Popboks - BLOODHOUND GANG - Hefty Fine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.10.2005. 00:00

BLOODHOUND GANG

Hefty Fine

U kineskoj provinciji Sihuan Peng, 25-ogodišnja šimpanza je posle 17 godina ovisnosti ostavila pušenje. Reuters javlja da trenutno puno šeta sa trenerima, jede samo voće i ima novu vezu

Dario Stajić

Ocena:
6
6/10

Nisam uspeo da proverim da li je šimpanzin novi mladić jedan od majmuna sa Bad Touch spota koji se pre koju godinu mesecima, i to u jednočasovnoj rotaciji, vrteo na MTV-u. Ali, kad smo već kod Bloodhound Ganga, prisetimo se da im ovih dana izlazi novi albumom. Kraljevi, kako sami kažu, striktno retardiranog – tard-corea su opet među nama.
Bloodhound Gang, šta ima novo kod vas?
Karijeru su započeli početkom 90-ih godina kao cover bend Depeche Mode. To je, po tadašnjem svedočenju pevaca Jimmy Popa, bio jedini način da neko od njih nađe devojku. Da se vremena menjaju svedoče i neke od njegovih poslednjih izjava: recimo, kako bi Jimmy, da nije uspeo u muzičkom svetu, “verovatno završio kao glumac u pederskim (homoseksualnim - prim. aut.) hard core filmovima”. Ta je izjava verovatno inspirisala jednog starog Hawkwind i Turbonegro obožavaoca da im ovih dana na stranicama jednog domaćeg sajta izjavi doživotnu ljubav. Pera Detlić, Pink Panter i tri tačke...
Mislim da su njihova reputacija, a i uspeh koji uživaju na vrhovima samo (za sada) evropskih top lista više nego zasluženi. U više od 10 godina postojanja i teškog rada, uspeli su dobro da izuče estradni i muzičarski ZANAT. Njihov provokativan tretman, pre svega nemačkih medija, može se u neku ruku uporediti sa onim što njihov duhovni vena-grlo-nos sabrat Pete Doherty radi u Velikoj Britaniji.
Svako ko je imao priliku da ih gleda na koncertima zna da su u pitanju vrhunski muzičari i zabavljači koji su u karijeri punoj padova i uspona isprobali sve moguće varijante osvajanja pop olimpa. I na kraju, eto, humorom uspeli da osvoje srca njihove pre svega adolescentske, a i nešto starije mahom/uglavnom/na žalost samo muške publike. Što bi nekad rekli Novi fosili, loše devojke idu gde god požele.
Basista neobičnog pseudonima Evil Jared Hasselhof uspeo je da dođe na naslovnu stranicu milionskog Bild tabloida iz Hamburga, i to tako što je u jednoj od najgledanijih Pro7 emisija TV Total širokom auditorijumu pokazao svoj polni organ.
Prilično glupo, rekao bi neko pametan, ali kad neko ne toliko pametan živi za svoj poziv, onda su i takva sredstva, mislim, dozvoljena. Zašto da ne.
TV kamere su Bloodhound Gang pratile i na po sadržaju/ponudi više nego stupidnoj bavarskoj manifestaciji piva, čakšira, lederhoza i dekoltea pod imenom Oktoberfest. Kratka informacija za manje upućene: u Minhenu se svake godine tokom dve septembarske nedelje okupi i do sedam miliona posetilaca iz svih krajeva sveta, pije se jako pivo, posle se ide na ringišpil, rollercoaster, a onda se satima traži put do kuće, prebukiranog hotela ili se (tome su skloni naročito italijanski turisti) spava direktno na ulici, klupi, pod oblačnim nebom ili u nekoj od mnogih stanica najsigurnijeg metroa na svetu.
Vratimo se, ipak, muzici Bloodhound Ganga.
Njihov pretposlednji bestseler - Hooray For Bubies (2000), nudio je svojim slušaocima prvoklasnu zabavu najnižih nota. Njihov žargon nam nikada nije bio u potpunosti jasan, vicevi su verovatno i bez razlike svi bili masni i prljavi, ali dobro raspoloženje i u krajnjoj liniji pozitivni impulsi koje ovaj bend odašilje oduzimali su vam argumente za loše raspoloženje. Logo koji su tad koristili - No reson to live, but we like it that way - bio je više nego prikladan za ono što su nam nudili.
Gangovci i ovaj put psuju bez puno razloga i mere. Njihova već ranije otpevana konstatacija it's hard to rhyme a, word like v.g.n. izgleda da je na Hefty Fine doživela potpunu potvrdu. Umorne i pomalo na silu iskonstruisane rime, ovaj put nemaju onu ubojitost i svežinu prethodnih dela.
Singl Foxtrot Uniform Charlie Kilo predstavlja skraćenicu za jedan u međuvremenu internacionalizovan izraz, izrečen kodom koji se koristi u vojnim telekomunikacijama. I to bi bio vic u celoj stvari. Sad se na njihovoj meti pored Eminema, njih samih i Willa Smitha, u Something Diabolical nalazi i lik finskog hobi sataniste, pevača Hima Vile Vala: Tonight belongs to him.
U muzičkom pogledu nema toga puno da se analizira. Bloodhound Gang sviraju pojednostavljeni crossover negde na pola puta između RHCP i Scootera. Gitarski rifovi, praćeni disko karambolaznim pumpanjem, celo vreme oponašaju omiljenu proletersko intelektualnu zabavu. Seks, naime.
Najveći hit na albumu će verovatno da bude zarazna, pitaju me pitaju Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss un tis himna. Nemam pojma šta naslov znači, verovatno je na holandskom ili finskom, a moji prijatelji iz tih dalekih zemalja trenutno spavaju. U svakom slučaju, ako Bloodhoundu uspeju da snime dobar spot za ovu stvar, zaradiće brdo love i moći će opet da na miru spavaju sledećih pet godina.
I na kraju još jedna reč o fenomenalnom Hefty Fine omotu. FENOMENALNO. Samo tako. Go ahead, dear friends.
Kako je Hooray for Boobies bio album za čistu devetku, recimo da je Hefty Fine ovaj put ipak pomalo pomalo zbrda-zdola. Zato će i sad dobiti devetku, ali naglavačke.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.