Popboks - METRIC - Fantasies [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.05.2009. 13:24 · 6

METRIC

Fantasies

(Last Gang Records)

Kanađani već duže vreme priželjkuju veliki album. Ovaj ima šanse da to i postane

Senka Pajić

Ocena:
8


8/10
 

Što zbog neurotičnog zvuka, što zbog previše petljanja sa sintisajzerima u vreme kada to nije bilo toliko popularno, Metric su uvek bili pomalo van glavnih tokova indie muzike (dakle one koja se povremeno pušta u normalnim treminima na MTV-ju i VH1 kanalima).

METRIC - Fantasies

Tokom četvorogodišnje pauze Emily Haines je izdala solo album, a rupu od 2005. do danas je popunilo i (re)izdanje sticajem okolnosti nikad ranije objavljenog „debija“ Grow Up and Blow Away, koji je snimljen još 2001. godine. Novi album Fantasies je produkcijski savršeno ispeglan, neurotičan, i ima najviše sinitisajzera do sada. A ima i koncept.

Kao što naziv, Metric se bave isključivo fantazijama, a već od prve pesme Help I’m Alive, koja počinje stihovima: „If I stumble, they gonna eat me alive“, jasno je da ovde nije reč o leptirićima i cvetićima, već o mučnim, mračnim i košmarnim vizijama. Jeziva i zastrašujuća atmosfera čini da se u prvi mah doslovno uplašite za život Emily Haines. Već na drugo slušanje počinjete da sumnjate da se Metric ipak (bezrazložno) plaše reakcija muzičke kritike na njihovo poslednje delo.
 
Atmosfera se bitno ne menja do samog kraja albuma, iako Sick Muse, svojom strofa/refren formom, i tekstom: „Everybody just wanna fall in love“ najviše podseća na klasičnu pop pesmu. Produkcija i glas vam ipak ne dozvoljavaju da se zavarate – Metric su previše kul i previše neurotični da bi pravili klasične pop pesme. Ovu tvrdnju potvrđuje već sledeća stvar Gimme Symphathy, inače prvi singl, gde Emily na početku pita: „Who you’d rather be: The Beatles or The Rolling Stones“, a zatim moli: „C’mon baby play me a song, like Here Comes the Sun“.

Jasno je da Metric nikada neće napisati ništa nalik nekom klasiku Beatlesa. Na svu sreću, to ne mora baš uvek da bude mana.

Fantasies deluje ubedljivo kao celina, na njemu nema praznog hoda niti pesme koju želite da preskočite. Izuzetak je poslednja numera Staduim Love, koja doduše govori o finalnoj bici između svih živih bića na planeti, što se tematski uklapa u fantazije, ali najmanje liči na Metric, a još manje na Metric s ovog albuma.

Sve pesme sa Fantasies su date u introspekciji, i finalnoj bici za prevlast na planeti tu prosto nije mesto. U nedostatku boljeg objašnjenja možemo samo da nagađamo da je Staduim Love najava za sledeći album.

Sintisajzeri i gitare su, kao što smo već navikli, i na Fantasies zastupljeni podjednako, dok je zvuk povremeno vrlo plesan, te ako imate prijatelje koji su suviše kul ili alternativni da na žurkama i sedeljkama puštaju MTV hitove, garantujem vam da će se na njihovim plej-listama za žurke (doduše poluuspešne, jer nema provoda bez hita) naći Collect Call, Gimme Symphathy ili Sick Muse.

Na kraju, Fantasies je dobro osmišljen i celovit album sa jasnim ali ne napornim konceptom, i ima više nego dobre šanse da uđe na sve liste najboljih albuma iz prve polovine 2009.

Kreativna blokada je razbijena na najbolji mogući način.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 15.05.2009. 12.53.00
    Odlična kritika odličnog albuma.
  • Gravatar for Milica Tipsarevic
    Milica Tipsarevic (gost) | 15.05.2009. 12.53.26
    Prvi put cujem za ovaj band. Sjajno osvezenje i na muzickoj sceni i u drustvu recenzenata Popboksa.
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 15.05.2009. 18.27.26
    Konačno su se vratili! Zvuče odlično! Medjutim sa spotovima baš nemaju sreće, recimo ovaj Gimme Sympathy je odvratan...Čak i spot za njihov najveći hit Dead Disco je grozan...Ne znam kako im polazi za rukom da zvuče sjajno, a u spotovima da izgledaju kao Allegro Bend, Amadeus Bend ili bilo koji naš "splavarski uživo BEND"... Kad bolje razmislim, pevačica i podseća na Danijelu Vranić!
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 16.05.2009. 00.22.10
    Odličan album. Jedan od najboljih indie albuma godine.
  • Gravatar for bungleoid
    bungleoid (gost) | 18.05.2009. 15.44.27
    he he he... a ja vec mesec dana davim ljude za ovaj album. http://www.bungleoid.in.rs/mjuzzik/albumi/metric-2009-fantasies.html Kako li snimise ovo nije mi jasno. Svaka cast, ali NIJEDNA slaba stvar... neverovatno.
  • Gravatar for m,sawyer
    m,sawyer (gost) | 22.05.2009. 14.27.51
    Iskreno, nisam ocekivao od Emily i kopmanije ovakav album. On je zaista savrsen. Gimme Sympathy, Help I'm Alive, Gold Guns Girls (pustili na Povetarcu na poslednjem Kisobranu), Satellite Mind i BLINDNESS (sa sjajnim tesktom). Pored It's Blitz! najbolji album sa zenskim vokalom u 2009.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.