Popboks - Saša Rakezić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 15.02.2008. 21:23 · 5

Saša Rakezić

Najpoznatiji srpski strip autor, poznat i kao Aleksandar Zograf, o davnašnjim i sadašnjim ljubavima Tišmi i Gordani, idolu Abneru Deanu i novozelandskom ragbisti Rocococou. Ne izlazi, slabo gleda TV, čita, sanja, luta...

Popboks

 

Najdraža domaća pesma i album?
Jedan od mojih životnih favorita je pesma On grupe La Strada. Snimak je nastao 1980. i nikada nije objavljen na nosaču zvuka (sem kasete u ograničenom broju primeraka tokom 80-ih, u čijoj sam realizaciji i sam učestovao). Svaki put kada čujem ovu pesmu osluškujem reči koje uvek zvuče misteriozno i nakon svih ovih godina. Mislim da je stvarno velika brljotina da niko do sada nije dobro upakovao i objavio snimke Slobodana Tišme iz tog vremena, a i danas srećem ljude koji se sećaju radijskih snimaka kao što je ovaj, emitovan na Radio Novom Sadu. Omiljeni album iz skorašnjeg vremena je Šta treba maloj deci, kompilacija izdavačke kuće Kornet. To je moglo da bude Paket aranžman našeg vremena.

Poslednji dobar koncert?
Vinicio Capossela je nešto „kao italijanski Tom Waits" (iako nije nekakav epigon, naprotiv, već zato što je njegova muzika vrlo "italijanska", a inače je i sarađivao sa samim Watsom). Imao sam prilike da vidim njegov koncert na festivalu Italia Wave u Firenci. Prvi deo koncerta je bio fantastičan, muzičar je stalno menjao maske, pored benda bila je i pratnja na tereminu što je zvučalo egzotično, drugi deo koncerta malo razvučeniji, ali sve zajedno nezaboravno.

Film? 
Bio sam obradovan filmom Mr Bean na odmoru. Gledao sam ga u Zaječaru, u tamošnjem poluraspadnutom bioskopu, kopija izlepljena, zvuk očajan itd, al’ stvarno je bilo uživanje.

Knjiga?
Trenutno mi se na stolu nalazi Wish You Were Here, The Art of Donald McGill, štampano 1966. Govori o britanskom crtaču koji je tokom 50 godina crtao poštanske dopisnice sa vulgarnim, seksističkim humorom tipa - muž šmeka mlade cure na plaži, tašta je dosadna i zajedljiva, i tome slično. Malo je poznato da je 1941. o McGillu esej napisao jedan George Orwell.

Mesto za izlaske?
Slabo izlazim, volim da besciljno šetam.

Putovanje?
Uvek i rado! Nedavno sam se vratio iz Francuske, gde mi je upravo izašla zbirka stripova. Proveo sam dosta vremena šetajući po predgrađu kao što je Obervilije. Uprkos mešovitom etničkom sastavu, tamo nije bilo nereda tokom frke od pre nekog vremena kada su goreli čitavi delovi grada, zato što su vlasnici radnji uglavnom lokalno stanovnici rasno i nacionalno mešovitog porekla, pa su se međusobno štitili.

Šta gledaš na TV?
Dopada mi se Trezor na RTS-u, ali ne gledam redovno.

Sportista?
Nisam baš neki pasionirani ljubitelj sporta. Volim ragbi (kojeg nikako ne treba mešati sa američkim fudbalom), naročito tim Novog Zelanda, oni imaju fantastičnog igrača koji se zove Rocococo (kao "rokoko", uz još jedno dodatno "ko"), iako mislim da je uopšte fenomen afirmacije Maora koji su novozelandski tim učinili nepobedivim nešto što prevazilazi čisto sportsku priču, koja me i ne zanima toliko.

Strip za kog bi voleo da je tvoj?
Voleo bih da sam ja nacrtao crteže američkog crtača iz 40-ih koji se zove Abner Dean, pa makar ostao relativno opskuran kao i on što je bio.

Najimpresivnija istorijska ličnost?
Možda Sokrat. Iako se rodio pre skoro 2.500 godina, ostali su zabeleženi mnogi detalji njegovog karaktera, te detalji iz života kao što su prekorevanja njegove džangrizave žene. Skoro možeš da ga zamisliš, a to je neki čovek koji je živeo u dobu koje je toliko daleko, da su se čak i neki anatomski detalji (poput prstiju na nogama) razlikovali od karakteristika savremenih ljudi.

Postoji li neka reč ili fraza koja te posebno nervira?
"Vrh", "ispoštovati".

S kim živiš?
Sa suprugom Gordanom. Ona moje crteže veze na tkanini. Hvala joj.

Kako najradije provodiš slobodno vreme?
Čitam, sanjam, lutam.

Kada bi mogao da se vratiš u neki period svog života, koji bi to bio?
Predškolski. Niko te ništa ne propituje, ako lupaš gluposti niko se ne obazire. 

Koju odluku bi promenio u svom životu?
Da se rodim, iako ne znam u kojoj meri je to uopšte bila moja odluka. Imam osećaj da bi moj duh bio srećniji da je ostavljen da slobodno luta univerzumom.

Šta bi prvo promenio u svojoj okolini?
Izgradio bih drumove i pruge, probušio tlo ispod naših nogu i izgradio metro. Sve dok se od kraja na kraj Srbije ne bude stizalo za tri ili četiri sata, i ideje će ostati zarobljene.

Dovrši rečenicu: Zograf je...
Svinja!



Komentari

  • Gravatar for sova
    sova (gost) | 16.02.2008. 02.02.25
    "najpoznatiji srpski.." smesno je.
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 16.02.2008. 06.59.30
    :D i opet :D
  • Gravatar for sylvia
    sylvia (gost) | 16.02.2008. 12.36.38
    vrh!
  • Gravatar for Zograf....
    Zograf.... (gost) | 16.02.2008. 14.01.41
    ... nije svinja!
  • Gravatar for recnik laznih pojmova i fatamorgana
    recnik laznih pojmova i fatamorgana (gost) | 17.02.2008. 17.11.57
    umetnik, potice od reci umetnuti
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.