Popboks - FESTIVAL LES INROCKS (2) – Devendra Banhart i Andrew Bird - Zvižduk u 22 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 22.11.2007. 16:00 · 3

FESTIVAL LES INROCKS (2) – Devendra Banhart i Andrew Bird

Zvižduk u 22

U finišu završne večeri festivala Inrocks Andrew Bird je ponovo predstavio simultano sviranje na više instrumenata. S druge strane, miljenik ženskog dela indie publike Devendra Banhard otvorio je konkurs na temu: odsvirajte pesmu koju ste nedavno napisali i zbog koje se užasno stidite

Iva Brdar

Andrew Bird je nastupio posle trubačke eksplozije Beiruta. Pretpostavljalo se da će publike biti manje usled odlaska fanova istočnog ritma, koji su na Zapadu tako in. I zaista, desetine posetilaca napustile su Olimpiju nakon poslednjeg takta Gulag orchestra. Andrew Bird je smirio ostatak još egzaltirane mase odsviravši sedam pesama, uglavnom s njegovog poslednjeg albuma Armchair Apocryphia.

Multiinstrumentalista iz Čikaga i bivši član Squirrel Nut Zippers ovog puta je došao sa čak dva člana benda – gitaristom i bubnjarem. Imajući u vidu da je na početku solo karijere koncerte izvodio sam, te na licu mesta semplovao i loopovao, povećanje broja članova benda definitivno je revolucija u svetu Andrewa Birda.

FESTIVAL LES INROCKS (2) – Devendra Banhart i Andrew BirdLegenda kaže da je prilikom nastupa u Amsterdamu, trudeći se da sve instrumente sam svira s obe ruke i obe noge, slučajno cipelom pogodio devojku u publici. I ovog puta je sam svirao nekoliko instrumenata (ponekad istovremeno): gitaru, neizbežnu violinu, a bilo je tu i još neizbežnije zviždanje, opravdavajući poentu njegovog prezimena.

Nastup je počeo pesmom Fiery Cash, koja otvara novi album. Reč je o zavodljivoj i opijajućoj pesmi Imitosis u kojoj Bird svira pizzicato na violini, i koju najavljuje na francuskom kao pesmu o naučniku kom je mitoza šifra za bliskost u stvarnom svetu.

Bird verovatno nije shvatio koliko se stihovi pesme Plasticities: „We'll fight for your music halls and dying cities“ slažu s datim trenutkom u gradu u kome svira. Heretics razvejava melanholičnu atmosferu melodijom koja ponekad naginje dalekoistočnim ritmovima.

Bird je nastup završio gotovo misteriozno, sa The Happy Birthday Song, ostavljajući publiku u nedoumici da li je pesma zaista nekom namenjena. Možda nije ni bitno, ali zvižduk u 22 h Andrewa Birda svakako je doneo prolećno oplemenjenje vetrovitoj jesenjoj večeri.

Isus Hrist superstar

Devendra Banhart, „muška Joanna Newsom“, kako ga još zovu, jedan od najistaknutijih predstavnika new weirda i naturalismoa, sa svojim dugokosim bendom predstavljao je šlag na torti festivala Les Inrockuptibles.

Vinsentgalovsko lice i skinny jeans zasenili su sve indie devojčice u publici, kao verovatno ranije Karla Lagerfelda kada je birao njegovu verziju Diamonds are the girl’s best friend za svoj kratki film.

Kao poslednji izvođač festivala, na početku je ironično izjavio da je nemoguće zablistati pored toliko odličnih umetnika koji su svirali te večeri, tako da je odlučio da se istakne u negativnom smislu. Ali, nije uspeo. Koncert je bio odličan i protekao je u zabavnom duhu.

FESTIVAL LES INROCKS (2) – Devendra Banhart i Andrew BirdUmesto melanholičnog Devendre na kog smo navikli, dobili smo samba-Devendru koji je uglavnom svirao pesme s poslednjeg albuma Smokey Rolls down Thunder Canyon, pri tome ne zadovoljavajući potajne želje fanova za nekim hitom s Nino Rojo.

Ova promena, iako drastična, nije bila negativna. Bend originalnog naziva Power Mineral, koji menja ime svaki put kad se ukaže neko zanimljivije (a to se otprilike dešava na svakom koncertu (kao npr. Fried Hummingbird, Hairy Fairy Band…), doprinosio je samo veselosti indie-Isusa. Njegovo venecuelansko poreklo u Olimpiji je potpuno izašlo na videlo u pesmama poput Samba Vexillographica ili Carmensita. Većina pesama koje je svirao bile su na španskom, a igranje na sceni uspelo je da zabavi pomalo iscrpljenu publiku koja je već peti sat provodila u sali.

Usledili su čak i pozivi upućeni publici: ko ima pesmu koju je nedavno napisao i koje se užasno stidi? I izašla je devojka koja je, nažalost, samo odsvirala obradu Black Crows (toliko se stidela svoje sopstvene pesme?). Pomalo razočaran time što niko nije iskoristio warholovsku poslovicu, Devendra je završio koncert znajući da njegovih 15 minuta izuzetno sporo teku. Tako je stavio tačku na festival do sledeće godine i sledećih indie starova. Amin.

A amin i Sarkoziju (korumpiranom).



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 23.11.2007. 14.36.50
    sjajno
  • Gravatar for cikaiga
    cikaiga (gost) | 24.11.2007. 07.38.18
    Poceo je i Devendra da zabavlja. Njusim velike novce.
  • Gravatar for samuraj Dzek
    samuraj Dzek (gost) | 24.11.2007. 16.02.21
    devojchica...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji