Popboks - FOLK – Dušan Milić - Čudo iz Bogutovca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.12.2012. 09:58 · 3

FOLK – Dušan Milić

Čudo iz Bogutovca

Američki sistem se ušunjao i u recesionu Srbiju. Početkom januara 2012. godine prikazan je pilot i nakon dobre reakcije gledalaca odobreno snimanje prve sezone serije Folk. Do sada je prikazano šest epizoda, sasvim dovoljno da se ocene dometi ovog televizijskog čeda Dušana Milića

Đorđe Bajić

Đorđe Bajić
 

 

Scenario:  Dušan Milić
Uloge: Katarina Bogićević, Miljana Gavrilović, Boris Isaković, Nataša Ninković, Nataša Tapušković, Nikola Kojo, Marko Živić, Neboša Rakočević
Sezona: 1
Broj do sada emitovanih epizoda: 6
Žanr: Drama
Trajanje epizode: Oko 45 minuta
Kanal: TV Prva:TV Prva
Proizvodnja: Srbija, 2012.

 

 

Reditelj/scenarista Dušan Milić je domaćoj publici poznat po zanimljivim ali ne preterano uspešnim filmovima Jagoda u supermarketu (2003) i Guča! (2006). Dok čeka premijeru svog trećeg bioskopskog rada, obećavajućeg i dugoodlaganog Travelatora, Milić se prešaltovao na TV. Pilot Folka je bio gotovo pa pogodak u sam centar mete. Kao prvo, odabrana je intrigantna, a kod nas slabo obrađivana tema: trnoviti put kojim treba da prođe mlađana (folk) pevačica na putu do uspeha. Zatim, pilot je plenio kompetencijom u svim domenima: od produkcije, preko režije i scenarija, do glume. Imajući to u vidu, nove epizode su sa nestrpljenjem očekivane...

Radnja serije počinje 2006, kada glavna junakinja, Zvezdana, ima dvanaest godina. Njeni ambiciozni roditelji Milenko (Boris Isaković) i Ljubina (Nataša Ninković) preživljavaju od novca koje devojčica zaradi pevajući u kafanama. Već prva scena, smeštena u zadimljenu birtiju, bez okolišanja uvodi u priču. Našminkano dete, na štiklama i u svetlucavoj haljinici, skakuće po spojenim stolovima i pred raspaljenom masom izvodi pesmu Mito bekrijo. Ekstatični najavljivač nas upoznaje sa našom junakinjom: „Dragi naši... Zvezdana Anđelković, čudo od deteta iz sela Bogutovac, opština Kraljevo. Najnoviji dragulj srpskog folklora. Zvezdana peva od treće, nastupa od šeste godine. Pobednica je na mnogim takmičenjima pevača amatera...“ Naravno, Zvezdana je pre svega devojčica, sa svim problemima koje obično muče jednu dvanaestogodišnjakinju (trzavice kod kuće, škola, prva simpatija, mušičava najbolja prijateljica), ali u njoj tinja ambicija koja je odvaja od vršnjaka. Dok je u sobi sa postera posmatra napućena Seka Aleksić iz „Dođi i uzmi me“ faze, Zvezdana maštari o usponu na sam vrh srpskog turbo-folk neba. Jadno indoktrinisano dete, pomisliće mnogi. Uostalom, kakvi su to roditelji koji svojoj kćerki oduzimaju detinjstvo? Istina, stremljenja i želje Anđelkovića krajnje su problematični, ali to njihovu priču ne čini manje zanimljivom. Naprotiv. 

Pilot Folka okuplja pažljivo odabrane glumce. Katarina Bogićević (finalistkinja takmičenja Ja imam talenat) odlično peva, dok su B. Isaković i N. Ninković provereno kvalitetni (doduše, kraljevački akcenat Nataše Ninković je nepostojaniji nego što bi smeo da bude, ali dobro, niko nije savršen...). Nataša Tapušković (eks Šolak) odlična je kao Slađa, Zvezdanina nastavnica i Milenkova ljubavnica, koja pomaže devojčici da se pripremi za predstojeće takmičenje u Obrenovcu („Obrenovac je prioritet svih prioriteta!“). Tu je, zatim, i Nikola Kojo u simpatičnoj epizodi gazde Jagnjila, vlasnika kafane u kojoj curica započinje karijeru. Ako se tome dodaju dobro postavljena priča i režija na mestu, pilot Folka je veoma obećavajuća najava za ono što predstoji.

Kada je prva sezona odobrena, Milić je odlučio da modifikuje postojeću struktiru. Jednosatni pilot je podeljen na dva dela - dosnimljene su nove scene i produžene pojedine postojeće, a sve u nameri da se napabirči dovoljno materijala za dve epizode od po četrdesetak minuta. I dok je pilot bio izuzetno efektan upravo zbog svoje dramske zgusnutosti, „prepravak“ je donosi nepotrebne podzaplete i za domaću TV produkciju tako karakteristično navlačenje minutaže. Dosnimavanja su dovela i do problema u kontinuitetu – Slađa, na primer, iz kola izađe sa konjskim repom, a sekundu kasnije u kuću uđe sa raspuštenom kosom. Novim epizodama nedostaje rafirman koji krasi pilot. Očigledno je da se radilo mnogo brže i da su pripreme, toliko važne za kvalitetan igrani sadržaj, u nastavku snimanja bile kraće.

Do sada je emitovano šest epizoda Folka, tu smo već negde na polovini prve sezone. U prve tri epizode glavnu junakinju tumači mlada Podgoričanka Katarina Bogićević koja sjajno peva i, kako serija odmiče, sve bolje glumi. Ali... Serija je stavljena pred veliku probu kada je ulogu Zvezdane, u desetom minutu četvrte epizode, od Katarine preuzela dvadeset trogodišnja Miljana Gavrilović. Nova glumica je, reklo bi se, korektna, ali pošto fizički nimalo ne liči na prethodnicu, isprva nije lako privići se na njeno prisustvo. Milić je toga svestan, tako da se Katarina Bogićević u seriji pojavljuje i kasnije (u nadrealnoj sceni na kraju pete epizode, na primer, mala Zvezdana špijunira odraslu Zvezdanu u Studentskom parku).

Zvezdana sa ocem u petoj epizodi odlazi u Beograd, što, pored promene mesta događanja, dovodi do toga da neki ranije važni likovi potpuno nestanu, a da se jave novi poput menadžera Lepog Lukića (Marko Živić) i kompozitora/aranžera Nina (Nebojša Rakočević), a u (za sada) manjim ulogama pojavili su se i Željko Mitrović (njegov Miki Jež dosta toga duguje Milovanu Iliću Minimaksu), Miloš Samolov (Ježev organizator Pele), Miloš Vlalukin (fotograf Papi), Aleksandra Manasijević (blazirana folk diva Saška Ožegović)...  U šestoj epizodi, Folk poprima obrise parodije i groteske (Ježeva emisija U krilu Srbije u kojoj gostuju napucane pevaljke), a počele su i prve ozbiljnije prozivke (pevačica Cicka, u tumačenju Ive Štrljić, neodoljivo podseća na famoznu Karleušu). Kao će se Zvezdana snaći u prestoničkom VIP zverinjaku – ostaje da se vidi, kao i u kom pravcu će se serija dalje razvijati.
 
U petoj i šestoj epizodi navlačenje minutaže sve više bode oči – pored izvođenja po nekoliko pesama gotovo u celini (što „ubije“ oko desetak minuta po epizodi), tu je i fil u vidu Zvezdanine višeminutne šetnje Knezom, vožnje rolerima „u realnom vremenu“... Ove dve epizode su bez problema mogle biti sabijene u jednu – ali komercijalni aspekt diktira: što je serija duža – to bolje. Naravno, ovo „razvodnjavanje“ je velika šteta (tim pre što je Milić u pilotu pokazao da može bolje), ali šta je tu je - bez obzira na pobrojane manjkavosti, Folk je i dalje sasvim pristojan i prihvatljiv TV rad i, zapravo, bez mnogo premišljanja, i najbolja domaća serija koja se trenutno prikazuje na malim ekranima. Put do dobre serije, isto kao i do zvezda, posut je trnjem. 



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 20.12.2012. 16.19.23
    sve si reko
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 20.12.2012. 17.29.17
    baš sam se pitala na šta to liči, delovalo mi je zanimljivo...
  • Gravatar for Досадно
    Досадно (gost) | 20.12.2012. 19.17.37
    Тема је зицер - транзициона Србија по којој свако сме и треба да пљуне. Рецензент има сто замерки али у збиру је разнежен овом беспоштедном критиком српског друштва које не само да заслужује критику већ пре свега заслужује да не буде боље - јер како би се серија наставали, па најављује се и нова сезона итд итд. Све смо ово већ гледали у сто и једној варијанти. Дајте будите сви мало оригиналнији и престаните са тим форсирањем Новог Црног Таласа који је ништа више до Политичи Коректни Црни Талас. Па још на телевизији. Бљак. Можда серију откупи Бее92
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige