Popboks - ŠKABO, Ćirković Boško [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 24.09.2008. 13:42 · 17

ŠKABO, Ćirković Boško

Jedna od udarnih pesnica Beogradskog Sindikata, otac, direktor i solo igrač... o Džon Vejnu i Vil Smitu, Divcu i Jugoplastici, Sicilijancima i Maorima, krizi u energetskog sistema i Popboksu

Popboks

Omiljeni album i pesma?

Izostaviću sva BS ostvarenja iako su mi ona omiljena, jer su (logično) po mom ukusu, tako da omiljeni domaći album i pesmu nemam. Što se tiče stranih, možda treći album Outkasta Aquemini i pesma Spotiottiedopalicious, sa istog albuma. A zašto... Zato što su mi čarobni.

Koncert?

Uvek ću pamtiti oba koncerta Public Enemyja na kojima sam bio. Prvi u Budimpešti 1994, jer sam tada prvi put išao u Budimpeštu i uživo gledao P.E. i Ice T-a, koje sam do tada slušao samo na piratskim kasetama i tada još nisu skroz prsli. A drugi u BG-u, skoro deceniju kasnije, kada smo bili predgrupa i pošteno izblejali sa svim članovima, posebno sa Flavorom.

Film?

Možda True Romance, prvi Tarantinov holivudski scenario: svi glumci pokidali, replike legendarne... teško mi da izdvojim koja je scena najbolja... možda ona sa Denisom Huperom, poslednjom cigaretom, Sicilijancima i Maorima.

Knjiga?

Ja sam legenda... ali mnogo pre glupog filma sa Vil Smitom. To je delo s kraja 60-ih i lepo objašnjava koliko pozicija pojedinca zavisi od preovlađujućeg opredeljenja većine, kao i urođeni strah te većine od nekoga ko je različit. To se ne može ekranizovati. Knjige, na žalost, već godinama stižem da čitam samo na putovanjima. Najviše čitam članke i grafičke novele.

TV/radio emisija?

Ne gledam TV i ne slušam radio redovno. Stvarno nemam omiljenu radio emisiju decenijama, još od Mjehurove Rep liste. Što se tiče TV-a, mnogo sam gotivio Luja Terua... ili kako god se zove onaj cvikeraš. Ima dobrih emisija na Discoveryju, ali slabo ja to u kontinuitetu pratim, zakačim ponešto.

Sajt?

MySpace, HipHop Galaxy, Popboks. Nije što za vas dajem intervju, ali posećujem ovaj sajt da pročitam šta se dešava u svetu muzike... Iako se sa vašim kritikama albuma i koncerta u 99% slučajeva ne slažem. Propagirate mnogo hejterske, pederaške i elitističke stavove.

Hobi?

Imam problem sa tom rečju hobi. Nekada na muziku gledam kao na hobi, ali s obzirom da ponaked kapne neka kinta i da čak pišem recenzije i članke za pare, ispade da nije samo hobi. Pravilnije je reći da mi je muzika ljubav, a na nivou je hobija jer ne može drugačije ovde ako nećeš da se pajdiraš i jedeš korenje.

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

U Egipat sa suprugom, uz veći broj zarona, i u Nansi sa Sindikatom... Ne mora konkretno u Nansi, ali taj broj dana u inostranstvu i taj nivo ponašanja... he-he.

Pratiš li sport i za koga navijaš?

Ne pratim više sport, pratio sam basket, išao sam i na basket utakmice. Fudbal me nikada nije zanimao ni najmanje. Inače „navijam“ za Partizan, zbog generacije Divca, Paspalja, Grbovića... i kasnije Danilovića, Đorđevića... iako ih je Jugoplastika drala.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Roberta Nestu Marlija da donese granje, Tupaka Amarua Šakura da donese piće, Erika Izi I Rajta da dovede ribe, Kristofera Notorijus Biajdži Valasa - on sigurno zna odakle da donese dobru klopu, i Džona Vejna da mu ne bude dobro među svim tim crncima na večeri.

Da li postoji nešto kao tvoj alter-ego, ko je on?

Škabo Maestro je taj, mada nismo toliko različiti, on je samo malo kurčevitiji. Čovek i maska se uvek stapaju u jedno u svakom dobrom stripu.

Šta voliš da misliš o sebi?

Da sam ipak dobar prema ljudima, pre svega najbližima, da sam vredan i da dobro pišem tekstove.

Šta bi probao, a još nisi?

Skok iz aviona s padobranom.

Psuješ li ikada? Zašto? Kako?

Stalno, to mi je jako loša navika, pokušavao sam da prestanem. Psujem i sa lošim razlogom i bez ikakvog razloga. Ne bih sad da pišem kako, to nije lepo svakako.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

Živim na Dorćolu i sve vezano za isti i centar grada, svaku ulicu, ćošak, drvo, parkove Dunav, izloge, lokale, ribice u prolazu... baš gotivim. Volim da ih posmatram kroz godišnja doba, jedino ne gotivim kad su bljuzgavi zimi. A promenio bih dosta stvari, ali one nisu ekskluzivno vezane za Beograd, već za celu Srbiju i tiču se funkcionisanja državnih i javnih službi: policije, administracije, zdravstva, školstva... Ali, ajde da izdvojim ono što mi je u 21. veku najnezamislivije: činjenicu da prva kap kiše ili prva pahulja izazivaju kolaps svega od strujne mreže do saobraćaja. To mora da se promeni!

Da li si zlopamtilo?

Nekada da, a nekada ne. Kako se kome zalomi. Nekada zapamtim totalnu glupost a neko može da me vara godinama. To mi je možda zato što sam površan.

U koga ili šta veruješ?

U Boga, silu koja upravlja svim ovim haosom.

Šta je prava žena?

Mora da bude fizički privlačna od samog starta, ali posle mora da bude ortak. Tržište je puno fizički privlačnih žena, ko ima para tako mu je i jeftinije nego lažne igre, ali mnogo je jače kad se sa ženom povežeš na višem nivou. Problem su psihofizičke razlike između muškaraca i žena, to posle izvesnog vremena mora da ispliva u odnosu, ali za pravu ženu vredi se potruditi.

Zbog čega se kaješ?

Posle jebanja nema kajanja. Rano je za kajanje, nisam još ni sagledao posledice svog dosadašnjeg postojanja i delovanja. Kajanje je za starački dom, kad imaš više vremena da se time baviš.

Ko je genije?

Ne poznajem nijednog, ljudi smo, nismo savršeni. Statistički je genije svako ko ima IQ preko 160, ili tako nešto mnogo. Ali statistika često vara.

Škabo je…

Gejnije, Maestro podzemni ko metro, Boškov alter-ego, to sam vam već reko.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for o kritici
    o kritici (gost) | 24.09.2008. 15.46.06
    fala bogu pa mozemo da procitamo njegovu kritiku u Playboyju (najkonzerviranijem maco "neelitisticnom" brendu na planeti, sto je valjda cool) pa da se brze bolje ipak vratimo ovde :)
  • Gravatar for bosko cirkovic skabo
    bosko cirkovic skabo (gost) | 24.09.2008. 17.27.53
    ha ha pa nisam ja rekao za playboy nista, ja sam maco konzerva kao i taj brend.ali sam populista i antihejter po pitanju recenzija: 1. pisem o onome sta mi se svidja 2. svidjaju mi se mahom komecijalne stvari. zato sam ovde i izneo svoj konzervirani stav i potpisao se za razliku od tebe "o kritici". veliki macho pozdrav, maco!
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 24.09.2008. 18.06.35
    "Propagirate mnogo hejterske, pederaške i elitističke stavove." treba da nam vidis forum
  • Gravatar for provereno
    provereno (gost) | 24.09.2008. 21.20.13
    pise tekstove aci lukasu
  • Gravatar for Slep
    Slep (gost) | 24.09.2008. 21.22.30
    "najkonzerviraniji maco "neelitisticni" bend na planeti" je upravo BS!
  • Gravatar for Dr.D
    Dr.D (gost) | 25.09.2008. 18.19.45
    Od Repa slusam samo BS.Svaka cast covece.Uzivam u tvojim intervjuima.Posebno mi se svideo onaj koji si dao za Politiku.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 25.09.2008. 18.24.59
    samo da razjasnimo da "pederaši" nisu nužno oni što se kuju u dukat. to je pre stanje svesti, karakter... škabo je, inače, odavno pokazao da nije homofobičan nego da prepoznaje oni koji su real i u tome :) "uživam na ćošku kao stanko na bošku, kuliram na suncu a ne izlažem se trošku" i još jedan citat iz iste pesme da prepoznate o kakvom se čoveku radi: "ja sam superstar, u tvome oku žar, ja sam božji emisar, nebeskom narodu dar, pametni mehaničar što otklanja kvar, sve to staje u dve reči - ja sam DECHKOTZAR!" vaistinu. ristekpa do neba za dorćolski čelik i nemojte da prozivate čoveka koji je čovek, koji je više real od velike većine (vas?) "produhovljenih elitista".
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 25.09.2008. 18.27.06
    ili NAS "produhovljenih elitista" :?
  • Gravatar for Jadni hejter & elitista
    Jadni hejter & elitista (gost) | 25.09.2008. 19.15.56
    Oh yeah....obozavam ku*ajbere k'o sto je on!....i sta je rek'o na zadatu temu?.....zeeeeeev!!!!!!! e i Djape, na kom jeziku pricas?! ristekpa, ovo, ono....razumemo te, ali zvuci brate glupo :(
  • Gravatar for najgori
    najgori (gost) | 25.09.2008. 20.10.51
    kojih maora? onih sa novog zelanda? ehhh... reper - nazad u skolu da naucis razliku izmedju maora i mavara.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 25.09.2008. 20.20.12
    e pa dobro je što zvuči glupo - ja se borim svaki dan protiv intelektualca u sebi. go dumb - https://www.youtube.com/watch?v=f3JEzD0tnPo get stupid - https://www.youtube.com/watch?v=LxfcSE7Fn28
  • Gravatar for jami
    jami (gost) | 26.09.2008. 11.15.50
    djape jesi propo hepek
  • Gravatar for xexe
    xexe (gost) | 27.09.2008. 09.40.03
    škabo = boška jel to neki latentizam pederaški, a?
  • Gravatar for rich woman
    rich woman (gost) | 27.09.2008. 11.00.58
    NAZDRAVLJE SKABO! divotice i majstore. tata! a komentatori su po pravilu obdareni vrlo velikim i ponositim dzonsonom, sve su to super-ostra koplja, molim te.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 28.09.2008. 23.29.04
    mozete da mislite o skabu sta god hocete, ali on je maestro! vazan sraf najbitnije grupe poslednje decenije u srbiji. da, stavovi koje zastupaju BS se donekle razlikuju od mojih (mada je i vecina njihovih textova ili intervjua vecinom maliciozno interpretirana), ali im ne mozete osporiti kvalitet i "muda" koja ocigledno imaju, za razliku od nekih marginalnih bendova koji zive u svom mikrokosmosu gde svi jedni druge tapsu po ramenu dok traje nastup u(na?) "shikari"... a upravo takvi "pederashki" (djape vam je lepo objasnio sta je shkabo mislio) bendovi bi prodali sopstvena muda da imaju talenta za realno opisivanje situacije u sopstvenim textovima, koliko bilo koji chlan BS pojedinacno ima u prstu. shteta(ili sreca) nemaju muda pa nemaju shta ni da prodaju. shkabo maestro, prolecni ko lenor...care!
  • Gravatar for Nikola Katic
    Nikola Katic (gost) | 05.11.2008. 21.13.31
    "Propagirate mnogo hejterske, pederaške i elitističke stavove." Objasnio je.
  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 01.09.2009. 18.18.43
    Sa ponosom se smatram Boskovim drugarom, a iako sam bahat pa ne znam da se javim da ga obidjem ponekad, izdvojio bih da je doticni Bosko jedan od najobrazovanijih i najpronicljivijih ljudi sa kojima sam imao priliku da "pametujem" satima. Inace, Bosko Cirkovic je diplomirao ekonomiju na drzavnom faksu, a to ipak nije uobicajen reperski prosek. Pritom, muzicki talenat koji ima za produkciju je vrlo izrazen, a ma koliko se nekome ne dopadao BS, stvarno su original, a to je nazalost nestalo na domacoj muzickoj sceni (cast malobrojnima). Dodao bih da ne slusam hip-hop i nisam u tom filmu, naprotiv, ali sa osmehom na licu sam isao cak i na BS koncert u Petom parkicu, jer su takvi dogadjaji odraz kosmopolitizma i gradjanskog drustva, a za to osim etickih osecaja, ipak treba i dosta mozga.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.