Popboks - AMERIČKA TV JESEN - Oj, demokratijo, muko... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 28.01.2013. 09:57 · 6

AMERIČKA TV JESEN

Oj, demokratijo, muko...

Američki TV poslenici su sročili šta su imali za skori početak serijske međusezone, a, što se jeseni za nama tiče, sada je jasno kao dan – predizborna kampanja i neizbežni postizborni mamuruk u duboki zasenak su bacili novitete sa ondašnje TV trpeza. Stoga, pravdi čast, ovaj tekst kao osvrt na pet ponajboljih serijskih premijera iz jeseni za nama i njima

Zoran Janković

Zoran Janković
 



Vegas


Kreatori: Greg Walker, Nicholas Pileggi
Uloge: Dennis Quaid, Michael Chilkis, Carrie-Anne Moss, Jason O'Mara, Sarah Jones
TV kanal: CBS


Vegas je pred publiku stigao pod teškim teretom velikih očekivanja – u seriji glume (ujedno je i produciraju) Dennis Quaid i Michael Chiklis (Prljava značka); a jedan od kreatora je Nicholas Pileggi, scenarista Scorceseovih Dobrih momaka. Osim toga ova se serija preporučivala rekreacijom ere i silnih krimi-misterija u okruženju Las Vegasa u danima njegovog nastanka. Mnogobrojne je zbunila zbilja bleda i neprivlačna prva epizoda (u režiji Jamesa Mangolda), ali, srećom, kako je odmicao, Vegas je dobio na kvalitetu. Naravno, Vegas nije ni prineti Mad Men izuzetnosti, recimo, ali jeste glavnotokovska serija koju ima smisla pratiti. Jedina krupnija zamerka odnosila bi se na neutemeljenost lika koji tumači Carrie-Anne Moss (Trinity iz Matrix trilogije), lika kome autori ni posle jedanaest epizoda nisu uspeli da obezbede logično i ubedljivo mesto u priči Vegasa.

 


Nashville


Kreator: Callie Khouri
Uloge: Connie Britton, Hayden Panattiere, Claire Bowen, Eric Close, Powers Boothe
TV kanal: ABC


Sličnih dometa je i serija Nashville koju je osmislila Callie Khouri, dobitnica Oskara za scenario Telme i Luiz. Nashville je porodična drama koja govori o rivalitetu country zvezde na zalasku (i ovog puta sjajna Connie Britton) i beskrupolozne nadolazeće snage (Hayden Panatterie, najpoznatija po ulozi navijačice iz Heroja). Nashville s vremena na vreme ne uspeva da prikrije svoju „sapunastu“ bit, ali na drugom tasu tu su zanimljiv prikaz tog ogranka američke popularne muzike, odlična gluma udarnog dvojca i vrhunska  bluegrass country/pop-country/alt-country muzika za čiju je produkciju bio zadužen nepogrešivi i neprevaziđeni T-Bone Burnett. Tako da u krajnjem zbiru Nashville ostavlja utisak kvalitetne TV zabave srednjačkog usmerenja i višeg ranga.

 


Elementary


Kreator: Robert Doherty
Uloge: Johnny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, John Michael Hill
TV kanal: CBS


Od mainstream izraza nisu bežali ni autori ove serije, naravno, američke aproprijacije britanskog Sherlocka. Za svaku je pohvalu što kreativci koji stoji iza ovog prepravka nisu ulazili u ionako izlišnu trku sa osrtvskim izvornikom. Britanski Sherlock tako ostaje neprikosnoven (naravno, ne samo po evidentnoj vizuelnoj spektakularnosti i superiornosti); a američko viđenje, rasterećeno tog rivaliteta, pred gledaoce izlazi kao dovoljno intrigantna i uzbudljiva TV zabava. Poput Vegasa, Elementary biva bolji sa gotovo svakom narednom epizodom, uz ogradu da misterije variraju po pitanju složenosti, maštovitosti i efektnog razrešenja. Svako mora biti pomenuta odlično naštimovana duo-gluma Jonnyja Lee Millera i Lucy Liu, a dinamika njihovog odnosa Sherlocka i Watsona (ovde, Watsonove) jeste jedan od ključnih oslonaca i ovog prepakivanja te stare dobre priče.

 


Black Dynamite


Kreatori: Byron Mannis, Scott Sanders, Michael Jai White
Glasove pozajmili: Michael Jai White, Kym Whitley, Tommy Davidson, Byron Minns
TV kanal: Adult Swim


Black Dynamite
je animirano-televizijska verzija odličnog istoimenog spoofa (na crnačke filmove iz sedamdesetih godina prošlog veka), i kao takvoj Adult Swim je prava destinacija. Naime, ovaj kanal se specijalizovao za bizarniji humor, alternativnije sadržaje i starije ljubitelje animacije. Upravo sve to nudi i serijski Black Dynamite u priči o neustrašivom junaku Crnom dinamitu, osvetniku, pravedniku, ali i vlasniku sirotišta i kuplearaja pod istim krovom. I u televizijskom viđenju Black Dyamite je zadržao spoof oštricu i upadljivu beskompromisnost u prikazu rasnih (auto)stereotipa. Black Dynamite zaslužuje pohvale i za sjajne dijaloge, izvanredan crtež, a posebno je zanimljivo što se iz epizode u epizodu u ovoj seriji pojavljuju ikonične pojave tog doba (maleni) Michael Jackson, Richard Pryor, Elvis Presley...), kao i zbog toga što serija na dosta ograničenom prostoru i ne narušavajući satirično-posprdni ton celine uspeva da kaže dovoljno toga i o afroameričkoj supkulturi tog doba.



The Mindy Project


Kreator: Mindy Kaling
Uloge: Mindy Kaling, Chris Messina, Ed Weelks, Anna Camp, Zoe Jarman
TV kanal: Fox


Šarm Mindy Kaling, neodoljive Kelly Kapoor iz američke ispostave The Officea, već je poduže aksiom kao takav, a tu poziciju svakako će ojačati ova serija. Mindy Kaling je po svojoj meri skrojila ovu komediju o zaljubljivoj, brbljivoj, iskrenoj i nespretnoj lekarki Mindy koja po New Yorku traga za ljubavlju kakve viđa u tako voljenim joj romantičnim komedijama. I upravo tako – The Mindy Project se opire tradicionalistički shvaćenoj strukturi američkog sitcoma, te ponajpre ostavlja utisak znalački komprimovanog filma pretočenog u serijski/TV medij. Režija je primetno ambiciozna, Kalingova zasad junački iznosi dobar deo tereta, seriju odlikuju dinamičnost i duhovitost, a tokom ovog prvog dela sezone serija je pretrpela par suptilnih remont-zahvata, te sada na sredini ostavlja utisak vrlo dobrog i dobro postavljenog rada od koga tek treba očekivati najbolje.


 



Komentari

  • Gravatar for 1750
    1750 (gost) | 28.01.2013. 19.49.34
    čini mi se da ću ipak radije odabrati još jednu reprizu boljeg života...
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 28.01.2013. 20.31.11
    elementary je ocajan. cak ni fora sa joanne watson nije pomogla. dosadan i neinventivan. dao sam mu cak tri sanse, sto ce reci 3 epizode. Black dynamite joe odlican. ovo ostalo nisam ni imao zelju da gledam sudeci po trejlerima. imam jedno pitanje - kakva je razlika izmedju "glavnotokovske" (kako rogobatna rijec) serije i "serije srednjackog usmjerenja"? ne shvatam tu potrebu za jurenjem sinonima koji ama bas nista ne znace, u cilju da tekst doise vecim intelektualizmom, a ostvaruje upravo suprotan utisak.
  • Gravatar for =0
    =0 (gost) | 28.01.2013. 23.23.11
    mindy je carica!
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 29.01.2013. 00.50.39
    Čekam Dextera, da vidim kako će da izmasakriraju(ironično, zar ne?) seriju za kraj.
  • Gravatar for @Tozinjo
    @Tozinjo (gost) | 29.01.2013. 08.01.23
    Ćatovićeva Komuna je devedesetih imala plaćenu emisiju na Pinku koja se zvala Glavni tok. Pre toga, sestre Kovač su imale takođe svoju emisiju 1996. u vreme svog spektakularnog debi albuma koji sam za rođendan dobio na kaseti, zvala se K2 Chill Out i furala arenbi, ali nije proizvedeno previše nastavaka. Špica je išla nešto bejbi-ček-bejbi-uan-tu-tri-for-bejbi-ček-bejbi-uan-tu-for, a mislim da je premijerni termin bio ponedeljkom nanoć. Tonska viljuška Kornelija Kovača je pak išla na RTS-u.
  • Gravatar for šerlok
    šerlok (gost) | 30.01.2013. 09.26.41
    mene je elementary kupio. trebalo mi je nešto baš takvo, ne previše duboko (plitko?), brzo, zabavno, ne moraš mnogo da se udubljuješ i razmišljaš dok gledaš oni voze, ložim se na Lusi Lu. Ono umoran sam mnogo uveče za pred spavanje prava stvar odgledati.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi