Popboks - Sana Garić: Medije zanimaju samo lake note i golotinja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 11.05.2012. 13:19 · 14

Sana Garić: Medije zanimaju samo lake note i golotinja

Beogradski bend Xanax večeras u Domu Omladine od 21 čas promoviše debi album Ispod površine. Cena karte je 300 dinara, a najbrža dva čitaoca Popboksa mogu da računaju na po dve ulaznice. 
“Oteli” smo za trenutak od poslovnih obaveza pevačicu i tekstopisca grupe Sanu Garić kako bismo sa njom napravili kraći razgovor ovim povodom: "Danas će biti održana promocija našeg debija Ispod površine. Album se tako zove po pesmi koja govori o ljubavi i o tome da kad zagrebemo ispod površine otkrivamo ko je u stvari kakav čovek, kao i da ne treba donositi zaključke na osnovu prvog utiska" 

Beogradski bend Xanax večeras u Domu Omladine od 21 čas promoviše debi album Ispod površine. Cena karte je 300 dinara, a najbrža dva čitaoca Popboksa mogu da računaju na po dve ulaznice. 
Zainteresovani treba da se jave na mejl redakcije
“Oteli” smo za trenutak od poslovnih obaveza pevačicu i tekstopisca grupe Sanu Garić kako bismo sa njom napravili kraći razgovor ovim povodom: "Danas će biti održana promocija našeg debija Ispod površine. Album se tako zove po pesmi koja govori o ljubavi i o tome da kad zagrebemo ispod površine otkrivamo ko je u stvari kakav čovek, kao i da ne treba donositi zaključke na osnovu prvog utiska. Mistika je nešto što se nalazi svuda oko nas, samo treba začeprkati malo. Uradili smo tu pesmu i na ruskom. Na koncertu će gostovati naš prijatelj Feđa Tom Frenklin na perkusijama. Biće još zanimljivosti, ali ne bih unapred da ih otkrivam".
U bendu si okružena muzičarima koji imaju više sviračkog iskustva od tebe, kako si se snašla u čitavoj priči? 
Kada osnuješ bend, zapravo pokazuješ želju i jasnu nameru da stvoriš jedan mikrosvet po svojim pravilima. Onda pokušaš da pronađeš ljude koji su ti srodni da ti u tome pomognu. Mi stvari uglavnom radimo na probama. Neko ima ideju i onda od nje zajedno oblikujemo pesmu. Mislim da nije poenta u tome ko ima koliko sviračkog iskustva, jer znam dosta bendova koji nisu imali pojma da sviraju kad su se okupili, ali su uz dosta volje i truda posle kratkog vremena napravili čudo. Tu se radi o ljubavi prema muzici i entuzijazmu. Mislim da je ono što nas povezuje u bendu činjenica da slušamo sličnu vrstu muzike, kao i to da uživamo u tome dok stvaramo našu. 
Primetno je da ti je Siouxie Sioux glavni uzor, ali ko je još uticao na tvoj vokal, vidim pominju se i Nina Hagen i Lene Lovich, mada čujem i tragove dijaboličnosti Diamande Galas...
Zapravo nijedno od tih imena meni ne znače ništa naročito. Spomenula bih eventualno Bjork, Betty Davis i ESG čiju muziku volim i cenim. 
U pesmi za koju ste uradili video, kritički intoniranu Sedmu silu, nastavljate praksu beogradskih bendova (Du Du A, Darkwood Dub, Kanda, Kodža i Nebojša) pominjanja mitsko-religioznog simbola Vavilona u stihovima...
Ne treba izostaviti ni Haustor i jednu važnu pesničku antologiju objavljenu 1988, "Šum Vavilona" - zbornik srpskih pesnika koji su stasali tokom osamdesetih. Vavilon je kao simbol stigao do nas preko rege muzike, i u simbolici regea, Vavilon označava zlu civilizaciju, društvo koje više nema temelj u pravdi. Vavilon se često sreće u angažovanoj pop kulturi, od Marleya do Rage Against the Machine. S druge strane, pojavilo se kod nas dosta nekih novih rege bendova, ali skoro nijedan od tih bendova ne možeš da zamisliš da spominje Vavilon u svom tekstu, svi su nekako veseli, to je najvažnije, udri brigu na veselje. 
Tokom studiranja Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu sam shvatila da su mnogi simboli preuzeti iz Biblije ušli u pop kulturu gde su dobili modernija značenja - apokalipsa, Armagedon ("Armagedeon Time" od Clash)... 
Kad se pomene Vavilon u rok pesmi, to znači pre svega ispiranje mozga od strane nekog centra moći. Odlučili smo da ne ćutimo o tim stvarima. Ova pesma je direktna kritika onih koji vode društvo. Zahvaljujući medijskoj blokadi pravih vrednosti, generacije koje su odrastale devedesetih su trovane muzičkim šundom toliko da danas većina jednostavno ne ume da prepozna muzički kvalitet. 
Odneli smo spot jednoj od najvećih domaćih televizija koja nije turbo-folk orijentisana. Odgovorili su nam "Šta će nam to?". Spot je vizuelno u potpunosti urađen na tragu cyberpunk estetike, ali to naše medije ne interesuje. Ja odbijam da budem seksualni objekat u našim spotovima, a naše medije izgleda zanimaju samo lake note i golotinja.  
Marko Nikolić



Komentari

  • Gravatar for prrr
    prrr (gost) | 11.05.2012. 20.47.38
    A ovi su duboka poezija? haha Svi osrednji bendovi se zale kako ne dobijaju medijski prostor. Pa, kad budete slusljivi, mozda vas neko i pusti...
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 11.05.2012. 22.20.15
    'nači, skidanje :)
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 11.05.2012. 22.21.03
    @prrr Hajde nabroj 5 'slušljivih'...
  • Gravatar for 5 'ušljivih'
    5 'ušljivih' (gost) | 11.05.2012. 22.27.09
    Babilon iz brning
  • Gravatar for a?
    a? (gost) | 12.05.2012. 03.29.37
    gde je golotinja!?
  • Gravatar for Zagor
    Zagor (gost) | 12.05.2012. 10.40.23
    "Svi osrednji bendovi se zale kako ne dobijaju medijski prostor." Muzički citat decenije!
  • Gravatar for Nesh
    Nesh (gost) | 12.05.2012. 14.02.54
    Kakva količina ničega... Večno nezadovoljni i do kraja sveta ozlojeđeni Kraka progovara iz nje...
  • Gravatar for bozon
    bozon (gost) | 12.05.2012. 16.37.59
    komercijalne medije ne interesuje nista osim onoga sto se prodaje, a danas se prodaje uglavnom ono sto je godinama uguravano u glave nesrecne omladine ruzicastim kanalima. republicki javni servis prakticno ne postoji jer ne servisira potrebe svih gradjana. jednu od dve postojece emisije cete jako tesko uloviti jer niko ne zna kada se tacno emituje, a i jedva prevali 30 minuta trajanja. druga je komercijalan program, finansiran i izveden od strane komercijalnog sponzora, tako da opet ne radi posao za sve, nego samo za neke. malo je drugacija situacija u vojvodini, njihov javni servis je prilagodjeniji potrebama coveka, pa se tu onda nadje i jedno gruvanje (nije u potpunosti sjajna emisija, ali autori zasluzuju punu podrsku bas zbog toga sto se nevidjeno cimaju). nemam nikakve veze sa bendom, nemojte da me optuzite da sam kraka, samo komentarisem jer mi je krivo sto se medijska slika ne menja. nema to veze sa "osrednoscu", ima veze sa zlom namerom (kao i mnogi komentari koji se ovde pojavljuju). ako vam stvarno nije jasno o cemu se radi, bacite pogled na rezultate izbora. plansko zaglupljivanje mladih ljudi, svodjenje zivotnih potreba na minimum, sve to nam nude aktuelne politicke opcije, i vlast i opozicija. sta mislite, kako bi se svi oni provodili kada bi morali da puste program nad kojim nemaju nikakvu kontrolu, gde bi mogli da se cuju zivotni stavovi normalnih ljudi upakovani u umetnicke forme? to je za sve njih izuzetno opasno, bolje je da dinkic uzme gitaru, a canak sedne za klavir, tako je bar sigurno da niko nece da ta-la-la-la-saaa....
  • Gravatar for Biliana
    Biliana (gost) | 12.05.2012. 22.06.51
    hm hm čini mi se kao da je globalni nekvalitet na celoj muzičkoj sceni, tako da meni grupa Xanax odskače od ostalih i muzički i kreativno i scenski ... a da ste bili na sinoćnjem koncertu u Domu Omladine sami biste se uverili ;))))
  • Gravatar for Nemanjabg
    Nemanjabg (gost) | 12.05.2012. 22.54.55
    Ma problem je u tome što rok veterani redovno dobijaju medijski prostor a mladi rok bendovi ne. To je po meni zadatak novog ministra kulture u naredne 4 god. da promeni. Bilo bi super kad bi on nekako sredio da se uvede srpska verzija MTV dvojke, to bi bio savršen način da mladi bendovi nađu pravi medijski prostor. :)
  • Gravatar for majlo
    majlo (gost) | 13.05.2012. 18.09.21
    aman o kom medijskom prostoru pričamo? činjenično stanje : datum je 2012ta, televizija i klasični mediji nemaju nikakav uticaj na tržište ni plasman proizvoda, kao ni izdavačke kuće. Nikad nije bilo lakše doći do publike i priznanja, potpuno drugim putevima. Ova priča o medijskom nepodržavanju i blokadi, se kod nas mantra još od 2000te godine, kada je možda i imala smisla, sad je svi po navici ponavaljaju, iako gomila bendova, svira, radi i stiče neku publiku, a da se ni na radiju nisu pustili.
  • Gravatar for Zagor
    Zagor (gost) | 14.05.2012. 00.08.49
    a jos prica da ministrar kulture treba da brine o alternativi... ne daj boze, daleko bilo.
  • Gravatar for @Bozon
    @Bozon (gost) | 14.05.2012. 00.52.20
    Nisi Kraka al si Sanela
  • Gravatar for sanela
    sanela (gost) | 14.05.2012. 17.07.26
    jeste, taj sam, sanela ovde, kako da ne. raznima ovde nista nije jasno i tu nema pomoci, sve i da ja promenim pol i zasviram (+zaigram) u xanaxu. snadjite se da nadjete muziku koju mozete da volite, na drugu nemojte da gubite vreme, a usput pokusajte da ne saplicete one koji su se iscimali da nesto urade. smrdi to saplitanje, bas se nadaleko oseca. malo na grand, malo na dizel, a mnogo vise na glupo i nepotrebno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.