Popboks - SERJ TANKIAN - Elect The Dead [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.11.2007. 15:41 · 2

SERJ TANKIAN

Elect The Dead

(Serjical Strike)

L.A. rok-metalci System of a Down rešili su da privremeno prekinu rad posle pet uspešnih albuma, što je otvorilo prostor za različite avanture članova benda. Pevač Serj Tankian je ostao u muzičkim vodama, ali je pokušao da promeni stil – u čemu je samo delimično uspeo

Vladimir Ninčić

Ocena:
5


5/10

Planetarni uspeh američke kompanije jermenskog porekla System of a Down u brojkama iznosi 16.000.000 prodatih nosača zvuka, ali je njegova težina daleko veća i izražena je u enormnom uticaju na moderan američki rok zvuk. Posle dvostrukog paket-aranžmana iz 2005. godine (Mezmerize i Hypnotize), bend je jednoglasno odlučio da do daljnjeg zamrzne aktivnosti, kao i da članovi treba da se okušaju u različitim oblastima života shodno interesovanjima.

Tako je kontroverzni basista Shavo Odadjian odlučio da se malo bije, a više posveti režiranju muzičkih spotova; zatim da se oproba kao filmski producent, ali i u nekim drugim muzičkim pravcima – u projektu Achozen, u kome mu društvo pravi RZA iz Wu-Tang Clana.

Bubnjar John Dolmayan je rešio da svoju opsesiju stripovima pretoči u veliku internet kompaniju Torpedocomics, koja bi trebalo da obuhvati više miliona stripova, od kojih dobar deo dolazi iz njegove kolekcije.

Pored toga, Dolmayan je sa Systemovim kreativnim vođom Daronom Malakianom pokrenuo čudan ansambl Scars on Broadway, koji bi naredne godine trebalo da zaživi u novom ruhu i svetu predstavi mešavinu elektronike, brutalnog metala i tradicionalnih jermenskih zvukova, što će na kraju verovatno ispasti nešto kao i sâm System.

SERJ TANKIAN: Elect The DeadI tako se dolazi do pevača Serja Tankiana, koji je najviše želeo da pobegne od zaleđa System of a Down, neprestano najavljujući kako će njegov solo album biti totalno drugačiji, dublji, emotivniji...

U principu, takva kampanja jeste razumljiva, jer je Serjov glavni adut u isto vreme i prokletstvo koje će ga uvek snažno vezivati za matični sastav. Njegov vokal, koliko god da je vrhunski, poseduje markantnu crtu koja praktično onemogućava muzičku emancipaciju, osim u slučaju radikalnog zaokreta. A to Elect The Dead nikako nije.

Zato su te silne najave bile više (pod)svesno ograđivanje od neminovnih komparacija nego pusta nadanja, jer se Serj zaista trudi da zvuči drugačije. Time što je odsvirao gotovo sve instrumente i potpisao produkciju kao da je želeo da pokaže da zna mnogo više od baratanja mikrofonom, mada nije pošteno ne pomenuti učinak Systemovog bubnjara Johna i sadašnjeg G’N’R-ovca, a bivšeg Primusovca Bryana Mantije, kao i kalifornijskog vunderkinda Antonija Pontarellija na električnoj violini.

SERJ TANKIAN: Elect The DeadKlavir u Sky Is Over i naslovnoj numeri, gogolbordellisanje u Lie Lie ili latino romansa Baby pokazuju muzičku svest na drugačijem, ali kvalitativno osetno nižem nivou od systemovskog. Međutim, u najboljim trenucima dolazi do kontraefekta, jer je teško pomisliti kako pilot-singl Empty Walls ne bi bio prigodan za Mezmerize ili Hypnotize, a The Unthinking Majority za, recimo, Steal This Album!, što pesnik sigurno nije imao u planu.

Na svom prvom solo albumu, dakle, Serj je delotvoran kad se stilski približava bazi, a više nespretan nego uspešan kad pokušava da eksperimentiše i juri svog idola Zappu, čiji je imidž daleko bolje skinuo. Zbog toga je neminovno postaviti pitanje neophodnosti ovakvog izdanja.

Opravdanje se može tražiti u nameri da se fanovima Systema prekrati i dalje neodređen period hibernacije, no ukoliko je Serj hteo da se prikaže kao autentičan songwriter, onda Elect The Dead nije bio nužan.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Veca
    Veca (gost) | 18.11.2007. 02.21.40
    Bio je nuzan.
  • Gravatar for Slavko
    Slavko (gost) | 18.11.2007. 18.49.41
    Super pogođena recenzija! Da je Serj stvarno htio raditi nešto novo mogao je nastaviti tamo gdje je stao s albumom/projektom Serart. jeste da ni on nije ispao nešto super zanimljiv kako je mogao/trebao, ali barem se razlikuje od zvuka matičnog banda. Once again, sjajna recenzija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.