Popboks - MOBY - Go: The Very Best of Moby [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.12.2006. 00:00

MOBY

Go: The Very Best of Moby

Kakav je status i globalnu popularnost Moby imao u periodu svojih klupskih hitova, dovoljno govori činjenica da je pre 10 godina nastupao i u klubu Industria pred tek nekoliko stotina ljudi. A nije bilo ni tuče za mesta u prvim redovima

Vladimir Petković

Ocena:
6
6/10



Da se neko početkom 90-ih godina zapitao koliko će potrajati jedan Moby, odgovor bi verovatno bio koliko i sama popularnost talasa tehno muzike. A ovde ne govorimo čak ni o Prodigyju. U gomili stilova koji su obeležili start prošle dekade, pojavio se i jedan pametnjaković koji se dosetio kako da tada kultnu seriju Twin Peaks prenese u klubove. Začudo, bivši panker je uspeo da spoji Davida Lyncha i ekstazi u tri minuta singla Go i tako neočekivano stvori novi muzički trend.
Ali da se zaustavio na tome, ne bismo se ni bavili kompilacijom njegovih najvećih hitova 15 godina kasnije, već bismo ga pamtili kao autora jednog interesantnog eksperimenta. Moby je bio poznanica beogradskih klubova, naročito kratkotrajnih ali efektnih večeri kluba Jam (u densing sali Doma omladine) i kluba Industrije: pesme Next Is The E, Move ili Feeling So Real (poslednje dve su na kompilaciji) bile se apsolutni hitovi tih večeri.
Ovo evropsko izdanje kompilacije otvara Natural Blues sa spasilačkog albuma Play (1999) i to je pravi indikator onoga po čemu ga šira populacija poznaje. Skoro pa savršen pop singl Natural Blues je ovde jedna od čak pet pesama sa tog antologijskog albuma. Najuspešniji period Mobyjeve karijere je pokriven i singlovima Porcelain i Why Does My Heart Feel So Bad, koji su bili Mobyjev prelazak na introspektivne teme onda kada gutanje tableta i razbijanje po klubovima više naprasno nisu bili tako kul.
MOBY
Play je, inače, jedini album u istoriji muzike čija je svaka pesma upotrebljena u filmu ili reklami. Svesno, Moby bi svaku uvaljao pre samog izdavanja. Srećom po nas, desetomilionski tiraž ipak nije bio rezultat tek mudrog marketinškog plana, ali zato gotovo svi naredni singlovi nisu opravdali velike tiraže. Iako vešto izmešane na kompilacije, In This Wolrd, In my Heart i We Are All Made of Stars nisu ni za B strane bilo kog singla sa albuma Play, niti ranijih hitova Move ili Go. Jedino Lift Me Up, kao hit sa poslednjeg albuma Hotel ima pravo na titulu singla.
I onda opet nastupa Mobyjev pragmatizam. Jedina nova pesma zvanično je New York, New York (sa vokalima Debbie Harry), ali Slipping Away (sa albuma Hotel) je na ovoj kompilaciji uveličana vokalom francuske pop dive Mylene Farmer i podnaslovom Crier la vie. Sada se postavlja pitanje zašto je ovako dobro odabrana saradnja (Mylene Farmer je jedna od najinteresantijih francuskih pojava, kao spoj Kate Bush i Madonne u jednom) izostavljena sa američkog izdanja kompilacije i koliko je Moby ovde podilazio neinformisanosti američke publike. Treba li pomenuti da postoji i verzija za špansko tržište gde vokale peva njihova zvezda Eva Amaral.
Na stranu što su se u slučaju Mobyja mnogi pankeri osećali izdatim kada je prešao na tehno a mnogi rejveri kada je prešao na mejnstrim, ali činjenica je da je Mobyjeva karijera imala uzbudljivu liniju, koliko god neuravnoteženu. Možda je najdosledniji i najzanimljiviji bio u svojoj klupskoj fazi, ali kompilacija nudi samo tri pesme iz tog perioda, a pop faza je postala dosadna čim su singlovi sa albuma Play iščilili. Ovakva kompilacija će vam to odlično potvrditi.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.