Popboks - MARČELO (I GOSTI) U DOB-u - „Terali za sve pare, svirali celu noć“ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 05.04.2009. 20:22 · 9

MARČELO (I GOSTI) U DOB-u

„Terali za sve pare, svirali celu noć“

Izrekom iz Marčelovog rodnog Paraćina, koju je i sâm citirao, bi najbolje mogao da se opiše sinoćni veliki beogradski koncert, koji su obogatili brojni gosti. Elemental, Iskaz i Svedoci, Sky Wikluh, Milan Tarot i Marčelo su prisutnima tokom četiri sata pružili fantastičan ugođaj. A Marčelo je odlučio da više nije reper

Nenad Milosavljević

Početak je bio rezervisan za zagrebačku grupu Elemental. Prvi beogradski koncert ova skupina otvara oko deset jednim od najvećih hitova - Tako lijepa (cinizam je zaštitni znak Elementala). Usledile su Romantika, teška socijalna Iz dana u dan, zatim romantična Male stvari, Zašto te imam... Remi i Shot repuju efektno, bend je uigran i funk/r’n’b/rock deonicama podvlači MC pripovesti, što sve zajedno daje vrlo ubedljiv nastup.

Ali, publika je mlaka: Elemental još nije napravio proboj na ovom terenu, iako je jedan od trenutno najjačih hip hop sastava u regionu. Završnica nastupa rezervisana je za numeru Nema ga, sa aktuelnog albuma Pod pritiskom. Barem je probijen led za buduće solo nastupe.

Potom slede ovacije kojim mlađi tinejdžeri zovu Marčela. I na scenu najpre izlazi bend, a odmah zatim i Marko Šelić sa gas maskom na licu, u sivom radničkom kombinezonu. Dim obavija ekipu na bini, Marčelo skida masku i uz huk publike u Testamentu huči i on. „Od danas nisam reper i nemam ništa sa ovom scenom!“, i ruke su u vazduhu, a atmosfera već uzavrela.

Nastavak je u istom maniru - Bol i revolt, Ponos, Šarada... Marčelo grabi crnu masku i plastičnu pušku. Sukob sa svima koji su mu na žulju kulminira ubrzanom verzijom Pozerišta i pucnjavom po prisutnima. Potom se stvar smiruje pesmom Tri želje sa novog albuma, ali i to ubrzo prerasta u furiozni Marčelov „dijalog sa Sudbinom“ (koju tumači njegova već poznata saradnica Nancy).

Publika luduje, vidi se da Marčelu to prija i ubrzo prelazi na Ziljave, uz opasku da je pesma posvećena onim koji mu zameraju na eksplicitnom rečniku: „Nisam ja kriv što je vaše uvo tako naštelovano da od svih ovih reči čujete samo psovke“.

Onda se gase se svetla. Marčelo u mraku bez pratnje repuje uvod Svetog besa, pesma traje, atmosfera je napeta, a kraj je označio i kraj prvog dela koncerta. Ekipa se povlači sa scene, a svojih pet minuta dobija DJ Raid. Posle njegovog scratch sessiona, na scenu se vraćaju samo Marčelo i njegov Ministar Lingvista.

Nakon pesama Filter i Neko treći među njih se iz publike penje neočekivani gost - Milan Tarot, koji je na koncert došao sa autorom emisije Fajront Republika Zoranom Kesićem. Tarot poziva mlade da ne slušaju narodnjake. Aplauz, i on odlazi. Veče se nastavlja izlaskom pančevačke ekipe Iskaz i Svedoci, koji dodatno raspaljuju u 15-minutnom nastupu.

Nešto kasnije sledi Nancy i njen solo komad, opet razlog za Marčelovo pojavljivanje. Na scenu ga iznose obučenog u ludačku košulju, kostimografija sasvim prigodna za pesmu Dole. Kraj regularnog dela nastupa dolazi kroz Bluz o duhu iz boce, Bekstvo sa Remi iz Elementala i Kuća na promaji. Iako klasičnog bisa nije bilo, bend koji je u jednom momentu nestao sa scene, na poziv publike i Marčela se vraća, a pojavljuje se i Sky Wikluh.

Svi znaju šta sledi - Otkucaji su nezaobilazni i mlada publika ludi, svi igraju, a atmosfera dolazi do tačke usijanja u momentu kada Sky skače u publiku. Za kraj, ostavljena je numera Pozerište, sada u studijskom aranžmanu.

Uz podršku Shock Orchestre i gostiju, Marčelo je priredio nešto što je svetlosnim godinama daleko od klasičnog hip hop koncerta. Posle gotovo tri sata svirke i salvi rima i stihova, Marčelova publika je bila više nego zadovoljna. Što se tiče njih, pauza od tri godine između dva velika koncerta je bila preduga.

Link: Galerija fotografija



Komentari

  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 05.04.2009. 22.03.59
    ova poslednja slika=ambis
  • Gravatar for pop
    pop (gost) | 06.04.2009. 00.41.19
    nije ambis nego poselo
  • Gravatar for Srki
    Srki (gost) | 06.04.2009. 11.46.55
    Svaka čast časnim izuzecima, ali srpska hip hop scena je trash! Doduše takva je i američka, ali naša je poseban trash! Svetsko, a neše! Te kao neki performansi sa plastičnim puškama, gas maskama, pevanje u publici, orkestar od 9 članova... To mi deluje baš patetično... Nešto slično kao nastupi Metalike sa simfonijskim orkestrom, što je van pameti... Nešto kao u stilu, mi smo ozbiljna umetnost, vidi nas, naša muzika je toliko ozbiljna da je za njenu interpretaciju potrebno čak devet članova vokalno instrumentalnog sastava! Šta koji moj filozofiraju! DJ + jedan koji repuje, je više nego dovoljno!
  • Gravatar for zalud
    zalud (gost) | 06.04.2009. 13.08.38
    pa jel reko lepo covek da vise nije reper?
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 06.04.2009. 21.41.39
    mislio sam na popularni splav ambis
  • Gravatar for ATW
    ATW (gost) | 08.04.2009. 18.20.06
    Ooo, naravno da je trash! Ali tek sad kad je Marchelo počeo da se igra gas-maskama i luđačkim košuljama, to stoji. Ali ne zato što sad reperi dovode simfonijske orkestre, već zato što se reperi ostavljaju korijena (sigurno ne bez razloga) i prelaze u fusion (kao Marchelo), r'n'b (veći dio Bassivity-a), itd., ili se ostavljaju repa i muzike u potpunosti. Neki jednostavno propadnu. Ako se ovo još i može zvati scenom, onda je trash tek otkad nema njega. Jer čovjek fino reče da više neće da ima išta s tim...
  • Gravatar for Srki
    Srki (gost) | 09.04.2009. 10.15.03
    Pa to samo govori u prilog mojoj tvrdnji da su hip hop i rep najmanje orginalan, ako ne i potpuno neorginalan muzički žanr! Pa to sa osvrtanjem na srpsku hip hop i rep scenu sa ludačkom košuljom, pa to je maznuto od Rotten-a! Dakle ne samo da je muzika neorginalna, nego je i scenski nastup neorginalan!
  • Gravatar for ATW
    ATW (gost) | 10.04.2009. 23.57.33
    Kako da bude originalna kad od samog starta glumataju crnce. I to masa ovdašnjih repera. Mada, zna se o čemu je riječ u hip-hop-u, a kod nas se baš i ne živi tako. Još se muzika dosta i prilagodila našim krajevima i mentalitetu. Ali zar nije očigledno da je Marchelo drugačiji? I neka je, jer kome se sluša pure hip-hop - nek' izvoli! Ima i toga, još uvijek. Nije on baš neko ko mora 'maznuti' nešto da bi ispalo dobro. Zašto nikad pohvala, nego uvijek je nešto ukrao. Nešto ne valja. On je samo prilagodio scenski nastup pjesmi. Uvijek će se pojavljivati, u tekstovima i u nastupima, nešto što je neko već pomenuo ili uradio. Zar nije tako?
  • Gravatar for Srki
    Srki (gost) | 12.04.2009. 11.53.38
    Pa tako je... U pravu si...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji