Popboks - JACK REACHER - Cristopher McQuarrie - Stara škola [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.01.2013. 13:17

JACK REACHER - Cristopher McQuarrie

Stara škola

Tom Cruise je pokušao da pomoću lika Jacka Reachera, glavnog protagoniste brojnih novela Lee Childa, obezbedi za sebe novi serijal. Mnogi su zamerili da fizički Kruz nimalo ne podseća na junaka iz romana, krupnog grmalja plave kose, koji jednostavno rečeno više liči na Tora no na oniskog crnokosog pedestogodišnjaka. No Kruzova namera da revitalizuje svoju karijeru u duhu Istvudovsko/Reganovskog odmetnika kauboja, može se videti i kao potez koji, zagledan u prošlost, donosi dobrodošlo osveženje i podseća nas kako su nekada izgledali dobri krimići

Sima Kokotović

Ocena:
6
Sima Kokotović


6/10

 

Originalni naziv: Jack Reacher
Scenario: Cristopher McQuarrie
Uloge: Tom Cruise, Rosamunda Pike, Werner Herzog
Žanr: Akcioni triler
Trajanje: 130 min
Proizvodnja: SAD, 2012

 

U kontekstu savremenih holivdskih akcionaša Jack Reacher je relativno neobičan film. Ono što ga na prvi pogled izdvaja je činjenica da olako koristi vreme i pažnju gledaoca. On lagano postavlja situaciju, postepeno uvodi glavnog junaka, i priča se kasnije razvija sporim tempom. Sve to, čini se na nenametljiv, staromodan način, bez namere da se od svake scene napravi adrenalinska fešta.

Jack Reacher je film u kome nema leteće kamere koja se nikad ne zaustavlja, nema prebrze montaže, spektakularnih vratolomija i neverovatnih kompjuterskih efekata. Priča počiva na otkrivanju zavere koja stoji iza naizlged nasumičnog masovnog pucanja bivšeg snajperiste. Samom procesu istrage stvarno je i posvećeno dosta vremena, dok akcije ima u obliku uličnog pesničenja, polukomične tuče, jedne jurnjave kolima i završnog, solidno razvijenog okršaja. To sve nikako ne znači da film nije uzbudljiv ili da ne uvlači gledaoca u svoj svet. On to samo čini na način na koji to već dugo ne rade akcioni filmovi.

Svoju dozu zadovoljstva film nudi takođe u vidu identifikacije sa junakom i njegovim stavom prema svetu. Jack Reacher je bivši vojni istražitelj, koji se povukao i sada živi potpuno van sistema. Nema stalno prebivalište, nema kreditnu karticu, nema dosije, nema ga nigde na radaru. On je vuk samotnjak, slobodan čovek. Za njega, savremena korporativna Amerika, putem kredita i raznih zaduženja, ljudima oduzima mogućnost izbora i čini ih zavisnim od loše plate ili posla prepunog stresa. Sistem je korumpiran i loš, i pravdu je ponekad neophodno uzeti u svoje ruke. Ako ovo deluje kao da film počiva, odnosno promoviše jedan reakcionarni, da kažemo tvrđi desni kod, on to stvarno i čini. U toj svojoj nameri on je očigledan i konzistentan, i ovakva forma akcionaša mu odlično odgovara.

Tom Cruise je pokušao da pomoću lika Jacka Reachera, glavnog protagoniste brojnih novela Lee Childa, obezbedi za sebe novi serijal. Mnogi su zamerili da fizički, Kruz nimalo ne podseća na junaka iz romana, krupnog grmalja plave kose, koji jednostavno rečeno više liči na Tora no na oniskog crnokosog pedestogodišnjaka. No Kruzova namera da revitalizuje svoju karijeru u duhu Istvudovsko/Reganovskog odmetnika kauboja, može se videti i kao potez  koji, zagledan u prošlost, donosi dobrodošlo osveženje i podseća nas kako su nekada izgledali dobri krimići. Delimično se  radi i o prigodnom uvodu u ozbiljan talas rivajvala duhova holivudskog akcionaša osamdesetih i početka devedeseith koji nam predstoji u narednih par meseci –  prvo Švarcijev kambek, potom novi Umri muški, a tu je i spoj Stalonea i jednog od najistaknutijih reditelja tog perioda Waltera Hilla u filmu Bullet to the Head



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora