajem Lorette Lyn.

Samo podseća, pošto je njen vokal čudnjikav kao i većina njenih uloga. 

Primetili ste šemu koja se ponavlja. Čitav tekst se poziva na autore koji ili nisu među živima ili služe kaznu za ubistvo glumice filmova B produkcije. She & Him su dosledni u svojoj referentnosti, a u ovom brzo konzumirajućem svetu ko im to stvarno može zameriti.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for dr.
    dr. (gost) | 29.04.2010. 12.33.51
    preslusao sam... i moram priznati... dosadno je...
  • Gravatar for iCar
    iCar (gost) | 29.04.2010. 18.21.11
    ma žive su mrcine.
  • Gravatar for ing.
    ing. (gost) | 29.04.2010. 19.28.06
    preslusao sam... i moram priznati... dosadno je...
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 02.05.2010. 20.22.41
    bolji je kec od dvice...
  • Gravatar for mr
    mr (gost) | 18.05.2010. 16.42.56
    preslusao sam...i moram priznati... zanimljivo...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.