Popboks - BIZAR BAZAR, IRIE FM I HORNSMAN COYOTE U DOB-u - Kod kuće, na Jamajci [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 10.12.2012. 10:17 · 14

BIZAR BAZAR, IRIE FM I HORNSMAN COYOTE U DOB-u

Kod kuće, na Jamajci

U Domu omladine sinoć je u dobrom raspoloženju testiran let na liniji Kingston-Beograd-Kingston

Marko Nikolić

Marko Nikolić
Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Dom omladine Beograda, Amerikana
Vreme: 9. decembar, 2012.

 

 

Ideja da se iskustvo novonastalih sibirskih meteoroloških okolnosti bar na kratko zameni toplinom karipskih zvukova u okviru festivala 100% Live, sinoć je u beogradskom Domu omladine okupila oko dvestotinak duša. Respektabilna cifra, s obzirom na sada već poslovičnu promociju kratkog daha ovakvih blic okupljanja, kojih je poslednjih godina k'o žena u onoj odjavljujućoj pesmi Vlade Georgijeva – “ne zna im se broj”, i već pomenuti snežni kijamet. Osim što je ponovo iznenadila putare, obilna pojava zimske padavine je svojim propratnim efektima još jedared podsetila na staro uverenje da je pakao, ako ga ima, jedno izuzetno hladno mesto.

Mnogoljudnoj skupini Irie FM pripala je čast da otvori ovaj festival, dvadesetak minuta posle najavljenog početka od 21 čas. Predvođena momčinom koja će doveka za veliku većinu ostati Beban, iako je dugokosi pevač/trombonista odavno prevazišao posprdni pavićevski žig (kovanica koja, da se razumemo, u ovim ušima nema negativan prizvuk), grupa u ponudi ima roots reggae, izuzetno prijatan za uho, svirački solidan, uz neka sitna brzanja, ako već tražimo dlaku u jajetu.

Osim duženja danka tradiciji koja se očituje i u nedovoljnoj diferenciranosti pesama (ili neuvijenije: fali još pamtljivijih stvari), primećujemo i dobrodošlu želju grupe da sa merom i ukusom iskorači u druge žanrove – kao što su rock (veoma nadaren gitarista) i jazz (zaigrana duvačka sekcija), a u 40 minuta svirke bilo je i momenata za dub sladokusce (ova pohvala, pretpostavljam, ide i toncu). Delovanje ovog benda, koje je sve zapaženije van granica ove, u nedostatku bolje reči, države, još jedna je potvrda koliki je planetarni fenomen žanr koji je pre nešto jače od pola veka bio tek delić jamajčanskog folklora.

Slična želja za globalnim prodorom primećuje se i pri rukovanju ovdašnjom muzičkom baštinom – njen, u tranzicijskom smislu te reči, osavremenjeni hibrid bio je suma sumarum polusatnog nastupa idućeg benda na programu, grupe Bizar Bazar. Najnovijeg predstavnika sve prisutnije ljaxploatacije krasi tvrđi (pravoverniji) pristup materiji, ovaploćen u liku zarumenelog, vazda nasmejanog junoše, koji izgleda kao da je tek gepekovan sa lokalne svadbe, i u slast razvlači šumadijsku dugmetaru, kao staramajka kore za gibanicu, o oblandama u Gruži neki drugi put. On je samo jedan od učesnika scenskog spektakla u kome još igraju i u drečava “pozne jagnjeće brigade” odela obučeni gitarista i basista, renesansni i afro “picnuti” duvači, prateći vokal u pojavnom obliku plavokose domine sa čipkastim rukavicama, u korsetu i kožnim pantalonama te vokalno neuverljivi i vizuelno pamtljivi pevač koji na Tarzan Ingliš pokušava da prevede trilere sa Ibarske magistrale.

Ako malo ogrešimo dušu, problem ovog benda je previše podilazeće računice (Dubioza, Neozbiljni pesimisti, S.A.R.S.) i igre na kartu šoka (Let 3, posebno iz “čačanske” faze), a premalo inspiracije. Da je ipak ne grešimo - bend je reš & svež i ima još prostora da se razmaše, fali mu koncertne rutine i idejni napredak od vašarske dekadencije No Smoking Orchestra, muzičke potvrde zapadnjačkih stereotipa o ovom kutku sveta. Prikazane sviračke mogućnosti su respektabilne, još samo da se sve posloži kako treba. Do tada, sa spremnim čašama od kristala u rukama čekamo verodostojan prevod “ćirilice” na “latinicu”, i iako se, bar neki od nas, vragolasto smeškamo kad zasvira Pero Defformero ili za zagrebačke Brkove zapeva Shamso 69, znamo da to još uvek nije to.

I dok se ljaxploatacija još uvek rve sa svojim maglovitim identitetom, reggae je već odavno zaokružena celina – i vizuelno, i ideološki/duhovno i muzički. Prvu stavku nije bilo teško zapaziti međ' publikom zaogrnutom u pletene kape, dredove i boje Etiopije (a trebalo je videti i te izraze lica za vreme nastupa Bizar Bazara), dok je druge dve u punom sjaju predstavio neumorni Hornsman Coyote, ovog puta ispred Balkan Music Box Riddima (tako nekako). Od poznatih lica tu su Utvar za bubnjem i već hvaljeni gitarista Irie FM, prate ih perkusionista, klavijaturista, basista, duvač i upečatljivi prateći vokal, koja izgledom i neobičnom jeans kreacijom kao da se pomoću vremenske kapsule tek vratila sa svetske turneje Boba Marleya.

Po nadimku je Coyote, no po stažu na (ne samo domaćoj) sceni je odavno stari vuk – najveće domaće žanrovsko ime u matici (preko, boje Balkana s uspehom brane i po političkom radikalizmu poznati FC Apatride United) u potpunosti je opravdalo status headlinera večeri, razigravajući s bine nekoliko tuceta nasmejanih devojaka instrumentalima zvukom nalik na one majstorske radove izbačene na sunce iz studija Sira Coxsonea Dodda.

Na svojoj strani Coyote je kao pravi predstavnik ove supkulture (piše se sa “p”, ko misli drugačije zalaže se za srbsku gramatiku) imao ideologiju Marcusa Garveya, priču koja slavi Rasa Tafarija Makonena iliti cara Haila Selasija, te su harmonične, lako pamtljive vokalne pesme na jednosatnom sinoćnom repertoaru obilovale Rastamanima, Vavilonom, vampirima, zverima i žrtvama mentalnog smaknuća, ali i univerzalnim vrednostima kao što su ljubav, poštovanje i nesebičnost, koje su svojevremeno i preselile muzički centar sveta na zadimljenu mrvu kopna usred Kariba.

Besprekoran ugođaj posmatranja ovog nadahnutnog nastupa oplemenilo je i prisustvo gostiju: MC Milovana iz Zemlje gruva i Irie FM Vukašina u pesmi koja se nekad zvala Liberation Serbia, i najmlađe domaće reggae pevačice Natalije u lovers komadu I'll Be There For You. Coyoteov saradnik  Jah Mason, prema njegovoj najavi, stiže u Beograd na proslavu rođendana Boba Marleya. Do tada će se, čuk-čuk, (Milkice, kafa za mene i majstor Ljubu!) i ovaj sneg otopiti.



Komentari

  • Gravatar for Lovac C4
    Lovac C4 (gost) | 10.12.2012. 17.32.55
    Ah, kakva recenzija! Samo za pojam "ljaxploatacija" - two thumbs up! A i sve ostalo je sumanuto kao sto je verovatno bio i koncert.
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 10.12.2012. 21.21.29
    Odlican tekst sem sto se autor previse pravio pametan u ezi gramatickih pravila, pa evo pojasnjenja----> Nikako ne moze biti ispravno reci suPkultura, jer pri spajanju ove 2 kovanice(sub+kultura) slovo B se nalazi ispred slova K (koje spada u zvucne konsonante), pa samim tim i B mora ostati zvucno zbog jednacenja suglasnika po zvucnosti! "SrBska" gramatika koju ste upotrebili za primer nije dobar primer, jer se u reci "srBska" B menja u P zbog toga sto se nalazi ispred bezvucnog suglasnika P! Opet jednacenje suglasnika po zvucnosti. Proveri zvucne i bezvucne suglasnike srpskog jezika, obnovi konsonante i glasovne promene! Sve ostalo je super!
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 10.12.2012. 22.18.43
    Samo da napomenem - K je bezvučni konsonant (ni u kakvoj kombinaciji ne može da bude zvučan), u istoj grupi kao i P, pa će zvučni konsonanti koji su ispred njega zbog jednačenja konsonanata po zvučnosti neminovno preći u svoje bezvučne parnjake. Ako je ovo bilo komplikovano, primeri će biti jednostavni: sub+ kultura=>supkultura (alternacija B u P - oni su parnjaci); srb+ski=>srpski (opet ista alternacija). Izuzeci postoje (kao i u svakom pravilu), ali to nije slučaj u rečima supkultura i srpski. To se odnosi na parove DS (poDSetnik) i DŠ (oDŠtampati). Da bude još lakše, evo parova konsonanata (prvo zvučni pa bezvučni): B-P, G-K, D-T, Đ-Ć, Ž-Š, Z-S, DŽ-Č, i tri bezvučna konsonanta: F, H i C - nemaju svoj zvučni par. Da ne govorimo i pišemo srBski (kao ni suBkultura), nećemo baš toliko da vređamo sopstveni jezik, grešeći se o njegovu prirodu.
  • Gravatar for Maja
    Maja (gost) | 10.12.2012. 22.44.11
    @Nesha: Uz dužno poštovanje, obnovi i ti zvučne i bezvučne konsonante. Vidim da si P savladao, ali evo ti svih- zvučni konsonanti su: B,G,D,Đ,Ž,Z,DŽ, a njihovi bezvučni parnjaci su: P,K,T,Ć,Š,S,Č i F,H,C. Dakle, B je zvučan, a K, kao što vidiš ovde, a i po gramatikama, bezvučan. Kao što se ne piše poDpisati, već potpisati. I naravno da nije pravilno srBska, ali očigledno nisi shvatio poentu. Elem, meni je bilo super na koncertu!
  • Gravatar for srdjo
    srdjo (gost) | 11.12.2012. 10.27.15
    ja volem da se naduvam i da laprdam
  • Gravatar for @Milan
    @Milan (gost) | 11.12.2012. 14.17.39
    "To se odnosi na parove DS" ooo milanče! agitacija, agitacija
  • Gravatar for Igorr
    Igorr (gost) | 11.12.2012. 18.30.15
    Piše se SUBKULTURA. U pitanju je odstupanje od jednačenja po zvučnosti zbog a) toga što je složenica skovana od stranih reči, i b) da bi se očuvalo značenje elemenata u složenoj reči. Ovo pod b se odnosi i na pisanje reči "predsednik" umesto nepravilnog "pretsednik." P.S. Izgleda da bi Popboks trebalo da prestane da piše o reggae bendovima, jer na ovom sajtu očigledno nema relevantne publike za to. Pa pogledajte samo komentare! Štreberi po pravilu ne vole reggae (ja sam izuzetak).
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 12.12.2012. 01.34.32
    PMS (Pravopis Matice srpske), str. 463, i tamo lepo piše: supkultura.
  • Gravatar for DirtyFrank
    DirtyFrank (gost) | 12.12.2012. 17.27.02
    @Milan: Imaš staro izdanje pravopisa :D
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 12.12.2012. 18.38.57
    @DirtyFrank Žao mi je što nemaš novo izdanje, jer onda ne bi poslao takav komentar.
  • Gravatar for DirtyFrank
    DirtyFrank (gost) | 12.12.2012. 19.19.03
    @Milan: Žao mi je što si na pogrešnom mestu, umesto da odeš na neki forum na temu jezika i književnosti
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 12.12.2012. 20.05.54
    @DirtyFrank Pođi od sebe i odmori se malo od trolovanja.
  • Gravatar for DirtyFrank
    DirtyFrank (gost) | 12.12.2012. 20.29.15
    Evo odmah, sad ću da nađem knjigu na polici, ne! Idem pravo u biblioteku da tražim najnovije izdanje PMS-a (Pravopisa Matice srpske) i da vidim šta piše na strani 463. Izvini molim te.
  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 14.12.2012. 00.29.05
    a da svi vi dobri Naši odete na neki forum Obraza, pa da tamo nastavite?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

KANDŽIJA, TOXARA, GENERAL WOO, BRKA I DJ PIPS U BOŽIDARCU

Priče iz susedstva

Izveštaji

PARQUET COURTS

Light Up Gold

Albumi

ŽIVORAD MILENKOVIĆ ŽIKA

Ispunjeni su mi svi snovi

Intervju

KANDŽIJA I TOXARA

Zlatne žbice

Albumi