Popboks - SIA - Some People Have Real Problems [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.01.2008. 12:28 · 1

SIA

Some People Have Real Problems

(Hear Music)

Posle velikog uspeha singla Breathe Me (2006), omiljeni vokal Zero 7 je objavila treći solo album kojim pokušava da izmeni poredak u sadašnjem ženskom panteonu, gde trenutno vladaju Feist, Amy Winehouse i Norah Jones

 

Vladimir Petković

Ocena:
6


6/10
 

Postoje bar dve bitne stvari u vezi sa australijskom pevačicom Sijom koje treba znati: 1. ona je neprevaziđeni i jedini stalni vokal benda Zero 7; 2. ona je pevačica koja je imala privilegiju da singlom Breathe Me obeleži finale Six Feet Undera, verovatno najbolje serije u istoriji kanala HBO. Uspeh singla, koji, inače, nije namenski pisan za seriju, naveo je njenu bivšu izdavačku kuću da drugi album Colour the Small One ponovo objavi za američko tržište čak dve godine nakon pojavljivanja u Evropi.

Sia je tako postala favorit daleko šire publike i nekolicine muzičara, među kojima je glavni Beck, sada po drugi put njen saradnik na albumu (u pesmi Academia). Međutim, od momenta kad je Six Feet Under poslata u istoriju, puno mladih kantautorki je krenulo Sijinim putem i ona se zatekla u svetu u kojem Feist pravi velike ugovore s kompanijom Apple, a Amy Winehouse je najtraženija roba na tržištu.

SIA - Some People Have Real Problems

Sia se u toj atmosferi bez mnogo specifičnosti vraća trećim albumom, koji je dosta oslobođen žanrovskog usmerenja u odnosu na pretežno trip-hop obojenog prethodnika. Glavna zvezda na Some People Have Real Problems i dalje je njen napukli glas, koji vešto boji i najraskošnije aranžmane (npr. u pesmama Academia i Electric Lady). Iako su ovi momenti nešto najbolje na albumu, Sijini muzički aduti i dalje ostaju na prepoznatljivom laganom i samokritičnom opusu (Lentil, Beautiful Calm Driving), gde ne podleže čemeru Winehouseove, ali nažalost ni njenom patosu.

U obradi pesme Raya Daviesa I Go to Sleep, Sia ipak uspeva da izvuče maksimum. Iako podstaknuta inspirativnom verzijom Pretendersa, ova pesma toliko leži njenom senzibilitetu da je i sama doživela novu mladost.

SIA - Some People Have Real Problems

Sve to pokazuje koliko Siji ne fali dobrog gimnasticiranja u tekstovima (dovoljan je prvi stih pesme Academia: “You can be my alphabet and i will be your calculator”) već korpus jačih melodija koji ide uz to, a koji ovaj album tek povremeno nudi. S druge strane, SPHRP i dalje podržava imidž Sije kao neobične i pametne devojke koja, međutim, nije postala mnogo draža, zajebanija, luđa ili ozbiljnija, već samo konvencionalnija.

Stiče se utisak da njeno lično sazrevanje, koje se oseća u stihovima, ne prati dovoljno izazovna muzika “za starije”, što je ostavlja na poziciji gde ni uz izvanrednu podršku nove distributerske kuće Starbucksa neće oteti parče hleba Norah Jones, a ni uz svesrdnu pomoć Becka neće mnogo zabrinuti Roisin Murphy ili Bjork.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for k.nik
    k.nik (gost) | 01.02.2008. 11.15.32
    "obeleži finale Six Feet Undera, verovatno najbolje serije u istoriji kanala HBO" Ha, ocigledno nisi gledao The Wire. :) Dobra recka, btw.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.