Popboks - MASSIVE ATTACK U BEOGRADSKOJ ARENI - Masiv rispekt [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 26.06.2010. 15:35 · 29

MASSIVE ATTACK U BEOGRADSKOJ ARENI

Masiv rispekt

“Drago nam je da smo po prvi put u Beogradu. Svesni smo koliko je teško ponovo izgraditi zemlju posle rata i zato smo zahvalni svima koji su izdvojili novac za kartu da slušaju naš koncert. Ova pesma je za vas” rekao je Robert del Naja iliti  3D, a publika je potonula u karmakomu

Jelena Maksimović

Stanislav Milojković

Mesto: Beogradska arena, Novi Beograd
Vreme: Petak, 25. jun 2010.
 

Sinoćni koncert u Beogradskoj areni nije bio prva prilika da domaća publika gleda bristolske legende. Setimo se, Exit festival ih je ugostio leta 2004. Taj koncert publika više pamti po video predstavi, koja se sastojala iz emitovanja materijala na svetlećim prečagama, koje liče na ripstole na koje se smo se penjali na časovima fizičkog. Ripstoli su i dalje tu, ali je sve ostalo mnogo drugačije.

MARTINA TOPLEY BIRDZa početak, Del Naja i Marshall su započeli saradnju sa Martinom Topley Bird, čiji vokal je obeležio jedan od najboljih albuma prošle decenije, Trickijev Maxinquaye. Obučena u srebrnu haljinu, očiju prekrivenih debelim slojem šljašteće plave senke i sa plavim kovrdžama, Martina izgleda kao svemirska sirena, dok pokušava da zavede publiku njoj svojstvenim elektro-folkom.

To joj samo delimično uspeva, iako njen vokal samouvereno vlada ogromnim prostorom Arene, ovakva izvedba bi mnogo više odgovarala u malo intimnijem prostoru. “Brate, meni je ovo previše progresivno” reče jedan zalutali sa rejva drugom. Bolju reakciju publike je izmamila numera Overcome, Trickijeva verzija Karmacome, tokom koje joj se na sceni pridružio jedan nindža, što je obradovalo mnoge. Set je završila sa gitarskom Too Tough to Die sa albuma Quixotic. Za one koji vole da im se podilazi na srpskom, Martina je izgovorila sledeću rečenicu “Moj novi album izlazi sledećeg meseca”.

Usledila je poprilično duga pauza, tokom koje se publika dobrano unervozila, povici nestpljenja su dominirali atmosferom popunjene sale, da bi se svetla ugasila tek oko 22:30h. Tribalni bubnjevi, laseri koji paraju vazduh, pojavljivanje Roberta del Naje na sceni su momentalno spustili tenzije. Ili ih podigli ali u potpuno drugom smeru, jer Massive Attack zahtevaju angažovanog slušaoca, pesme započinju u mid-tempu i gruvaju do ekstatičnog završetka, što tela bez pogovora prate.

MASSIVE ATTACK

Pogled je hipnotički vezan za ekrane sa kojih se emituju loše vesti, snimci policijskih brutalnosti, fragmeti ispovesti optuženika za terorizam, upozorenja o nadolazećim prirodnim katastrofama, nizovi binarnih brojeva i cifara koje podsećaju na izveštaje sa berze. Sve ono što svakodnevno unosimo u organizam, uz kafu i doručak. Ovakvo podsećanje, u kombinaciji sa furioznom elektronikom u kojoj se mešaju dub, rege i soul uticaji, dovodi do čisto instinktivnih reakcija.

MASSIVE ATTACKMartina izvodi Babel i Psyche sa novog albuma, Heligoland, kao i eteričnu verziju Teardrop. Sa bendom je i dugogodišnji saradnik, Horace Andy, koji prvo izvodi Girl, I Love You, a malo kasnije Angel. “Love ya, love ya, love ya…..” odzvanja halom, što izaziva opšti head bang kod publike tokom gitarske završnice, kao da je u pitanju veliko okupljanje metalaca. Pesme sa albuma Mezzanine iz 1998. (Rising Son, Mezzanine i Angel) koji je nagovestio promenu zvuka ka mračnijim gitarama, a tematski značio svesno prepuštanje paranoji, su zaslužne za kolektivni trans koji će kulminirati tokom orjentalnim zvucima obojene Inertia Creeps, dok nas sa svetlećih ripstola bombraduju ne vesti o geografski udaljenim katastrofama, već bljuvotine iz domaćeg dvorišta.

Pesma koju mnogi tumače kao stravičnu sliku destruktivnog odnosa između muškarca i žene, se u ovakvoj izvedbi, svodi na svoj naslov, upozorenje o opštoj inerciji koja gamiže društvom, koga zapljuskuju informacije o nekakvom Bojaniću, Ceci i Karleuši i koje kao najveći nacionalni poraz doživljava dva gola od Australije. Naravno, Massive Attack o ovome pojma nemaju, ali gde god da odu slična situacija ih čeka.

Pored zahvalnice publici, del Naja će reći da Karmacomu izvode specijalno za nas. Svesno, bend pesmu zaustavlja u momentu refrena, a oduševljenje se emituje iz hiljade grla. Pevačica Deborah Miller sa nadahuto izvedenom Unfinished Sympathy vraća nas u daleku 1991., kada je i za Massive Attack, a i za nas mnogo toga počelo. 

MASSIVE ATTACK

Na sceni će im se pridružiti još jednom Horace Andy u Splitting the Atom, kojim dominira zlokobno privlačni vokal Daddy G-ja. Poslednja numera je Atlas Air, a vizuelni deo koncerta, za koji je zadužena grupa United Visual Artists, se završava brzim smenjivanjem logoa najvećih svetskih korporacija, a najveću pažnju (a i osudu) dobija British Petroleum. Za one koji ne vole da im se ideološki stav servira u tami kluba uz pivo, Massive Attack imaju dobro opravdanje – oni se ne bave zabavom, to su veoma uticajni muzičari koje ne biste prepoznali da prođu pored vas na ulici. Takav (beskompromisan) odnos prema poslu im daje za pravo da budi istinski politički bend.

Ključ razumevanja zašto su Massive Attack naišli na tako dobru reakciju publike se mora tražiti u 90-im. Trip hop, kao sumorna verzija repa sa one strane okeana, u kombinaciji sa elektronikom, uveo je na scenu jednan novi senzibilitet – to je bila muzika za ljude koje je kraj veka ispunjavao zebnjom, a ne oduševljenjem. Bristolska teskoba je naišla na plodno tle u zemlji pod embargom.

I kasnije, Massive Attack su nastavili da budu hroničari sveta koji polako, ali sigurno klizi ka propasti, a njihovi koncerti svedoče da su svi naši strahovi stvarni. Ali nam i ukazuju da u tom osećaju nikako nismo sami.

Galerija fotografija Stanislava Milojkovića 

Massive Attack na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for Bojana
    Bojana (gost) | 26.06.2010. 14.55.00
    ODLICAN KONCERT!!!!!!!!!!
  • Gravatar for Unfinished Sympathy vraća nas u daleku 1
    Unfinished Sympathy vraća nas u daleku 1 (gost) | 26.06.2010. 15.22.06
    yo!hambin
  • Gravatar for MTB
    MTB (gost) | 26.06.2010. 16.28.40
    Sjajan koncert,Massive attack svakako prevazilaze trip hop, ovo je bilo vise od toga, oni su sjajni na bini i definitivno velicina kakvi su Pink Floyd i spada medju najbitnije sastave zadnjih 20 godina. Tesko da je moglo bolje od ovoga. Posebno me je odusevila Martina sa svojom pojavom.
  • Gravatar for Ilija
    Ilija (gost) | 26.06.2010. 19.17.31
    Ko je shvatio koncert, stajao je nepomičan, gotovo hipnotisan. Ko nije, đipao je kao što bi đipao očekujući da čuje svoj hit, baš kao što bi se njihao i na nekom nastupu onih naših starleta čija su se imena pojavljivala na bini, zanemarujući sve poruke koje smo dobijali sa bine. Bio sam na Exitu 2004, i to u mojoj knjizi i dalje stoji kao najbolji koncert na tvrđavi od kako postoji Exit, uz The Stooges. Slika apokaliptičnog sveta koja narasta sa svakim novim albumom MA dobija punu predstavu tek na koncertu. Ovog puta je sve to dovedeno do savršenstva. Stajao sam kao hipnotisan pri svakoj je**noj pesmi, nisam bio u stanju da se maknem, potpuno sam odlutao i stopio se sa nekim mislima daleko od svega što me je okruživalo. Računam nekako da je jedan deo publike to dobro shvatio. Ko nije i ko ima ikakvu zamerku na ovaj spektakl koji nam je priređen, stvarno mi je žao, ali mislim da je propustio nešto krajnje subverzivno i nesvakidašnje u ovoj našoj svakodnevici. Mnogo koncerata je iza mene i cert The Cure u Segedinu i dalje ostaje nešto najbolje što čovek može da doživi, ali ovo na nekom drugom nivou prevazilazi sve do sada preživljeno. MA rade nešto što malo ko danas radi. Ono što je Bg juče imao priliku da doživi svakako može preći u predanje. Pa ko doživi da priča... I za kraj, pohvala za zvuk i veliki minus za organizaciju, pogotovo kad je u pitanju izlazak iz partera. Osim ako to nije bilo smišljeno u cilju osvešćivanja u kakvom čemernom svetu živimo. Osećao sam se kao da smo išli u gasne komore, a ne da asmo izlazili sa koncerta... No, čak ni to ne može izbrisati utisak koji ide direkt u hipotalamus i ostaje urezan dogod postojiš. Nezaboravno!
  • Gravatar for glou
    glou (gost) | 26.06.2010. 21.05.12
    smaraci kapitalci.
  • Gravatar for jovana
    jovana (gost) | 27.06.2010. 09.21.38
    Odlicna recenzija. bravo
  • Gravatar for cekam nagradu
    cekam nagradu (gost) | 27.06.2010. 10.00.31
    Tako je nekako i bilo, samo mislim da poslednja pesma "specijalno za nas" bila Karmacoma,a ne Atlas Air...ali zar je bitno? Stvarno je bio zapanjujuci koncert.
  • Gravatar for majlo
    majlo (gost) | 27.06.2010. 13.43.16
    odličan koncert, očajna recenzija. Na nivou srednješkolskih novina.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 27.06.2010. 13.56.10
    najdosadniji bend svih ljudskoj vrsti do sada poznatih univerzuma.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 27.06.2010. 14.15.45
    Prosto receno, ono sto sam doziveo na koncertu bilo je van ovog sveta! Ali bukvalno! Jos sam pod utiskom!
  • Gravatar for g.a
    g.a (gost) | 27.06.2010. 17.46.30
    Oduvali su nas kao Jerihonske trube...ovaj put sam osetio miris,ukus muzike. Posle ovog koncerta su mi se vratili izgubljeni delovi svesti od devedesetih...hvala 3D i ...d bih smirio savest kupiću zadnji album a FLAC brišem!!!! Jedinstveno iskustvo...i da se osvrnem na komentar...ovo se gleda nepomično...biće prilikie još neki put!!
  • Gravatar for street spirit
    street spirit (gost) | 27.06.2010. 18.11.57
    dobro je bilo ovde i na exitu, ali je ipak najbolje bilo ovde 5th August 2003 Sziget Festival, Budapest, Hungary 01. Future Proof 02. Risingson 03. Black Melt 04. Angel 05. Karmacoma 06. Name Taken 07. Teardrop 08. Mezzanine 09. Hymn Of The Big Wheel 10. Safe From Harm 11. Inertia Creeps 12. Antistar 13. Unfinished Sympathy 14. Group Four
  • Gravatar for ne kapiram...
    ne kapiram... (gost) | 28.06.2010. 09.52.35
    ...zasto bih morao nepomichno da slusam ovaj ili bilo koji drugi koncert? I zasto mislite da nepomichnost ima bilo kakvu prednost u odnodu na njihanje, skakanje, pa cak i vristanje...? I zasto bi neko mislio da samo nepomichni slusach moze da 'skapira na pravi nachin'? Koncert fenomenalan, cak i uz nenepomichno uzivanje u istom. Slobodno probajte da se njishete uz muziku, moze mozak da radi i dok se telo mrda :)
  • Gravatar for Kraka
    Kraka (gost) | 28.06.2010. 12.52.07
    Baš nijedna stvar sa (sjajnog) albuma 100th Window... samo (solidni) Heligoland pa onda pomalo default hit parada, tražili ste - slušajte... Koncert je ipak bio jako dobar. Video instalacija, isprva vizuelno briljantna, pretvorila se u megasmor kada je počela da ispaljuje neoliberalna proseravanja, da bi na vrhuncu koncerta odatle počeli da dopiru naslovi srpske žute štampe... u nekoj civilizovanoj zemlji tražio bih i dobio svoj novac natrag, jer tih nekoliko pesama nisam mogao da gledam šta se dešava na stejdžu... jer mi je odvratno da slušam "Angel" a u pozadini čitam da neka pevaljka ima dupe za desetku i šta oblici života sa "Farme" kažu jedan o drugom. OK, razumem koncept: evo šta se dešava kada sloboda medija iskoči iz šina (medijsko žutilo je globalni fenomen, i sigurno će svako na turneji imati lokalizovane naslove iz žute štampe)... ali ipak, pokvarili su mi doživljaj, a verovatno još ponekome. Drugi neprijatan utisak je slaba poseta. Bend koji je redefinisao pop kulturu jedva da je do pola popunio "Arenu", to je loša vest, ne za njih nego za nas.
  • Gravatar for nikola
    nikola (gost) | 28.06.2010. 13.36.17
    "Baš nijedna stvar sa (sjajnog) albuma 100th Window..." bila je future proof, šesta po redu
  • Gravatar for Fabio
    Fabio (gost) | 28.06.2010. 14.49.11
    @ Kraka Ne mogu da zamislim da MA ide na kalkulaciju , svaka ista u njihovoj blizini se razotkriva i pokazuje svoje pravo lice,kao sto je i sam cilj uhvatiti laz tamo gde se najmanje nadas da je ima, jasna poruka kome nije jasno stvarno onda ne vidim sta je video na koncertu. Kod njihove muzike je sve smisleno i s razlogom, daleko je ono bilo od kojekakvih ustaljenih NGO krilatica i bilo kakve jeftine video atrakcije koja nema neko uporiste u stvarnosti, jos jedno Angel nije bio pracen textovima , tako da si mogao da za tu pesmu uzivas u muzici i da lepo otvoris oci ako si morao vec prethodno da ih zatvoris!
  • Gravatar for gruban grubanov
    gruban grubanov (gost) | 28.06.2010. 14.51.30
    po cemu su oblici zivota sa farme razliciti od oblika zivota sa massive attack?
  • Gravatar for dzabamislije
    dzabamislije (gost) | 28.06.2010. 15.02.49
    da, zaista su jako smetale one lokalno-politichke-estradne poruke, barem meni, tu se slazem sa Krakom - odvlacile su sa koncerta i muzike. Sve ostalo je bilo stvarno odlichno
  • Gravatar for juju... neoliberalno
    juju... neoliberalno (gost) | 28.06.2010. 15.15.36
    nemojte ici na koncerte ako ne cenite stav autora i gotovo. po meni je sve bilo na mestu. meni je od neoliberalnog stava gora ovakva vrsta zgrazavanja, zato sto propoveda guranje glave u pesak (sto nikog ne oslobadja odgovornost za saucesnistvo, da se razumemo, ali o tome nekom drugom prilikom)
  • Gravatar for gesha
    gesha (gost) | 28.06.2010. 15.56.10
    massive attack nemaju stav autora. oni samo lokalizovano tupe ono sto bi njihovi nadmeni fanovi voleli da cuju u toj specificnoj zemlji.
  • Gravatar for mozda im
    mozda im (gost) | 28.06.2010. 17.12.15
    je zeljko mitrovic uplatio par tisuca evara da pisu te poruke
  • Gravatar for g.a
    g.a (gost) | 28.06.2010. 21.36.25
    Savet svim kvazi kritičarima svega i svačega: poslušajte par rečenica Slobe Konjovića sa Studia B ( ako uopšte znate ko je on ) oko dela M.A i ćutite više, kome se svidelo ostaće u sećanju 25.06. kome nije , pa nije i slušajte vaše DJ Testa, Skutere, Armine...ovo nije za vas...malo porastite i mnoogo slušajte razne žanrove muzike...jedno 25 godina slušanja...pa će vam biti malo jasnije...i za NE KAPIRAM Re: nismo se razumeli...naravno da treba osetiti muziku...nego da sam mogao da ih dva puta uzastopno gledam...drugi put bih sedeo nepomično..hehe
  • Gravatar for madrfadr
    madrfadr (gost) | 28.06.2010. 23.47.20
    pojasnjenje: Vladimir says: inercija, ceo svet klizi (creeps) niko se ne trza, dok te poklapaju preko glave stvarima kao sto su farma i dnevna stampa
  • Gravatar for malditamujer
    malditamujer (gost) | 29.06.2010. 08.24.03
    Bas sam se pitala gde su do sad bili pljuvaci. Kako vas nije sramota?! Jeste li vi uopste bili na koncertu ili tek onako pljujete ono sto ste procitali u stampi? Slusaj kako hoces, nepomicno ili u pokretu, cuti ili vristi... samo razumi ono sto pokusavaju da ti prenesu ljudi koji su na bini!
  • Gravatar for jes da je
    jes da je (gost) | 29.06.2010. 10.15.38
    rambo najveći raspad ali ima one dobre rime "počeo si sebe ozbiljno da shvataš a publiku na patetiku da hvataš čini mi se burazeru da si zreo za penziju"
  • Gravatar for Auh...
    Auh... (gost) | 29.06.2010. 14.23.09
    Pisanija fanova MA na ovim komentarima me iznova podsecaju zasto je od svih koncepta vladanja najopasniji onaj u kome vlada elita, narocito samozvana (a svaka i jeste takva). Cak i od onog u kome vlada rulja koja gleda Farmu. Sve u svemu, Rambo objasnio.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.08.2010. 14.54.48
    a čekaj... postoji bend massive attack?! ja znam samo za ovu himnu od nicki minaj - https://www.youtube.com/watch?v=2ZCUtnuAXg8 - nisam čuo za bend
  • Gravatar for Uličar
    Uličar (gost) | 02.01.2011. 22.42.42
    Dosadniji, zamorniji u uopšte uzevši tuplji koncert nisam skoro gledao a mnogo sam ih gledao. Nešto čitam kojekakve tekstove po netu te iako je koncert bio pre 6 meseci, nisam mogao a da ne prenesem i svoj utisak.
  • Gravatar for EhEh
    EhEh (gost) | 27.02.2011. 23.33.18
    dobar bend, loš prostor pa i zvuk, loši slušaoci
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

BEYONCE U KOMBANK ARENI

Živa vatra

Izveštaji

GIRLS - DRUGA SEZONA

Šta žele devojke?

Filmovi

KANYE WEST

Yeezus

Albumi