Popboks - MA, NIJE ON TAKAV – Miroslav Petković - Zaboravi me ako možeš [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.03.2011. 18:06 · 13

MA, NIJE ON TAKAV – Miroslav Petković

Zaboravi me ako možeš

Nakon dobrog početka srpske filmske 2011. Godine, evo nama prilike za sada već šlagersku jadikovku na temu tužnog stanja stvari u ovdašnjoj „kinematografiji“

Zoran Janković

Ocena:
1


1/10

Scenario: Miroslav Petković
Uloge: Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Iskra Brajović, Zoran Cvijanović, Branka Pujić, Bojan Dimitrijević, Goran Radaković, Ivana Mihić, Tihomir Arsić, Nikola Đuričko, Neda Arnerić Ana Sakić
Žanr: komedija
Trajanje: 110 minuta
Proizvodnja: Srbija, 2011.

Debitantsko ostvarenje Miroslava Petkovića Ma, nije on takav (ovaj film je ranije bio najavljivan kao Bacio si čini na mene) preispituje standarde viđene za najslabašnija dela iz rastuće (i nadiruće) armije srpskih filmova viđenih za najbrži mogući zaborav i ostvarenje koje dodatno unazađuje ideju daljeg državnog intervencionizma na polju (su)finansiranja ovdašnjih filmova.

Naime, Ma, nije on takav je u dva navrata naprosto očarao dve bitne ovdašnje filmske komisije koje su hitro i domaćinski odrešile državnu kesu da se pomogne realizaciji scenarija za koji je po filmskom Beogradu kružila priča da se graniči sa genijalnošću. Film je snimljen, potom je, premda uvid u gotov proizvod ne daje nikakvo opravdanje za to, nekoliko godina tavorio u dubinama posprodukcionog pakla, da bi se krajem ove zime, istina sa promenjenim naslovom, našao i pred bioskopskom publikom, parazitski se prilepivši na uspeh Montevidea sa kojim deli Dragana Bjelogrlića ovde uposlenog u svojoj osnovnoj vokaciji.

Na nivou zapleta Ma, nije on takav je tipska priča o prevarantu (ipak zlatnog srca) koji zavodi usamljene žene po Beovozu (koji za potrebe ovog filma saobraća sve do Novog Sada!) da bi im potom sitnim pažnjama i slatkorečjem iznudio deviznu ušeđevinu za potrebe budućeg venčanja u Kaliforniji sa Jackom Nicholsonom na mestu kuma. Nakon što nasamari damu čiji je brat tajkun (a koji otpošalje dvojicu pomoćnika da ga za kaznu kastriraju!) on biva meta progona domišljatog i nenadmašnog policijskog inspektora Gavrića.

Mada ni sinopsis ne zvuči posebno inspirativno, on ostaje najjača strana filma, jer Ma, nije on takav stoji kao primer neukog, nepotrebnog i samim tim neprijatnog filma koji očitava krupne nedostatke u svakom aspektu. Fotografija je nezanimljivo rešena, a uz to i neujednačena (usled dosnimavanja), ton je i za domaće pojmove nepojmljivo loš, ali i te krupne tehničke manjkavosti brzo padaju u zasenak pred neinventivnom režijom, traljavim vođenjem šepave i suštinski neinteresantne priče, te se dilentantizam vrlo brzo nametne kao mogući krovni koncept ovog dela kome su težili kreativci okupljeni za ovu priliku.

Ma, nije on takav bi bilo najlakše uporediti sa nejakim, ali ipak vidno superiornijim ostvarenjem Milorada Milinkovića Mrtav ’ladan, ali je ovaj Petkovićev rad možda ipak najsrodniji sa delima iz poznije karijere Zorana Čalića (koji iz ovog poređenja izlazi kao apsolutni pobednik). Da stvari budu još gore, Petković flertuje sa Čalićevom „poetikom“, ali se ne usuđuje da konsekventno isprati ovu matricu koja bi potom poslužila kao kakva-takva stilsko-estetska odrednica. Umesto toga, on se nađe na tromeđi kvazi-urbanih ostvarenja iz kuhinje zloglasnog para Koprivica-Karadžić (Promeni me i sijaset njihovih TV serija rađenih za TV Pink tokom ovog milenijuma), pomenutog Čalića i lažnog sentimentalizma Bjelogrlićevog producentskog čeda serije Vratiće se rode.

Tako priča o zgodama gradskog probisveta i vazda usamljenih dama kojima su tek tri-četiri „mudre“ replike dovoljne da podlegnu šarmu ocvalog zavodnika biva garnirana nimalo promišljenim gross-out ispadima srpskog kova (puštanje gasova i mnogo priče na tu temu), nizanjem vulgarnih i davno izraubovanih rima i sveopštom vulgarnošću čitave priče i celokupne postavke ovog nazovi-filma.

Ovakav film ne pruža povoda ni za sveobuhvatniju analizu svih falinki, ne daje povoda ni za nadahnutije dijagnosaticiranje uzroka njegove opšte promašenosti i može da posluži tek kao ogled za istraživanje krajnje granice transfera neprijatnosti.



Komentari

  • Gravatar for Rip
    Rip (gost) | 29.03.2011. 17.11.50
    Uf, nisam ni planirao da pogledam film, ali po trejleru i recenziji deluje da nije dobro. Mada "krunu" mislim da ipak i dalje "ponosno" nosi ovo:http://www.imdb.com/title/tt0181038/
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 29.03.2011. 19.48.56
    KICHic!
  • Gravatar for dr udo brinkman
    dr udo brinkman (gost) | 29.03.2011. 20.43.25
    Koji Cak Noris, kada Dragan Bjelogrlic u bioskopima glumi u dva filma odjednom.
  • Gravatar for Oliver
    Oliver (gost) | 30.03.2011. 13.42.07
    Mada "krunu" mislim da ipak i dalje "ponosno" nosi ovo:http://www.imdb.com/title/tt0181038/. Krunu osvaja film: http://www.imdb.com/title/tt0229354/
  • Gravatar for nesretni pavle siljak
    nesretni pavle siljak (gost) | 30.03.2011. 20.06.10
    i bez gledanja se vidi da je u pitanju master-piss kicic i bjela - duJet otrovniji od fukushime
  • Gravatar for ZZot
    ZZot (gost) | 31.03.2011. 13.13.47
    Trejler, naprotiv izgleda quite cool. Kao neki guilty pleasure. Gotovo da me svrbi da gledam...
  • Gravatar for j.
    j. (gost) | 31.03.2011. 23.57.44
    iznerviram se kada uzmem da čitam recenziju filma i zapnem kod prve rečenice. nemoguće da sam baš toliko umorna
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 01.04.2011. 08.09.53
    @j. Za razliku od mnogih drugih recenzija na Popboksu, ova je i vise nego "pitka". Umorna si...
  • Gravatar for sofronije
    sofronije (gost) | 01.04.2011. 21.43.18
    "...za koji je po filmskom Beogradu kružila priča da se graniči sa genijalnošću..." Čitao TAJ scenario. Ne baš genijalan ali veoma dobar. Trapava realizacija prepuna kompromisa (budžet 350 000 e). Pregruba ocena, kao da je u pitanju lična netrpeljivost.
  • Gravatar for Sparky
    Sparky (gost) | 03.04.2011. 14.19.22
    Tuga od filma. Sramota da su na ovo otišle naše pare.
  • Gravatar for Daniel
    Daniel (gost) | 07.04.2011. 12.52.09
    Ma, nije on tako loš. Ima on i svoje dobre strane. Da, ni traga od originalnosti i inventivnosti, ali nepretenciozno "koketiranje" sa američkom produkcijom daje šarm ovom filmiću i preporučujem ga svima.
  • Gravatar for Black Adder
    Black Adder (gost) | 04.02.2013. 21.32.17
    Gledao sam ovaj film pre neki dan na TV. Očekivao sam đubre a dobio sasvim korektan, čak prilično šarmantan TV film u kojem svi glumci glume a ne glupiraju se, u kojem antipatični Bjela uspeva da bude simpatičan a Kičić da ne bude drven. Ocena režije u ovom pristrasnom prikazu sasvim je promašena, kao što je promašena i ukupna ocena: za jedinicu je "Čekaj me, ja sigurno neću doći". U odnosu na taj monotoni a pretenciozni krš, "Ma nije on takav" buja od života. Kao što reče prethodni komentator (Danijel), ovo je nepretenciozno koketiranje sa američkom produkcijom i ne zaslužuje ovakav kritičarski tretman. Biće da je kritičar ustao na levu nogu i uskratio nas za pošten rivju. Ocena je petica na skali od deset.
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 18.04.2013. 02.53.18
    Ovo nije ništa naspram "Zvezde ljubavi"
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi