Popboks - OVOGA PUTA O BOLU – Mihajlo Pantić - Ima li tu šta sem Bola? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 20.06.2008. 18:09 · 2

OVOGA PUTA O BOLU – Mihajlo Pantić

Ima li tu šta sem Bola?

Još od svoje prve zbirke Hronika sobe (1984), Mihajlo Pantić kao da nastoji da pokaže kako svaki prozor novobeogradskih solitera krije po jednu priču. On pokazuje da njegov grad nije samo spavaonica, a poetika sudbina njegovih stanovnika začinjena je radostima i teškoćama kakve ne zaobilaze nijednog čoveka na kugli zemaljskoj

Filip Rogović

Za razliku od prethodne zbirke Ako je to ljubav (2003), koja je bila posvećena ljubavnoj tematici, u novoj je zajednički imenilac svih priča Bol. U Bolu – pisanim velikim B – Pantić vidi jednu od retkih konstanti u ljudskom životu, ako ne i jedinu. Likovi ovih priča su sredovečni ljudi potrošenih iluzija, koje zatičemo na putanji između zapitanosti o suštini Bola i samouverenih objašnjenja o njegovoj prirodi.

Naravno, jasno razumevanje njegove prirode, uzroka i činjenice da je oduvek bio prisutan i da nikad neće nestati ne doprinosi njegovom ublažavanju. Naprotiv. Bol s godinama konstantno raste.

 

Ovoga puta o bolu se može gledati i kao nastavak zbirke Ako je to ljubav, budući da preovlađuju priče u kojima se ljubav na različite načine pojavljuje kao uzrok bola. Najčešće je to izbledela ljubav, pregažena godinama, iza koje ostaje osećaj promašenosti i zarobljenosti u sopstvenom životu, kao u pričama Svađa i Kosara, Vladimir i svi savremeni parovi.

 

Naravno, protok vremena ne guši samo ljubav već i čoveka u celini. Protagonista priče Pre nego što se izgubim u predvečerju dobija poziv za tridesetogodišnjicu mature, ali plašeći se stanja u kakvom će zateći nekadašnje školske drugove i drugarice, odlazi na uobičajeno džogiranje. Duboko potonuo u Bol sredovečnog čoveka, nije spreman da se suoči s oronulom slikom svojih vršnjaka jer bi ona samo pojačala svest o sopstvenoj oronulosti.

 

OVOGA PUTA O BOLU - Mihajlo PantićJedna od najzanimljivijih priča u zbirci svakako je To je sve što bih mogao da vam kažem o Tamari. U pitanju je svedočanstvo čoveka o ženi koju u priči naziva Tamarom, koju voli još od školskih dana i koja neumorno smenjuje ljubavnike, da bi se uvek vratila njemu. On život provodi čekajući je, s Bolom, naravno. S obzirom na zanimljivost sudbine glavnog junaka, šteta je što je možda baš u ovoj priči najizraženija mana od koje ih pati još nekoliko u zbirci. Naime, nepotrebno je razvučena: za ono što bi moglo efektnije da se opiše na petnaestak stranica, pripovedač troši duplo više.

 

I pored jednolično depresivnog i beznadnog tona ovih pripovesti, Pantićevi likovi često manje ili više otvoreno zaključuju da ipak vredi živeti, kao na primer Mihajlo Kovač iz već pomenute priče Pre nego što se izgubim u predvečerju: „Iz svega što sam do sada rekao mogli biste pomisliti da se ja žalim na sopstveni život. Da između mene i vas ne bi bilo nesporazuma: ne, nipošto ne. Ako mene pitate, mislim da tako nešto niko ne bi trebalo da čini“.

 

Junak priča Šta sam ja sebi, jedne od najboljih u zbirci, olakšanje pronalazi u prijateljstvu. Pecajući s očevim vršnjakom Zekićem, uspeva da se nakratko otisne od svakodnevnog pritiska Bola, prouzrokovanog odsustvom oca, propalim brakom i jednostavno rečeno – životom. Da nema tih nekoliko sati nedeljno provedenih sa Zekićem na obali reke, za njega bi sve bilo krajnje nepodnošljivo.

 

Jedan od najvećih kvaliteta Pantićeve proze je što ona uspešno komunicira s čitaocem. Zahvaljujući Pantićevoj razgovornoj moram-nešto-da-vam-ispričam formi, posle svake priče čitalac se oseća kao da je upravo ustao od kafanskog stola. Pantićevi likovi su životni i opipljivi, a kroz njihove sudbine oslikana su univerzalna obeležja ljudskih života: ovoga puta neminovnost Bola. Naravno, sve to iz vizure sredovečnih stanovnika Novog Beograda.



Komentari

  • Gravatar for Branislav Filipovic
    Branislav Filipovic (gost) | 25.06.2008. 15.03.29
    Odlicna knjiga, moj prvi susret sa Panticem. Nameravam da procitam ceo njegov opus.
  • Gravatar for Freja
    Freja (gost) | 25.07.2008. 21.32.39
    Gospodin Pantic je kvazi pisac. takve je Danilo pojeo za dorucak u Casu Anatomije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige