Popboks - GHOSTFACE KILLAH - Fishscale [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.12.2006. 00:00

GHOSTFACE KILLAH

Fishscale

Peto solo ostvarenje člana Wu-Tang Clana opšte je mesto hip hop ponude za 2006. godinu: pažljivo iskalkulisan da zadobije kako poštovanje hiphop zajednice s jedne, ali i pažnju šireg auditorijuma s druge strane

Marko Nikolić

Ocena:
7
7/10



Poslednja decenija prošlog veka je, bar kada je u pitanju hip hop muzika, potpuno bila u znaku Wu-Tang Clana. Njihov tvrdi, minimalistički pristup našao je svoje mesto na top listama i iz osnova promenio percepciju ove vrste muzike u industriji zabave, prevashodno zato što su članovi Wu-Tanga, predvođeni RZA-om, zahvaljujući viziji i kvalitetu vrlo brzo došli u poziciju da stvaraju svoju industriju unutar te iste industrije, menjajući iz korena pravila na kojima igra počiva.
Mnoštvo diskografskih jedinica koje su, na ovaj ili onaj način, povezane sa brendom Wu-Tang, video igre, modna linija, nekoliko izdavačkih kuća u vlasništvu kao i aktivnosti članova u drugim sferama života same za sebe govore o reputaciji ove grupe, kojoj teško možemo naći pandan u savremenoj muzici.
U celoj toj sagi, Ghostface Killah zauzima zapaženo mesto. Od početaka u originalnoj postavi Wu-Tanga, kada se pojavljivao u javnosti sa maskom na licu zbog problema sa zakonom, preko klasika Only Built 4 Cuban Linx - debija Raekwona, kolege iz benda, u kojem je Ghostface uzeo značajno učešće, do solo karijere koja je počela pre jedne decenije LP-ijem Iron Man koji je naišao na topao prijem i publike (platinasti tiraž) i kritike, Ghostface je dokazivao da je i u hip hop muzici - u kojoj inače nema apsoluta i niko nije nedodirljiv – moguće biti konstanta.
Specifična boja glasa, lirika bazirana na igri reči i njegov prepoznatljiv stil repovanja koji ima dosta sličnosti sa tokom svesti privukli su pažnju i na solo izdanjima koja su usledila, od kojih se, u komercijalnom smislu, samo Bulletproof Wallets iz 2001. beleži kao neuspeh, iako je i on doživeo prodaju u šestocifrenom tiražu.
GHOSTFACE KILLAH
Nakon povraćenog samopouzdanja sa albumom Pretty Toney (2004) i saradnjama sa njegovim protežeima Theodore Unit i Trife Da Godom, stiže nam album čije je naziv asocijacija na jednu vrstu peruanskog kokaina. U više od sat vremena muzike ništa nije prepušteno slučaju: iz same strukture ploče jasno se očitava ambicija pakovanja hiphop izraza u pop format.
Matrice su duboko ukorenjene u soul zaostavštini; za njih je bila zadužena čitava plejada eminentnih hip hop producenata kao što su, između ostalih, Pete Rock, preminuli J Dilla, Cool & Dre i kultni MF Doom koji predstavlja sponu ovog albuma sa hip-hop undergroundom.
Ghostface pokriva široku paletu tema na albumu i suvereno vlada materijom; ipak, ponekad mu se omaknu i slabije rime ali tu mu u pomoć priskaču stalni saradnici: već pomenuti Rakwon, Theodore Unit i Trife Da God; zatim Ghostfaceov matični bend, njegov sin Sun God, dok se r’n’b zvezda u usponu Ne-Yo pojavljuje u prvom singlu Back Like That.
Na albumu nema pesama koje služe za popunjavanje prostora, ali posebno treba izdvojiti „mafijašku“ Kilo, battlersku Champ, kao i veoma uspele Clipse Of Doom, Dogs Of War i Underwater.
Fishscale je lepa zbirka stilskih vežbi kojoj fali doza smelije inovacije neophodna za pečat epiteta revolucionarnosti. Ipak, sa još novijim albumom More Fish, koji je nedavno izašao, i dugosvirajućom saradnjom sa MF Doom-om čije se izdavanje planira za februar iduće godine, veteran kao što je Ghostface Killah nema razloga za brigu. Naprotiv, sva je prilika da će on još dugo igrati značajnu ulogu na hip-hop sceni i predstavljati bolju polovinu njenog mainstream dela.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.