Popboks - THE HERBALISER - Same As It Never Was [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.07.2008. 12:35 · 2

THE HERBALISER

Same As It Never Was

(K7)

Duet koji je dugi niz godina bio jedna od konstanti kataloga etikete Ninja Tune, pod okriljem novog izdavača odlučio je da okrene list. Hip hop erudicija oplemenjena je organskim fusnotama i sjajnim glasom Jessice Darling

Marko Nikolić

Ocena:
7


7/10
 

Ako postoje kultne etikete današnjice, onda je u tom odabranom društvu sigurno londonski Ninja Tune. Diskografsko čedo legendarnog dvojca Coldcut od 1991. nemilice je trošilo vinil i plastiku na snimke muzičara koje je krasila ljubav prema hip hopu, džezu i eksperimentu. Takođe, bratiju je spajala i naklonost prema biljci koja odnedavno u Holandiji može da se konzumira jedino ukoliko nije pomešana s duvanom.

THE RERBALISER - Same As It Never Was

Manimo se sada najnovije epizode iz tužne sage antipušačkog fašizma i, umesto toga, bacimo se na znanje. Na papiru, znanje se dobija u školama; najsofisticiraniji nauk se predaje na fakultetima; postoji izreka koja kaže da fakultet ne završavaju pametni nego uporni.

Poređenje akademskih građana s londonskim duom The Herbaliser nije neumesno. Daleko od toga da su Ollie Teeba i Jake Wheery glupi, ali uporni sigurno jesu. Već 15 godina su tu negde. U koordinatnom sistemu svoje donedavne etikete bili su pioniri koji su u smislu inovativnosti više „držali vodu“ nego što su „otvarali nove vidike“.

Još od debija Remedies (1995) sastav se neštedimice razbacivao hip hop erudicijom, da bi nešto kasnije klisnuo u pravcu združivanja bitova i žive svirke. Vremenom se nakupilo pet dugosvirajućih i dva miks albuma, i čini se da su se Londoncima slušljivost i prijemčivost gurale na pijedestalu zvučnih vrednosti.

Takva tendencija je, recimo, uočljiva na prosečnom albumu Something Wicked This Way Comes (2002) i nešto boljem Take London (2005). U međuvremenu, Herbaliser je otišao sa etikete kojoj duguje reputaciju. Pomalo začuđujuće, novo izdanje puca od svežine i predstavlja možda najbolji album u njihovom opusu.

THE HERBALISER - Same As It Never Was

Same As It Never Was se uslovno može podeliti na dve potceline. U prvoj imamo masni fanki gruv premazan skrečevima i božanskim glasom mlađane Londonke Jessice Darling. Od On your knees, primerene za skakutanje po plesnom podijumu, do završne Stranded on Earth, koja pokazuje da duet ima štofa i za epske komade na tragu ranog DJ Shadowa, Jessica blista punim sjajem. Recimo da je na pola puta između Amy Winehouse i Sharon Jones. U pevačkom smislu, paklena ekipa. U nekom drugom, pakao takođe pada na pamet...

Druga potcelina ploče su standardni vedri izleti grupe u najrazličitije zvučne predele, čija je jedina kopča hip hop r(it)am. Nema ni zrnca sumnje da će ovi zahvati naći svoju publiku i među onima koji se bave ozvučavanjem malih oglasa i ostalih rupa u programskoj šemi TV stanica.

Same As It Ever Was

Kao i do sada, nije se štedelo na instrumentarijumu: ima izazovnih duvačkih linija, skockanih gitarica, majstorskih bas deonica, pa čak i orgulja, nečega što liči na tamburicu (balalajka?) i harmonike. Da slučajno ne bude monotono, pobtinuli su se gosti: nekada velika nada andergraund repa Jean Grae, intrigantni Kanađani More or Les i Yungun aka Essa.

Same As It Never Was je album koji ume da drži pažnju, zahvalan je za radio emitovanje, dobar za klubove i poželjan na slušalicama. Kao takav, on predstavalja neizostavnu terapiju za olakšavanje tegoba nastalih usled sve primetnijih posledica globalnog otopljavanja.

Audio:

MySpace



Komentari

  • Gravatar for reche i osta zhiv
    reche i osta zhiv (gost) | 16.07.2008. 13.13.21
    "možda najbolji album u njihovom opusu."
  • Gravatar for ramona
    ramona (gost) | 17.07.2008. 01.25.37
    meni je album jako zanimljiv i zabavan za slusanje, jer svaki put otkrijem po neku novu igru reci, dosetku ili posvetu. primeti se da je svaka pesma radjena sa nekom idejom i kao da krije neku poruku koja ceka da bude desifrovana. pa tako, naslovna numera (sjajan naslov, usput), ciji se tekst sastoji od ponavljanja tog jednog stiha, je valjda aluzija na ono repetitivno 'same as it ever was' iz 'once in a lifetime' talking heads-a, uvodni stih iz 'can't help this feeling' je cista posveta temptations-ima i pesmi 'get ready', 'amores bongo' kao da je pravljena za spicu nekog filma iz pink panter serije itd. a, pesme koje peva dzesika su prava poslastica, njen mocni glas zvuci tako retro... dok sam je slusala, zamisljala sam neku voluminoznu crnkiju tipa seron dzouns, kad ono, beli devojcurak od 22 godine! neverovatno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.