Popboks - ANIMAL COLLECTIVE - Centipede Hz [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.11.2012. 14:49

ANIMAL COLLECTIVE

Centipede Hz

(Domino)

Kolosalni uspeh prethodnika (albuma Merriweather Post Pavillion) izbacio bi iz sedla i mnogo pripremljenije za uspeh širokih razmera nego što je to formalno-neformalna skupina Animal Collective, reklo bi se, neprolazno vođena svojim slobodarskim pristupom i muzici i svojoj firmi

Zoran Janković

Ocena:
7
Zoran Janković


7/10

 


Poput dežurnog zabavljača u odeljenju koji, premda shvata da je postao zatočenik samonametnute uloge, Animal Collective nose breme inovativnosti kao, čini se, polaznog motiva i osnovnog merila za svaku priču o ovom (anti-)bendu. I, tu barem spora nema i ne može zbilja ni biti, inovativnost je ono što je na dosadašnjem uzorku hitro izdvajalo iz siline sličnih grupa i autora.

Centipede Hz dosta se brzo predstavi kao blizanac pominjanog Merriweather Post Pavillion, što može biti sagledavano i kao ziheraški potez, ali i kao odvažna spremnost autora da pokušaju da izvariraju već ponuđeno. Novi album u kvalitativnom smislu, ali i po pitanju celokupnog ukusa, kaska za uzorom-prethodnikom, ali i predstavlja Animal Collective u odličnoj formi i sa podosta samopuzdanja i neusiljenosti kojom barataju već poznatim i osvojenim. Dosta toga je ovde za pohvalu, počev od Today's Supernatural, singla sa punim opravdanjem, preko suptilnog i nezvaničnog citata The Beach Boys u Rosie-Oh, razigrana i beskrajno šarmantno psihodelično-melodične Applesauce,  te Wide-Eyed, u kojoj se ispod podebljeg sloja studijskih neumerenosti ipak jasno nazire tradicionalistički pop, pa sve do tronute New Town Burnout i klasičnih Animal Collective preterivanja u Monkey Riches i Mercury Man.

Paradoksalno, na trenutke se čini da ovi potvđeni inovatori najbolji utisak ostavljaju kada se najviše primaknu uvreženom indie-pop izrazu, ali ubrzo potreba za eksperimentisanjem (i) ovaj album odvede u pravcu preispitivanja granica žanrovski krajnje disperzivnog zvuka. Ali šta drugo očekivati od grupe kojoj je katkad teško navesti tačan broj članova ili stavke u sve bujnijoj diskografiji svakog od četvorice ovde okupljenih. 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi