Popboks - VELIKI RAT – Aleksandar Gatalica - Predah u sivoj zoni [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 16.01.2013. 14:51 · 6

VELIKI RAT – Aleksandar Gatalica

Predah u sivoj zoni

(Mono i Manjana)

Nagrade kao nagrade i žiri kao žiri. Uvek će biti nezadovoljnih, uvek će biti onih spremnih da u trenu upru prst u zaverenike, ali u korenu konkretne priče o ovogodišnjem dobitniku i prestižne i privlačne Ninove nagrade stoje dva neoboriva fakata. Naime, srpski roman je je nedopustivo dugo u dubokoj krizi, a svaki je izbor tek odabir mogućeg i ponuđenog. A pobednički roman Aleksandra Gatalice jedno je od onih dela koje daju povoda i za osnovanu pokudu i za razložnu pohvalu. Na nesreću po slavodobitnika Gatalicu, velika književnost zanemarljivo retko obitava i rađa se u toj sivoj zoni

 

Zoran Janković

Zoran Janković

 


Velik rat daje povoda za zamerke na nekoliko značajnih ravni; kao prvo, ako ga posmatramo kao društvenu hroniku (a što nam sugerišu tema, broj likova, grandioznost teme...), ovom romanu nedostaje epskijeg zahvata. Premda je reč o obimnijem primeru iz novije srpske književnosti, Veliki rat zastaje na pola puta punog zamaha, kao da se i sam autor uplašio potencijalnog gabarita svog čeda koje se nudi publici uglavnom odvikloj od zahtevnijih čitalačkih izazova. Sa druge strane, u Velikom ratu se očitava primetan višak i likova i dramskih rukavaca. Kao drugo, osim ako Prvi svetski rat prihvatimo kao, istorijski gledano, najneuptniju tačku u savremenijoj srpskoj istoriji, nije najjasnije otkud ova tema u baš ovakvom obliku baš sada. Istini za volju, ova zamerka se može staviti na dušu ogromne većine ovdašnjih stvaralaca sa polja književnosti, ali i iz oblasti filma, pa i muzike. Treća zamerka bi se lako mogla odnositi na čitav Gataličin opus – naime i Veliki rat (sasvim prirodan nastavak fascinacija i stilskog pristupa poznatih iz zbirke prilča Vek, ipak zaokruženijeg dela istog autora) biva zaodenut u kitnjast, agresivan i tek povremeno temi i epohi saobrazan stil.

Na drugom tasu, onom koji predstavlja dom mogućim pohvalama je svakako autorova ambicioznost. Ambicioznost se davnih dana izgubila iz niskokalorične srpske književnosti, te svaki napor u pravcu promene tog tužnog stanja stvari valja pohvaliti što je glasnije moguće. Osim toga, Veliki rat na mahove očitava ubedljivog pripovedača u klasičnom smislu tog izraza i na tim mestima ovaj roman  može da se podiči preglednim i efektnim narativom. Uz sve to, premda delo Aleksandra Gatalice brzo i ubedljivo gubi u poređenju sa, recimo, Srpskom trilogijom Stevana Jakovljevića, ne bi bilo pošteno prenebregnuti opštu kultuivisanost ovog dela, te sasvim validan napor da se i u tako sneveselom kontekstu ovdašnje literature pokuša boj sa istinski velikom temom, svom sazdanom od višeznačnosti i dalekosežnih implikacija.

Veliki rat nije veliki roman, u krajnjem zbiru on ostavlja umereno povoljan utisak koji, doduše, biva zasenjen brojnim pomenutim manjkavostima. NIN-ova nagrada satisfakcija je tek za nagrađene autore, a čitaoci će, sva je prilika, još neko vreme morati da pričekaju na istinsko čudo i pravi dragulj.



Komentari

  • Gravatar for MARTIN MYSTÈRE
    MARTIN MYSTÈRE (gost) | 17.01.2013. 00.48.20
    Čovek inkasiro milionče. Baš njega briga.
  • Gravatar for Lunar
    Lunar (gost) | 18.01.2013. 17.01.27
    Ne moze svake godine da se desi Bernardijeva soba.
  • Gravatar for Ana Manjana
    Ana Manjana (gost) | 30.01.2013. 03.23.28
    Površno, prosečno, pompezno, dosadno. Bačen novac. Nije ni da se zaseni prostota.
  • Gravatar for Bibliotekar ispred dragstora
    Bibliotekar ispred dragstora (gost) | 05.02.2013. 20.17.17
    Problem srpske književnosti je u tome da ni pisci, a ni kritiari, nemaju težnju ka katarzi - prvi tako što pišu sve površnije knjige, imitirajući život, a drugi što te iste knjige predstavljaju kao vrednosti. Srećom, postoji prošlost i biblioteka, gde prašina prekriva nepročitane klasike. Iz današnjeg vremena, naši praunuci možda će proitati jednu-dve knjige koja će dobiti epitat klasika. Tužno...
  • Gravatar for Žika Vračaruralac
    Žika Vračaruralac (gost) | 06.02.2013. 19.54.16
    Ova knjiga je sasvim pristojna, ali isto tako daleko od kultne. U svakom slučaju značajan kvalitativni iskorak u odnosu na Basarina i Velikićeva subkritetska dosadna i isprazna štiva.
  • Gravatar for VR
    VR (gost) | 07.05.2013. 18.21.05
    Dobar, zaista dobar roman! Po širini zahvata na koji se Gatalica odlučio podseća me na film "War Horse" Stevena Spielberga. Uzbudljiv, duhovit i setan taman koliko da se podnese suočavanje sa nepopravivim sunovratom zapadne civilizacije. Mnogo će doneti svakome ko odvoji vreme za pažljivo čitanje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi