Popboks - MARČELO I ISKAZ U GUN CLUBU - Defakto rođendanska žurka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 20.01.2013. 12:59 · 1

MARČELO I ISKAZ U GUN CLUBU

Defakto rođendanska žurka

Već je prva numera sa Iskazom Bol i revolt pokazala da će ovaj deo svirke biti znatno energičnije propraćen od publike koja je počela i da skače u ritmu pesme. Jedan momak je čak skinuo majicu i počeo da maše njome nagovarajući i svoje prijateljice pored njega da učine isto, što su ove odlučno odbile

Vlada Živanović

Vlada Živanović
Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Gun Club, Beograd
Vreme: 19. januar, 2013.

 

Nekoliko devojaka je još pre pojavljivanja muzičara na bini povikalo iz mraka: „Marčelooooo“! Uzvratio im je mladić iz drugog kraja mase povikom: „Slayer!“, imenom američkog trash metal sastava. Pre izlaska Marka Šelića na scenu većina tinejdžera, koji su sinoć dominirali u auditorijumu od oko 300 ljudi, prihvatila je poziv sa bine da otpeva: „Danas nam je divan dan, našem Marčelu rođendan...“ Poranili su tri dana, pošto je Mačelu rođendan 22. januara, ali nema veze... Zapravo ih je on sam pozvao na koncertnu žurku, koja se sada već tradicionalno prvog vikenda do ili posle njegovog rođendana održava u Gun clubu.

„Čini mi se da ste sve mlađi iz godine u godinu. Izgleda da ovi kada dođu oko 25-e godine počnu da slušaju Karleušu, tako da meni uvek ostane ovako mlada publika, što je odično“, pozdravio je Marčelo prisutne, a potom je sa pevačicom Nensi, MC Ministrom Lingvistom i DJ Raidom iz Filtera odrepovao desetak numera iz svoje najranije faze, prvenstveno sa albuma De Facto, sa kojeg su ga i proslavile stvari poput Kuća na promaji, Bekstvo... Do rođendanskih bedževa sa likom Marčela, koji su deljeni na ulazu, došli su samo najverniji fanovi, koji su prvi stigli u beogradski klub. Ostalima je preostalo samo da se raspituju zašto nema više bedževa i koliko ih je zapravo bilo. „Ove godine slavim desetogodišnjicu izlaska De Facto, ali i desetogodišnjicu od kada sam imao 20“, konstatovao je Marčelo. Tinejdžeri su se uz skoro svaku pesmu njihali napred nazad po jednom podignutom rukom. Bilo je i nekih koji su umesto otvorene šake prstima pravili takozvane heavy metal rogove, a jedan momak je i držao podignut samo srednji prst, iz verovatno samo njemu znanih razloga... Specijalni gost na koncertu bio je CantWait koji nastupio sa Marčelom, ali je izveo i svoj singl Jam, što se publici prilično svidelo...

Sve to je međutim bilo samo zagrevanje za dolazak onog glavnog, a to je drugog dela koncerta u kome je Marčelu pomagao Iskaz. Dok su se članovi pančevačkog benda raspoređivali po bini, njihov frontmen Zoran Stefanov je kroz publiku proneo čokoladnu tortu na kojoj je stajao broj Marčelovih godina (30) i veoma jaka prskalica, nalik baklji, koja je dobrano i zadimila Gun club. Dok je torta hitala ka backstageu bila je to nova prilika da masa zapeva „Danas nam je divan dan“ i to ovaj put bez ičije posebne inicijative. Već je prva numera sa Iskazom Bol i revolt pokazala da će ovaj deo svirke biti znatno energičnije propraćen od publike koja je počela i da skače u ritmu pesme. Jedan momak je čak skinuo majicu i počeo da maše njome nagovarajući i svoje prijateljice pored njega da učine isto, što su ove odlučno odbile. Poziv je međutim prihvatilo nekoliko drugih mladića iz njegove neposredne blizine. „Sada slobodno možete da podignete vaše mobilne telefone, ali nemojte molim vas da me gađate njima“, najavio je Marčelo pesmu Bube. Odsvirane su sinoć i Tri želje, Krasnokalipsa, Sve za nju, Mamica, Pozerište... Po ustaljenoj praksi na nastupima sa Marčelom i Iskaz su izveli svoje najbolje numere poput S.I.S.T.E.M, Bomba.... Nema sumnje da je saradnja Marčela sa ovim bendom nešto najvrednije što je u dosadašnjoj karijeri uradio kada su u pitanju žive svirke. Rap zvuk koji ga je sa politički angažovanim tekstovima proslavio početkom ovog milenijuma dobio je uz adekvatnu muzičku podlogu potpuno drugu dimenziju, neki bi rekli ozbiljniju, drugi bi rekli komercijalniju...

Doživljaj je jedino kvario problem sa takozvanim zvučnicima monitorima na čiju su se tišinu na bini muzičari žalili tokom većeg dela nastupa. Zbog toga je i pauza između pesama umela da potraje i po čitav minut. Problem koji muzičari nisu primećivali postojao je i sa zvukom vokala, koji nisu bili kod svih pesama adekvatno tonski usklađeni, pa su se pojedini pevači čuli prejako, dok se drugi kod određenih numera nisu ni čuli. To jedino nije smetalo kada je u pitanju Nensi, pošto se njen glas savršeno i bez mikrofona mogao čuti u celom Gunu. Brojnost članova na stageu dovodio je često i do mikrofonije. Doduše, problem sa tonom nije ni smetao većini fanova koji su skoro pa sve pesme znali napamet i mogli su ih bez problema pevati i samo uz muzičku pratnju, bez ikakve vokalne pomoći sa stagea. U ovom delu koncerta za pravljenje atmosfere, neki bi to žargonski nazvali i 'loženje' publike, bio je zadužen Zoran Stefanov. „Hajmo svi sada ruke gore! Hajde sada, svi pevamo! Svi, svi, ali svi kada kažem da sada skačete!“, uspešno je sve vreme komandovao sa bine. „Imate li snage za još Sunce za kraj?“, upitao je Marčelo fanove posle više od dva sata svirke. Ispostavilo se da je publika imala snage ne samo za tu numeru, već i za još dve koje je hip hoper morao da izvede na bis. Na rastanku od Guna Marčelo je najavio da će do kraja godine napraviti „veliki beogradski koncert“, a i da će uskoro Iskaz objaviti novi album.



Komentari

  • Gravatar for Nessa No
    Nessa No (gost) | 20.01.2013. 23.30.36
    Sta je sa cinjenicom da je pred sam kraj koncerta Iskaz skocio u publiku,sa svojih 120kila, i time povredio nekolicinu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji