Popboks - METAK ZA ZLIKOVCA - Lagos Express [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.12.2012. 14:00 · 1

METAK ZA ZLIKOVCA

Lagos Express

(Samizdat)
Fank-rok, zabava, polet i hedonizam ključni su tagovi novog albuma beogradske četvorke

Nikola Marković

Ocena:
6
Nikola Marković


6/10

 



Već debitantskim izdanjem Live at Underground Studio za kultnu Franjićevu etiketu Slušaj Najglasnije!, Metak za zlikovca se pozicionirao kao bend koji svira to što voli i ne mari previše niti za konvencije pop tržišta niti za trendove na BG alternativnoj sceni. Njihov blago džezirani, masni instrumentalni fank-rok teško da je ikako „relevantan“ za ovdašnje muzičke prilike, ako ovu odrednicu shvatimo kao iniciranje ili prihvatanje trendova na sceni, ili kroz naročito značajan odziv prestoničke i druge publike. Ovakav će zaključak podgrejati i njihov novi album Lagos Express (možete ga preslušati na youtubeu ili kupiti na nadolazećim koncertima benda) koji se oglušuje i o imperativ „evolucije“ te se manje-više stilski dosledno nadovezuje na prvenac.

No pravo je vreme da razdvojimo percepciju od esencije. Metak za zlikovca je pre svega svirački kompetentan bend koji pravi zabavnu i poletnu muziku. Pa i hedonističku, u smislu da neposrednost i srčanost svirke nadilazi koncepcijske ideje – što ćemo čuti već od uvodne Brzi Swing koja sa svingom nema bogzna kako veze, ali gitarskim wah-wahovima, zaposlenim bubnjevima i dramatičnom bas linijom postavlja temelje ostatku albuma.

Tamo ćemo naleteti na par upečatljivih hitova: numera James Bond zavodi familijarnom temom i asocijacijama na muziku iz Otpisanih Miće Markovića, dok sličan naboj nosi i naslovna Lagos Express. Piscu ovih redova najviše se dojmila Kvo sa pod konac utegnutim ritmom i „clap-clap“ momentima, ali i ništa manje efektnom melodijom. Bendlider i gitarista Ivan Simić povremeno će dati sebi sviračkog oduška kroz brzopotezne rafale, a zanimljiv kuriozitet je da ga ovde povremeno čujemo i na saksofonu.

Ima dakako i praznog hoda; album se koleba između opštih mesta svirke Metka i snažnih, naprženih tema. Pomenimo i da je bubnjarka Jovana Petrović napustila bend nakon snimanja albuma - sada je već poznatija kao članica surf-rok postave Threesome – pa treba videti i koliko će novajlija Aleksandar Dimitrijević doprineti zvuku benda u budućnosti. U svakom slučaju, stiče se utisak da će Metak za Zlikovca svoja najbolja izdanja imati na živim nastupima, gde će do izražaja doći i energija i prava selekcija numera. 



Komentari

  • Gravatar for s
    s (gost) | 17.12.2012. 15.34.35
    na svirkama zvuče super... podrška!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

THE BAMBI MOLESTERS

As The Dark Wave Swells

Albumi

EVERNEVERGREEN DJZ BY DARKO DŽAMBASOV

Muzika za gledanje

Albumi