Popboks - ALICIA KEYS - Girl On Fire [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.11.2012. 15:35 · 1

ALICIA KEYS

Girl On Fire

(RCA)

Osim osnovnih, muzičkih vrednosti, Girl On Fire ima još jednu važnu namenu – može da posluži kao snažan argument u prilog onima koji iz nekog razloga i dalje ljube soul, taj u ovom trenutku dobrano izmrcvareni i kompromitovani žanr

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

 

Sam album Girl On Fire ispravlja još jednu krupnu nepravdu; naime, Alicia Keys ovde vraća dostojanstvo surovo oklevetanom terminu rutine. Girl On Fire je čedo rutine u najboljem mogućem smislu te reči. Nema ovde revolucionarnih istrčavanja, producentskih neodmerenosti, inovacije po cenu smisla – ovo je naprosto skup uspelih pesama koje se, bez imalo ustručavanja, kreću u okvirima očekivanog i tipskog za pop-soul čiji je Keysova najbolji eksponent evo, već punu deceniju.

Kao najzgodnija paradigma autorskog pristupa i dometa numera okupljenih na ovom izdanju može da posluži Brand New Me. Iako je tema spoznaje i sazrevanja žene u nekom trenutku, a uglavnom kao posledica dugih lomova, davno izraubovana postavka u ovom žanru, izvođačka superiornost Alicije Keys i nežna, a upečatljiva grmljavina koja je zaprati u završnoj trećini ove pesme daje za pravo ovom posezanju za mnogo puta već viđenim, pa i stereotipnim. Druga značajna komponenta Girl On Fire je uspešna potraga za nesvakidašnjim beatovima kojima Alicia Keys odmereno boji većinu pesama na ovom izdanju; to je pelcer koji je preuzet iz čudesne pesme Try Sleeping With A Broken Heart sa prethodnog joj izdanja, a ovde to predstavlja značajan doprinos ukupnom uspehu pesama poput naslovne (u kojoj, između rap deonica nezaboilazne Nicki Minaj, Keysova tka nežnu priču o trenutku radosti zbog konačnog odrastanja, a sve to praćeno odrešitim zvucima koračnice) ili Limtedless i Listen To Your Heart.

I u trenucima kada posegne za posve standardnim soul zvucima (kao u izvrsnim i sočnim Tears Always Win i 101, nastalim u saradnji sa našom vrlom snahom Emilie Sande ili u Fire We Make kao primeru superiorne revitalizacije kanonske petting-soul matrice, a koja donosi i gostovanje  velikog Maxwella) evidentno je da je upravo Alicia Keys najbolji izbor za dalje uprizoravanje soula. Naravno, šteta je da ni ovog puta nismo dobili zamenu za neprevaziđenu Teenu Marie, ali i Alicia Keys kao naslednica magične Candi Stanton, a i sama po sebi već je sasvim dovoljan dar.
 



Komentari

  • Gravatar for ksenofont
    ksenofont (gost) | 30.11.2012. 21.18.37
    Odličan album, donekle standard koji Alicia isporučuje kroz sve dosadašnje albume, ali nažalost, žanr u kome se nalazi polako postaje ''dosadan, neinteresantan i prevaziđen'' u svetu gde predominira hardcore fast food muzika!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi