Popboks - VLADA DIVLJAN, GODINU KASNIJE - Osmeh zelenog dana [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 04.03.2016. 11:55

VLADA DIVLJAN, GODINU KASNIJE

Osmeh zelenog dana

Na današnji dan pre godinu dana nas je napustio jedan od najznačajnijih autora sa ovih prostora, kompozitor i muzičar Vlada Divljan. Nakon dvogodišnje dostojanstvene borbe za teškom bolesti, preminuo je u Beču, gde je sa porodicom živeo od 1999. godine. Vladini poštovaoci, prijatelji i saradnici pripremaju niz akcija kojim žele javnost da podsete na uticajni rad ovog velikog autora

Nebojša Marić

Naslovna fotografija: Nemanja Đorđević

 

U jednom od prošlih života ( „jednog zelenog dana“), kada sam bio novinar ovog portala, omiljeni radni zadatak mi je bio odlazak u studio Digimedia, gde je obično trebalo doći do vesti o tome kako neki zanimljiv autor ili bend snima album. Znajući da je to potencijalna zemlja čuda za beogradsko derište, urednik Goran bi pri dodeli zadatka obično podviknuo da se ne rasplinjavam, da donesem atraktivnu informaciju (jer treba konačno da naučim novinarski zanat umesto što filozofiram) i da se ne zadržavam puno. Dešavalo se ipak da je posao trebalo obaviti posle tzv. radnog vremena, i to su bili najlepši trenuci moje „novinarske karijere“ – gitarski sešni s Kraljem Čačka, Koletom iz Velikog Prezira...

Krajem maja 2008. u Digimediji sam tako upoznao Vladu Divljana. Kao što je uobičavao kad se vrati u stari kraj, Vlada i bend su zapucali u studio da isprobaju nove ideje. Tokom jedne pauze, uspeo sam da ga smuvam da kaže par reči za Popboks. Ono što diktafon nije zabeležio, međutim, bila je priča ne o novom albumu ili Vladinoj karijeri, već o... meni.

Jednostavno, Divljan me je razoružao svojom neposrednošću, duhovitošću i tokom priče su se uloge obrnule – postao sam tema najsrdačnijeg razgovora, kao da smo bili prijatelji koji se dugo nisu videli. Šalio se, zanimalo ga je čime se bavim i kako mi ide u životu, kakvi su mi planovi, gde izlazim, šta čitam... Na kraju, uz onaj posebni dečački osmeh, rekao mi je da je šteta što sam došao „po zadatku“. „Umesto da juriš u redakciju“ zadirkivao me je, „bolje da ostaneš da se prozezamo sa bendom. Možda napravimo poštenog muzičara od jednog kritičara.“

  

Građanka i Građani

 

Od tada je prošlo dosta vremena, i iako nas je Vlada prošle godine napustio, čini se da taj njegov osmeh još uvek jednako snažno pokreće ljude. Radeći na ovom članku, pokušao sam da odgonetnem šta je to u njegovoj prirodi i muzici što ljude iz različitih krajeva i epoha motiviše da mu se opet i opet vraćaju.

Jedan od takvih bez sumnje je Petar Rudić, vođa grupe Svi na pod s kojom se Divljan više puta našao na studijskim i koncertnim akcijama, počev od zajedničke pesme Zvuk ulice nazvane po imenu njegovog ranog benda iz vremena pre Idola, a zaključno sa singlom Neposlušna građanka koju su Svi na pod pre par godina zajedno snimili i koju uskoro na vinilu objavljuje izdavačka kuća Long Play. Neposlušna građanka je specifična je po tome što povezuje Vladu s mlađom generacijom muzičara i umetnika: spot koji takođe sledi je režirao i montirao Miloš Tomić.

Ova saradnja se tokom godina izrodila u veliko drugarstvo, koje za Petra ima poseban značaj jer je u srednjoj školi bio opsednut albumom Idola Odbrana i poslednji dani, a gitaru je kao klinac uzeo u ruke upravo zbog Divljana. Ispričao mi je o procesu pravljenja Neposlušne građanke: „Počeli smo da je snimamo 2011. Bojana Vunturišević i ja smo otišli na more u Rovinj, gde je bio i Vlada. Poneo sam laptop i još neku opremu, i tamo smo se super zezali. Od tada smo je svako-malo dorađivali“, kaže on.

Divljan je, dodaje, posedovao specifičnu energiju: „Visili smo u studiju kad god bi došao u Beograd, svirali, isprobavali razne ideje... ali kad biste s njim bili u društvu, veći deo vremena biste se kidali od smeha, prosto je bio takva priroda.“ Čini se, međutim, da se zbog popularnosti pojedinih pesama i humora gubilo iz vida kakav je gitarista i posvećenik Divljan bio. „Iz perspektive nekog ko ima svoj studio kroz koji su prošli brojni muzičari, mogu da kažem da nisam video čoveka koji se toliko trudi i bukvalno daje zadnji atom snage da bi snimak ispao dobro“, ističe Petar.

 

 

Nebeske teme, slike

 

U Vranju će večeras biti održano Veče posvećeno Vladi Divljanu